Noussair Mazraoui zorgt voor prachtige apotheose Ajax tegen Benfica
Ramon Ensing op zijn scooter.

Noussair Mazraoui zorgt voor prachtige apotheose Ajax tegen Benfica

Een heerlijke apotheose volgde woensdagavond in de Johan Cruijff Arena na een spannende strijd tussen de AFC Ajax en het Portugese Benfica. Tot de 92e minuut stond er een brilstand op het scorebord totdat rechtervleugel verdediger Noussair Mazraoui de ploeg van trainer Erik ten Hag met een schot via een Portugees been de winst tegen Benfica bezorgde. Een enorme ontlading volgde, vanaf de reserve bank, in het veld bij de spelers en niet op de laatste plaats op de tribunes bij de ruim 53.000 in het stadion zijnde Ajax-supporters. De Amsterdamse godenzonen zijn mede door de winst in de derde Champions League-wedstrijd de trotse koploper in groep E. Weliswaar samen met Bayern München, maar dat is nou niet iets om je voor te schamen, in tegendeel.

Één van de redactieleden van VTA Sport zocht traditiegetrouw weer telefonisch contact met Ajax criticaster en Betondorper Ramon Ensing, die zich kort voor de wedstrijd uitsprak over de opstelling en na afloop uitgebreid en uitgelaten zijn visie gaf op het gespeelde Europese duel van ons aller Ajax in de Johan Cruijff Arena.

“Bij het zien van de opstelling dacht ik nou nou meneer Ten Hag heeft de artikelen met betrekking tot Van beek gelezen. Ik roep al een tijdje dat Van Beek moet spelen en dan op de 6 positie en niet op nummertje 10 zoals vorige wedstrijd.

En ik kan me sowieso in de opstelling vinden. Weet je waarom? Omdat je er vanuit kunt gaan dat Benfica op de counter speelt, daarom begrijp ik deze opstelling wel. Maar, begrijp me niet verkeerd, alleen omdat Benfica een counterploeg is, dan hoef je dus geen diepte met Neres te hebben in het begin”, vertelt Ensing ons vlak voor het begin van het derde Europese treffen van Ajax in de groepsfase van de Champions League.

En na afloop van de spannende wedstrijd liet de oud amateurvoetballer van Ajax, huidige jeugdtrainer en voetbalveteraan van Jos Watergraafsmeer tot vreugde van VTA Sport en haar trouwe lezers, zijn licht weer als vanouds schijnen op het gespeelde CL duel.

“Moet je luisteren, we begonnen zoals verwacht fel en aanvallend aan de wedstrijd, maar al snel bleek de tactiek van Benfica bewaarheid te worden. Ze kwamen er snel uit met vlijm scherpe counters en dat zag je in de eerste tien á vijftien minuten al tot twee keer aan toe. Toen mochten we echt blij zijn dat we een super sluitpost op de goal hadden staan want Onana zat er twee keer ontzettend goed bij en Ajax was direct gewaarschuwd.

Daarna bleven beide ploegen gelijkwaardig, wist Ajax de counters te voorkomen omdat het team op haar hoede was. Ajax was zelfs ietsjes beter en je zag ze iets meer op zoek gaan naar de goal. Die had ook gemaakt moeten worden maar Dolberg stuitte op de keeper die al door de Portugezen journalisten was aangeduid als zeer belangrijk voor de Portugese ploeg.

Ik zei het nog hier in betondorp maar die koekenbakkers geloofden me niet. Want één keeper wat wil die nou, dat zeiden ze hier hé. Nou je zag het de jonge goalie van Benfica, die was net als Onana voor Ajax van enorme waarde. De twee doelverdedigers vond ik de beste spelers van de eerste helft. Ik let op alles dus ook op de keepers. Mensen die zeggen waar heeft hij het over, nou dan zou ik zeggen kijk de wedstrijd maar eens goed terug. Kijken of je dan nog wat zegt”, aldus de voormalig balvirtuoos, vertellend over beide doelmannen die hij in de eerste helft toch echt de beste vond.

De ras Amsterdammer vervolgt: “Ik moet zeggen met 0-0 de rust in tegen Benfica is niet slecht, want kom op zeg hé, het is geen Emmen. Ik vond wel dat onze topspelers niet geheel in de wedstrijd zaten. Dan doel ik op Ziyech, Tadic en Dolberg. Van die gasten voorin daar had ik voetballend wel meer van verwacht. Maar ach, het kan niet altijd lukken al doen ze wel enorm hun best. Kijk bijvoorbeeld maar naar Ziyech. Die sprintmomenten, de kracht en de inzet die hij toont en de ballen die hij veroverd op gevaarlijke plekken. Als het voetballend niet gaat werkt ie ze eigen wel de pest pleures in. Dat vind ik echt karakter en mooi om te zien. Dat is zoals het hoort.

Wel had ik gedacht dat Dolberg eruit zou gaan en de Hunter erin zou komen. Dat had best gekund want Dolberg had het niet vandaag. Verder kon het alle kanten op en waren we blij met een punt. Moet je luisteren, ik zei zelfs nog in de 88e minuut tegen m’n gabbertje JP van Eetcafé Avonden. Het zou nu wel fucking vet zijn om een keer te winnen op de psv manier. Nou het gebeurde dus, lucky Ajax echt fantastisch, het dak ging eraf. Ik ging compleet uit mijn dak en JP ook. Ben in tijden niet zo blij geweest met een overwinning. En zag je trouwens die Huntelaar?! Die Huntelaar rende ook het veld in bij het doelpunt. Zo zie je maar dat het met de sfeer bij Ajax wel goed zit momenteel.

Drie punten erbij en zeven punten uit drie wedstrijden. Dat had haast niemand verwacht. Mochten we er nu nog uitvliegen dan hebben ze financieel erg goede zaken gedaan. Als je eerste of tweede wordt in de groep dan vlieg je er in de volgende ronde uit want dan tref je Barca, Chelsea, Liverpool, City of Juve, dat soort ploegen. Dan is het bye bye, je kunt dus beter derde worden. Geloof me nou maar, dan kun je het nog ver schoppen in de Europa League. Maar, wacht even, begrijp me niet verkeerd, natuurlijk hoop ik dat we doorgaan naar de volgende ronde, hoor. Dat zou een mooie prestatie zijn van die gasten en voor ons als supporters, of niet dan mee lezende Ajax vrienden? Tuurlijk gaan we voor het hoogst haalbare, maar wat ik je net al zei, Ajax kan beter derde in de groep worden.

In ieder geval gaan we nu heerlijk naar zondag toe leven en als het weer een keer kan dan is het nu het moment. Die kakkerlakken, die zijn rijp voor de slachting, let maar op mijn woorden, ze gaan de pottenbak in. Echt, we gaan 010 pijn doen met 4 á 5 goals verschil. Zondagavond laat ik me licht schijnen ik kijk daar nu al naar uit, haha. Het wordt een verademing voor iedereen die Ajax een warm hart toedraagt. En het gaat pijn doen in 010”, laat de Betondorper en voormalige kroegtijger ten slotte vooruitkijken naar dé wedstrijd der wedstrijden aan VTA weten.

Door: Rik Verkaik

'Die gasten uit 010 die kunnen naar de gallemiezen gaan'

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerde artikelen:

Ajax – Benfica: Wat schreven de kranten?

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam