ASV Arsenal: ‘Bloeiende, bijzondere en gezellige club waar iedereen welkom is’
Het sporpark van ASV Arsenal met daarnaast het Olympisch Stadion. Foto credits: ASV Arsenal

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar mooie sportverhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Ernst Jongepier van ASV Arsenal.

Introductie ASV Arsenal

“ASV Arsenal is een bloeiende, bijzondere en gezellige club waar iedereen welkom is. Op sportief gebied timmert zij voortdurend aan de weg. In 1998 zijn de verenigingen ASV Arsenal en Nedlloyd’70 samengegaan in de vereniging ASV Arsenal, spelend in de kleuren blauw-wit-rood. ASV Arsenal is gelegen in Amsterdam-Zuid aan het IJsbaanpad, nabij het Olympisch Stadion en heeft de beschikking over 2 kunstgrasvelden.”

Vele actieve teams

“Bij ASV Arsenal wordt er door de circa 50 jeugd- senioren- en veteranenteams getraind en op zaterdag en zondag een wedstrijd gevoetbald. Daarnaast hebben wij een bloeiende Arsenal Football Academy, kortweg AFA. Kinderen van 5 tot en met 10 jaar krijgen hier een gedegen voetbal opleiding en stromen vanuit de AFA door naar een team bij ASV Arsenal. Naast veldvoetbal wordt er op doordeweekse avonden door circa 15 ASV Arsenal zaalteams deelgenomen aan KNVB-zaalvoetbalcompetities in en rond Amsterdam.”

De kernwaarden bij ASV Arsenal

“Bij alles wat we organiseren hebben we steeds een devies: ‘SPORT MOET SPEL BLIJVEN en SPELEN IS DELEN’. We willen dan ook al onze gasten, die we in ons clubhuis ontvangen, vragen zich bij dit devies aan te sluiten. Het gaat om een fijne partij voetbal om elkaar beter te leren kennen. Daarbij is het van groot belang dat we de scheidsrechters de waardering geven die ze verdienen, want zij zijn het die de goede gang van zaken op het veld waarborgen. Wij willen er altijd met z’n allen een mooi seizoen van maken!”

De ambities van ASV Arsenal

“ASV Arsenal wil graag haar huidige maatschappelijke functie behouden door op een toegankelijke manier leden en buurtgenoten in staat te stellen hun hobby uit te kunnen oefenen. Op sportief vlak blijven we graag de stabiele 2e klasser met een knipoog naar boven. Maar bovenal willen we graag een financieel gezonde vereniging blijven.”

Vrijwilligers en sponsors

“We zijn erg blij met onze vrijwilligers en sponsors. Toch blijft het vrijwilligerswerk een lastig verhaal. We boffen met de ouders die de begeleiding van de jeugdteams oppakken, maar daarbuiten komen we vrijwilligers tekort. Datzelfde geldt voor de sponsors. We kunnen daar de nodige steun gebruiken!”

Activiteiten van de gemeente

“Wij richten ons op voetbal. Door de gemeente worden er andere dingen georganiseerd. Zo stelt de gemeente de accommodatie ter beschikking voor gymles van een aantal onderwijsinstellingen.”

Prestatie en recreatie

“De focus ligt op een beetje van beide. Het grootste deel van de leden is puur recreatief bezig.”

Mooie hoogtepunten

“Hoogtepunten zijn de verschillende promoties van ons eerste team en we zijn ontzettend trots op onze accommodatie waar nog steeds heel veel mensen van genieten.”

De jeugdafdeling

“De jeugdafdeling is gezond ondanks de enorme concurrentie in de buurt van clubs als AFC, Swift en Buitenveldert. We respecteren elkaar en merken ook wel dat spelers de overstap wagen, maar ook vaak weer terugkeren.”

Meiden- en vrouwenvoetbal

“We hebben sinds twee jaar een damesteam dat het heel goed doet. Een mooie toevoeging aan het geheel. Uitbreiding is lastig vanwege de beperkte ruimte en het huidige aantal teams. Veel meiden voetballen echter gemengd in de jeugdteams.”

Ten slotte

“De gemeente wil graag dat mensen blijven sporten en dat willen wij graag blijven faciliteren. We hebben een goede verstandhouding met de gemeente Amsterdam maar merken dat het kostentechnisch steeds meer een uitdaging wordt om de club gezond te houden. We hopen dat de gemeente hierover met ons mee wil blijven denken”, laat Ernst Jongepier ten slotte weten namens ASV Arsenal.