Voorbeschouwing: Amsterdam City Swim 2022

Vrije Tijd Amsterdam is iedere dag op zoek naar bijzondere verhalen in Amsterdam. In dat kader mag een verhaal over de aanstaande Amsterdam City Swim niet ontbreken. We stelden een aantal vragen aan Lidwine van de organisatie.

Wilt u Amsterdam City Swim 2022 nog eens introduceren?

“De Amsterdam City Swim is een jaarlijks terugkerend zwemevenement waarbij duizenden mensen de grachten van onze hoofdstad in springen met als doel geld op te halen voor Stichting ALS. Het evenement is in 2011 begonnen toen 14 vrienden een inzamelingsactie opzetten voor hun vriend Weert-Jan Weerts. Door de positieve reacties en vele donaties besloten ze de actie verder uit te bouwen. Inmiddels viert de Amsterdam City Swim dit jaar haar 10e jaar. Een uniek en impactvol evenement met twee grote pijlers: de dodelijke ziekte ALS de wereld uit te helpen én patiënten en hun dierbaren of nabestaanden een onvergetelijke dag te bezorgen. Er doen meer dan 2000 mensen mee dit jaar.”

Voorbeschouwing: Amsterdam City Swim 2022
Foto credits: Amsterdam City Swim

Waar wordt de Amsterdam City Swim 2022 precies gehouden?

“De Amsterdam City Swim vindt door Amsterdam plaats, maar het evenemententerrein is op het Marineterrein. Op het Marineterrein verzamelt iedereen zich en worden de zwemmers per bus naar de route gebracht, die dit jaar begint aan de Keizersgracht ter hoogte van nummer 663. Vanaf daar zwemmen ze weer terug richting het Marineterrein waar daarna ook de cheque uitreiking, afterparty en het vega foodcourt is.”

Dit jaar is de 10e editie, wordt er een extra bijzonder programma georganiseerd?

“Het is het 10e jaar van de Amsterdam City Swim. Vanwege het 10e jaar hebben we de route omgedraaid. Normaliter start je vanaf het Marineterrein, maar nu starten we aan de Keizersgracht en zwem je terug richting het Marineterrein zodat daar iedereen wordt onthaald en waar we vervolgens met z’n allen kunnen proosten op de prestaties en onze mooie herinneringen.

Ook hebben we iedere wave (de diverse startgroepen) gekoppeld aan een ALS-patiënt of iemand die overleden is aan ALS. Onder de noemer ‘wave hero’. Bij de start van iedere wave wordt dan ook omgeroepen dat deze wave speciaal aan deze persoon is opgedragen. Ook is er online informatie over hen te vinden en krijgen zij een mooie fotowand tijdens het evenement.”

Kun je een aantal hoogtepunten uit eerdere edities vermelden?

“De Amsterdam City Swim heeft vele hoogtepunten, vooral ook persoonlijke hoogtepunten voor deelnemers en ALS-patiënten. Wij vinden het dan ook belangrijk dat iedereen nieuwe herinneringen kan maken, of oude ophaalt. Maar de Amsterdam City Swim heeft ook weleens een koninklijk randje gehad, want Máxima heeft eerder meegedaan! In 2012 geloof ik, de eerste editie van de ACS.”

Voorbeschouwing: Amsterdam City Swim 2022
Foto credits: Amsterdam City Swim

Verwachten jullie veel geld op te halen?

“We zien de donatieteller met de dag ontzettend goed oplopen. We zitten nu alweer boven de € 600.000. We zijn blij met iedere donatie, want met dit geld kan Stichting ALS Nederland wetenschappelijk onderzoek blijven uitvoeren, zodat er een oplossing kan komen voor deze dodelijke ziekte. We hopen dan ook dat iedereen hier een bijdrage aan wil leveren!”

Zijn er ambassadeurs aan de Amsterdam City Swim verbonden?

“Wij hebben veel mensen die betrokken zijn bij de ACS, zo ook bekende Nederlanders. Waaronder Rene en Natascha Froger, Mari Carmen Oudendijk, Jan Joost van Gangelen, Beau van Erven Dorens, Peter Heerschop, Thomas Acda en Ferry Weertman.”

Voorbeschouwing: Amsterdam City Swim 2022
Foto credits: Amsterdam City Swim

Werken jullie als organisatie met vrijwilligers?

“Zeker, en wij zijn heel trots op onze vrijwilligers! Jong en oud, iedereen is van harte welkom. Veel vrijwilligers hebben zelf ook ALS in de omgeving meegemaakt, dat maakt de band voor ons nog mooier.”

Krijgen de zwemmers een medaille na de zwemprestatie?

“Absoluut! Die wordt met een hele brede glimlach omgehangen.”

Heeft u zelf nog iets te vermelden?

“Wij vinden het fantastisch dat we dit jaar weer met iedereen aan de start kunnen staan en ons op deze manier samen kunnen inzetten voor ALS!”

 

 

 

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam