Watersportvakantie? Zo bereid je het voor!

Of je nou een ervaren watersporter bent of niet: een goede voorbereiding en de juiste spullen zijn altijd even belangrijk als je het water op gaat. Ga je op vakantie met de boot, houd er dan altijd rekening mee dat je extra spullen moet aanschaffen of huren voor je vakantie. Dit is vanwege de veiligheid van je boot en jijzelf. Ga je voor het eerst? Dan is het handig om een checklist te maken. Zo weet je zeker dat je alle attributen bij je hebt voor een heerlijke vakantie op het water. In dit artikel helpen we je een handje op weg.

Wat heb ik nodig in mijn boot (binnen)?

Binnenin heb je, net zoals buiten, ook een aantal belangrijke spullen nodig als je op wintersportvakantie gaat. Denk aan de navigatieverlichting: een verplichting wanneer het donker wordt. Dit is er omdat je dan goed zichtbaar bent voor ander scheepsverkeer en dient dus voor jouw eigen veiligheid. Daarnaast is een schakelpaneel ook erg handig. Hiermee kun je vanaf een centrale plek het stroom van de boot goed regelen voor bijvoorbeeld de boot verlichting, ventilator, pomp en koelkast. Al dit soort producten kun je allemaal in een watersportwinkel krijgen.

Wat heb ik nodig op de boot (buiten)?

Buiten op de boot zijn er ook een aantal belangrijke spullen die je nodig hebt om een veilige en vlotte watersportvakantie te hebben. Bij dit gedeelte hoort alles wat los of aan de buitenzijde van de boot zit. Denk aan een paar stevige touwen, stootwielen om schade te voorkomen, een anker om jezelf vast te leggen op open water en een vlag. Ook kan een zwemtrap erg handig zijn als je op een plek gaat varen waar je kunt zwemmen.

Outboard: voor de buitenboordmotor

Ook de buitenboordmotor heeft een aantal spullen nodig. Denk aan een dodemanskoord of een dodemansknop als je overboord slaat: dit is zelfs een verplichting! Het is een soort noodstopknop om de motor uit te schakelen indien een ongeluk zich voordoet.

Spullen ter veiligheid op de boot

Tot slot heb je een aantal spullen nodig om jezelf veilig te stellen. Ook hier zitten verplichte producten tussen. Denk aan reddingsvesten en reddingsboeien, maar ook waterkaarten kunnen handig zijn.