Het verhaal achter SV Kadoelen in Amsterdam-Noord
Foto via SV Kadoelen

“SV Kadoelen is een fusievereniging, met wortels in het industriële verleden van Amsterdam-Noord. Begonnen als bedrijfsclub voor de werknemers van zwavelzuurfabriek Ketjen, ging de vereniging in januari 1999 samen met FNC, de combinatie van Flora Boys en NDSM. Naar het omgevingsgebied heet de club sindsdien SV Kadoelen. Sv Kadoelen heeft 650 leden. Mijn rol bij de vereniging is bestuurder. Onze kernwaarden zijn Laagdrempelig, Gelijkwaardig, Maatschappelijk bewust, Ambitieus, Betrokken en we zijn een warme, sociale, laagdrempelige sportvereniging”, vertelt Henk Blaauw namens Kadoelen uit Amsterdam-Noord. Rik Verkaik van Vrije Tijd Amsterdam stelde een aantal vragen aan de voorzitter.

Het verhaal achter SV Kadoelen in Amsterdam-Noord
Foto via SV Kadoelen

Hoeveel teams hebben jullie? Hoe gaat het met de prestatie van deze teams?

“Er zijn 6 senioren teams en 32 jeugd teams. Daarnaast trainen wekelijks onze Bambina’s, Kabouters en JO7 (4 teams). Onze teams presteren goed. Vooral in de Meidencompetities draaien we al jaren mee op hoog niveau.”

Worden de pijlen meer gericht op prestatie of recreatie?

“We vinden het belangrijk dat iedereen zich kan ontwikkelen op zijn of haar eigen niveau. Dat ze zich binnen hun team goed voelen en met plezier kunnen sporten. Daarnaast zijn we wel ambitieus. We hebben op prestatieniveau wel doelen gesteld.”

Spelen jullie een belangrijke rol in de buurt?

“We zijn echt een buurtvereniging. Wel is het zo dat we ook spelers vanuit verschillende windstreken hebben, omdat we een gedegen opleiding bieden. Dat trekt ook spelers aan buiten de eigen buurt, zelfs buiten de regio.”

Hoe gaat het bij sv Kadoelen met de vrijwilligers?

“Er is een vaste kern van vrijwilligers die veel werk verzetten en zich met hart en ziel inzetten voor de vereniging. Net als bij veel andere verenigingen is het altijd lastig om voldoende vrijwilligers te vinden.”

Wie is het boegbeeld van sv Kadoelen?

“Piet de Vries, Piet is 85 en zet zich al tientallen jaren in voor de vereniging. Voor allerlei hand en spandiensten kunnen we op zijn hulp rekenen. Iedereen binnen de club kent Piet.”

Welke hoogtepunten kent de vereniging?

“Onze MO17 werd in seizoen 2016/2017 Kampioen van de Hoofdklasse C, vanaf het seizoen daarna zijn ze in de 4e divisie gaan spelen. Onze Dames 1 hebben in 2012 de KNVB-beker gewonnen. Onze heren spelen al jaren stabiel in de 3e klasse. Een ander hoogtepunt is dat we inmiddels 90 jaar bestaan. In 1929 is één van de fusiepartners KMVZ opgericht.”

Is er een club waar jullie tegen voetballen, waarbij je kunt spreken van een derby?

“We kunnen niet spreken van echte derby’s. In de regel zijn we niet ingedeeld bij andere verenigingen binnen Amsterdam-Noord. In de jeugd komt dat wat vaker voor en dan is er wel wat rivaliteit tussen de verschillende teams binnen Amsterdam-Noord. Dat ontstaat meer omdat de kinderen dan tegen klasgenootjes voetballen. Je kunt dan niet spreken van derby’s.”

Hebben jullie veel moeten improviseren vanwege Corona?

“We hebben net als andere verenigingen de nodige aanpassingen moeten doen en hebben hierbij wet- en regelgeving gevolgd. Dit doen we uiteraard nog steeds. Toen bezoekers en ouders nog het complex op mochten hebben onze bestuursleden aan de poort iedereen goed opgevangen en de regels en het scannen van een QR-code uitgelegd. Het mooie hiervan is dat de bestuursleden zo iedereen binnen de vereniging leren kennen. Wat door de lockdown ook een mooie ontwikkeling is zijn onderlinge wedstrijden, waarbij de jeugd veel is gemixt. Hierdoor hebben de jeugdleden elkaar veel beter leren kennen en dat is heel waardevol. Zo heeft Corona ons ook goeie dingen gebracht.”

Nog iets toe te voegen?

“Laureus Nederland wil de achterstandspositie, op sociaal en maatschappelijk vlak, van zo veel mogelijk kinderen/jongeren in Nederland verbeteren. Het project staat bekend onder de naam AJB ( Alleen jij bepaalt). Dit project draaien wij bij sv Kadoelen al een aantal jaar en proberen deze kinderen middels sport structuur en discipline bij te brengen. Vervolgens willen we de kinderen een sportief huis bieden en opnemen in de vereniging. We hebben ons zichtbaar verbonden aan KIKA. Dit zie je terug op onze kleding, vlaggen, borden”, laat voorzitter Henk Blaauw ten slotte namens SV Kadoelen weten.

Tip: Lees dit artikel ook eens!

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam