Het verhaal achter wielerclub Cycle Capital
Foto via Cycle Capital

“Cycle Capital is een nieuwe wielerclub uit Amsterdam die staat voor een duurzamer financieringsmodel voor het professionele wielrennen. Een model waarin het bestaan van een profploeg niet uitsluitend afhankelijk is van sponsors. Wij dromen van een club die straks niet meer weg te denken is uit Amsterdam. Een club waar alle Amsterdammers met een passie voor de wielersport zich mee verbinden. Een club met een professioneel vrouwen- en mannenteam. Renners die de mentaliteit en waarden van Amsterdam gaan verdedigen in belangrijke wielerwedstrijden over de hele wereld. Cycle Capital is nog een jonge club uit Amsterdam en in januari 2019 te Amsterdam opgericht”, zegt Arjen Kuin de voorzitter en founding father van Cycle Capital. Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal achter deze Amsterdamse wielerclub.

Foto via Cycle Capital

Laagdrempelig lidmaatschap

“Bij Cycle Capital vormen leden de kern van onze club. Zij zijn de brede basis waarop wij onze professionele wielerploeg bouwen. Met een laagdrempelig lidmaatschap, waar iedereen met passie voor de wielersport welkom is. Fans, sportieve fietsers én wedstrijdrijders, die zich met elkaar en met de club verbonden voelen.

Het unieke van Cycle Capital is dat het een club is waar topsport en breedtesport binnen één club wordt gebracht. In het voetbal bestaat dit al. Ajax is een goed voorbeeld. In het wielrennen is dit een nieuw concept. Bij ons kan iedereen lid worden. Van beginner tot topsporter. Al deze mensen maken deel uit van dezelfde club en koersen in hetzelfde shirt.”

Passie voor de wielersport

“Onze doelgroep is bij ons uniek en heel breed. Onze leden zijn alle mensen met een passie voor de wielersport dat zijn zowel mensen die zelf op de racefiets zitten als de mensen die zelf niet fietsen maar wel fan zijn van de sport. Al deze mensen, zowel vrouwen als mannen, zijn welkom bij Cycle Capital. En ook internationale leden (expats bijvoorbeeld) weten ons inmiddels te vinden. Onze ambitie is dan ook een wielerclub met meer dan duizend leden.”

Activiteiten voor wielerfans

“Cycle Capital organiseert zeer uiteenlopende activiteiten voor alle wielerfans. Dit zijn mensen die zelf regelmatig de racefiets pakken maar ook mensen die het geweldig vinden om wielrennen te kijken, bijvoorbeeld via de televisie of internet.

Je kunt daarbij denken aan activiteiten zoals diverse soorten (techniek)trainingen voor zowel beginners als gevorderden. Deelname aan nationale en internationale toertochten. We organiseren wedstrijdgerichte trainingen (ook voor amateurs).

Je kunt uitkomen in wedstrijden voor Cycle Capital. Bikefits (welke fietsmaat heb je en hoe kan jouw fiets zo optimaal mogelijk naar jouw lichaamsafmetingen worden ingesteld). Er worden inspanningstesten afgenomen. Er wordt hulp aangeboden voor het maken van trainingsschema’s en een voedingsplan.

Het is een tipje van de sluier. Voor alle activiteiten kun je het beste een kijkje nemen op de trainings- en eventpagina op onze website.”

Vrijwilligers

“Wij werken met een groep van ongeveer 20 vrijwilligers. Wij zoeken altijd mensen die hun kennis en ervaring willen inzetten voor onze ambitieuze sportdoelen. Wij zoeken Online Marketeers, Content Specialisten en Event Managers. Zie hiervoor onze vacatures.”

Zakelijk netwerk

“Aan onze club is een zakelijk netwerk verbonden van bedrijven met een passie voor de wielersport. Dit zijn inmiddels meer dan 60 bedrijven. Deze bedrijven leveren allemaal een financiële bijdrage die wordt geïnvesteerd in het ontwikkelen van het wielrennen. Uiteraard zijn er ook sponsoren die meer doen dan deelnemen aan ons zakelijk netwerk. Shirtsponsoring en/of sponsering in de vorm van “barters” is vanzelfsprekend ook mogelijk.”

Dames elite-team

“Een van de hoogtepunten in onze historie is de lancering van ons dames elite-team dat dit seizoen gaat deelnemen aan wedstrijden op het hoogste amateurniveau (de nederlandse Topcompetitie en nederlands/belgische Women Cycling Series).”

Wielrennen is de mooiste sport

“Wielrennen is de mooiste sport die er is. Fietsen zit in het DNA van de Amsterdammer. Het is een zware en harde sport waarbij iedere deelnemer winnaar of verliezer haar/zijn eigen avontuur beleeft. Daarnaast is het zowel een teamsport als een individuele sport. En vooral dat aspect maakt dat er in iedere wedstrijd meerdere “lagen” zitten. Het is zeker niet altijd zo dat de beste wint.

De ploegentactiek, de gunfactor en geluk en pech spelen allemaal een rol. Dat maakt het juist zo interessant om naar te kijken. En omdat het fietsen op topniveau nog geen clubmodel kent en het erg boeiend is het wielrennen op deze wijze te verduurzamen. Omdat we vinden dat een club uit de fietshoofdstad van de wereld (Amsterdam) het verdient om deel te nemen in het internationale topwielrennen.”

Improvisatie vanwege Corona

“Wij kunnen niet alle activiteiten uitvoeren die we graag zouden willen uitvoeren vanwege de covid-19 beperkingen. Gelukkig vindt fietsen in de open lucht plaats en kan er voor ons nog best veel. Alleen activiteiten in grotere groepen zijn nu tijdelijk beperkt. We zien wel een toename van het aantal leden omdat er veel nieuwe mensen (veelal vanuit de sportscholen die moesten sluiten) de racefiets hebben gepakt.

We hebben ondanks de beperkingen trainingen en social rides (in kleinere groepen) georganiseerd. Ook onze wekelijkse woensdagavond rides op ZWIFT (een online platform gekoppeld aan jouw indoor hometrainer) kunnen gewoon doorgaan. Ook organiseren wij 2-maandelijks een webinar over hoe je het beste kunt trainen gericht op een bepaald doel (inclusief voedingsadviezen).”

Slotwoorden

“Leuk om nog toe te voegen is, is dat Cycle Capital geen gewone vereniging is maar een zgn. coöperatieve verenigen (coöperatie). Dit betekent dat onze leden (de sharing members) clubaandelen kunnen kopen (zgn. participaties) een daarmee aandeelhouder van de club worden. Deze clubaandelen geven zeggenschap binnen de club en ook recht op winstuitkering. Indien mensen hier meer over willen weten kunnen ze een brochure aanvragen via onze website waarin alles wordt uitgelegd”, laat Arjen Kuin ten slotte enthousiast namens Cycle Capital weten.

Gerelateerd artikel: Voorbeschouwing: 2e Cycle Capital OPEN Clubkampioenschappen

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam