
“Survivalrunvereniging RUIG is de eerste en enige survivalrunvereniging in Amsterdam. Survivalrun is een allround sport waarbij alle aspecten van een goede conditie worden uitgedaagd. Kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen, snelheid en coördinatie. Daarnaast is survivalrun een mentale uitdaging want het is een sport waarbij je strijd tegen de elementen. Survivalrun is in weer en wind, koud en nat, guur of heet, regen of sneeuw. Bij RUIG zeggen we geen training af. Survivalrun is in het oosten van Nederland ontwikkeld en we zijn trots dat deze sport ook te beoefenen is in Amsterdam”, vertelt voorzitter Maarten Postema namens RUIG.
VTA stelde een aantal vragen op zoek naar het verhaal van deze Amsterdamse survivalvereniging RUIG.
Wie is de organisatie achter ‘RUIG’?
“RUIG is opgericht in 2016 en we zijn sindsdien een steeds grotere club geworden. De sport wordt steeds populairder en het aantal leden van de survivalrunbond Nederland stijgt nog altijd. RUIG heeft inmiddels 120 leden. 100 volwassenen en 20 jeugdleden. De club doet meer dan alleen maar sporten. Het is een gezellige community geworden. De leden hebben een hart voor de sport. De bouwcommissie maakt nieuwe hindernissen en onderhoudt de survivalbaan. De feestcommissie organiseert leuke uitjes en de trainers ontwikkelen trainingen voor jong en oud. Ook zijn er leden van RUIG die bezig zijn om een wedstrijd te organiseren. Helaas is deze vorig jaar afgelast in verband met COVID.”

Kun je iets vertellen over de locatie(s) waar de survivalrun activiteiten plaatsvinden?
“RUIG werkt samen met sportpark de Eendracht. Het sportpark biedt ons de ruimte en hun geweldige faciliteiten. We maken gebruik van de ruimtes op het sportpark die niet kunnen worden benut door andere sporten. Zo hebben wij genoeg ruimte om veel hindernissen te bouwen en leuke looproutes te gebruiken. We hebben op het terrein drie grote klimconstructies gebouwd en daarnaast zijn er meerdere lossen hindernissen verspreid over het park. We maken gebruik van de bomen op het park, op die manier kun je bij ons klimmen, klauteren en ravotten. We hebben alle hindernissen die in onze sport voorkomen op het terrein. Een perfecte voorbereiding voor een wedstrijd dus. Swingovers- apenhang-netten, lussen en alle ontelbare soorten varianten zijn aanwezig.”

Wordt er ook in competitieverband gesport?
“Survivalrunwedstrijden worden door het hele land georganiseerd. De wedstrijden tellen voor het algemeen klassement. Als je bijvoorbeeld meedoet aan de KSR (korte survivalrun) dan moet je zeven wedstrijden lopen in een seizoen. Onze leden doen aan allerlei verschillende klassementen mee, bij de recreanten, de KSR-MSR en bij de LSR. We hopen dat wedstrijden weer snel mogen worden georganiseerd en dat ook onze jeugdleden aan wedstrijden mogen meedoen.”
Kunnen jong en oud bij ‘RUIG’ terecht?
“De jeugdafdeling is snel groeiend met al bijna 20 jeugdleden. Als de groei zo snel doorzet moeten we binnenkort een ledenstop hanteren. We gaan namelijk voor kwaliteit en willen de jeugd de aandacht geven die het verdient. Op dit moment zijn er drie jeugdtrainers, maar zodra er weer een jeugdtrainer bij zou komen, kunnen we uitbreiden. Naast de jeugdtrainingen zijn er voor de volwassenen 2x per week groepstrainingen en eenmaal per week een basistraining. Bij deze basistraining leer je in 3 avonden de basistechnieken om veilig te kunnen klimmen.”

Werkt ‘RUIG’ uitsluitend met vrijwilligers?
“RUIG werkt met vrijwilligers.”
Worden er naast survivalrunactiviteiten nog meer dingen door ‘RUIG’ georganiseerd?
“RUIG organiseert ook met regelmaat leuke clinics voor de andere sportverenigingen. Zo komt de Nationale rugby selectie elk jaar bij ons trainen en zijn de voetballers van Eendracht ‘82 dit jaar nog bij ons geweest voor een clinic. Voor onze eigen leden organiseren we clubwedstijden zoals de Kerstrun, of leuke uitjes. Vorig jaar zijn we op survivalkamp geweest in Limburg. Zodra het mogelijk is, willen deze dingen weer gaan organiseren.”
Zijn er bij ‘RUIG’ nu ook beperkingen door de Corona-crisis?
“Helaas mogen we niet als grote groep trainen en vinden we het beter als mensen individueel trainen. Douchen, omkleden en naar de kantine gaan kan op dit moment ook niet. Gelukkig blijft sporten en lekker in de touwen hangen mogelijk, dat is het belangrijkste.”

Kun je enkele hoogtepunten in de historie van ‘RUIG’ opnoemen?
“De eerste editie van de Kerstrun! Daar kwam de gehele vereniging bijeen om mee te doen aan een clubwedstijd. Rennen en klimmen met een kerstmuts of kerstoutfit. Een lastenloop met een kerstboom op je schouder, een traditie was geboren! Ook de oprichting van onze jeugdafdeling is een hoogtepunt. De jongens en meiden zien klimmen in onze baan, is en blijft geweldig. En wat ook een hoogtepunt was, was de survivalrun in Beltrum 2020 (net voor corona uitbrak). Daar deed bijna de helft van de vereniging mee. De wedstrijd in Beltrum staat bekend als één van de zwaarste en tofste wedstrijden van het jaar. Elkaar aanmoedigen bij de laatste hindernis gaf een enorm fijn clubgevoel.”
Is er ook een mogelijkheid voor een gezellig hapje en een drankje voor en/of na de activiteiten?
“De faciliteiten bij sportpark de Eendracht zijn super goed geregeld. In het verzamelgebouw van Spark United kun je heerlijk eten. Wij mogen daar altijd vergaderen en kunnen gebruik maken van de uitstekende douche en toiletfaciliteiten.”
Heb je zelf nog iets toe te voegen?
“Kom gezellig een keer kijken bij RUIG of schrijf je in voor de basistraining. Klimmen in touw is makkelijker dan je denk. De voetklem, of een apenhang, iedereen kan het”, laat een enthousiaste Maarten Postema ten slotte namens survivalvereniging RUIG weten.