Ajax – Benfica: Wat schreven de kranten?
Ajax - Benfica: Wat schreven de kranten?

Ajax – Benfica: Wat schreven de kranten?

VTA deed een rondje langs de ‘online’ kranten om te zien wat de diverse media schreven over de door Ajax met 1-0 gewonnen CL wedstrijd tegen het Portugese Benfica.

Telegraaf

De Telegraaf slaat met hun koptitel ‘Mazraoui bezorgt Ajax overwinning in extremis’ de spijker volledig op de kop.

De wakkerste krant van Nederland schrijft onder andere: ‘In de wetenschap dat concurrent Bayern München won van AEK Athene (2-0), moest er tegen Benfica een overwinning gehaald worden. In de beginfase was het rommelig, waardoor ook zeker de Portugezen gevaarlijk uit de hoek kwamen. Na 1 minuut en 15 seconden mocht Rafa Silva opkomen en zomaar met rechts aanleggen. André Onana bracht als zo vaak redding voor de Ajacieden. Vlak hierna kreeg Ajax een aardige kans, maar in de vierde minuut was daar weer Benfica met een zeer goede mogelijkheid op de openingstreffer. Onana was bij de inzet zelfs al geklopt, maar Matthijs de Ligt bracht redding op de lijn.

Het golfde heen en weer, maar de Amsterdammers kregen in de persoon van Dolberg de beste kans van de wedstrijd. Na een prachtige steekpass van Hakim Ziyech mocht de Deense spits alleen op de keeper Odisseas Vlachodimo af, maar zijn inzet met links werd gered.

De Franse arbiter Ruddy Buquet drukt zijn stempel flink op de wedstrijd. Hij floot nogal eens voor een wissewasje, wat de snelheid van het spel zeker niet ten goede kwam. Frenkie de Jong slingerde in de 40e minuut de bal voor, De Ligt hield hem knap binnen, waarna Tagliafico met zijn inzet doelman Vlachodimos verschalkte. Op de doellijn werd de bal echter met een omhaal weggehaald door een Benfica-verdediger. De doellijntechnologie liet ook zien dat het leder de lijn nét niet had gepasseerd.

Een minuut later werd ook Benfica weer gevaarlijk, dat met enige regelmaat met scherpe counters het de Ajax-verdediging heel moeilijk maakte. De Amsterdammers lieten af en toe te veel ruimte achterin vrij. De ploegen gingen rusten met 0-0, maar het had ook 2-2 kunnen zijn.

Na rust was er een botsing tussen Onana en Jardel en de keeper bleef even liggen, maar kon gelukkig verder. Donny van de Beek kreeg in de 54e minuut de eerste goede schietkans na rust, maar zijn poging belandde op de eerste ring. Twee minuten later legde een gedreven Ziyech aan met links, maar ook dat schot ging er niet in. Maar ook de Portugezen lieten van zich horen. Bij een voorzet vanaf links kon Seferovic er net niet bij. Niet veel later vuurde hij een schot vanaf links op het Ajax-doel af, maar Onana stond weer zijn mannetje. Maar Ajax kreeg de beste kans in de 73e minuut. In de counter via Tadic en Ziyech kwam de bal vrij voor de voeten van Van de Beek. Hij kon vanaf de zestien vrij aanleggen, maar de Griekse sluitpost redde met zijn voet. Een minuut later vuurde Ziyech een vrije trap naar de hoek, maar weer was daar de lange keeper.

De teams raakten vermoeid, slordiger en dus werden de kansen steeds schaarser. De Ligt mocht nog vlak voor tijd aanleggen, maar een Portugese rug voorkwam erger voor Benfica. Mazraoui dacht er in diep in blessuretijd anders over. Zijn schot vloog in de 92e minuut via het been van Grimaldo zo in de hoek: 1-0’, schrijft de Telegraaf.

Ajax - Benfica: Wat schreven de kranten?
Spandoek bij de F-Side. Foto: J. van Schaick

Volkskrant

Ook de Volkskrant heeft een kop titel die de koe bij de horens vat. De Volkskrant kopt als volgt: ‘Mazraoui maakt Ajax in blessuretijd gelukkig’

De Volkskracht schrijft dat Ajax – Benfica een heerlijk gevecht was met vuige trekjes, een botsing van stijlen ook, culminerend in een wervelende avond vol spanning in de Arena. Het bevrijdende doelpunt (1-0) viel in blessuretijd en was van rechtsachter Mazraoui, die ook al scoorde tegen Bayern. Ajax zette een stap op de evengoed nog lange weg naar de achtste finales van de Champions League.

Het doelpunt van Noussair Mazraoui was de beloning voor volharding. Hij bleef mee naar voren trekken en schoot snoeihard raak van even buiten het strafschopgebied, na terugleggen van invaller Neres. De bal werd lichtjes van richting veranderd, waardoor doelman Vlachodimos eindelijk was geslagen. Bayern en Ajax zeven punten, Benfica drie, AEK nul.

De Johan Cruijff Arena liep dinsdag over van emoties, variërend van ergernis over de arbitrage tot bewondering voor speltechnische kwaliteiten. En natuurlijk was daar de spanning die menigeen op de tribunes haast de adem benam, in het duel dat van cruciaal belang was voor kwalificatie voor de tweede ronde, een prestatie die voor beide clubs uitstekend zou zijn. Wint Ajax over twee weken in Lissabon, dan is de kwalificatie daar.

Ajax – Benfica was allereerst dat bijna romantische affiche uit het verre verleden, toen topclubs uit kleinere landen de belangrijkste Europese beker nog wonnen. Cruijff, Keizer. Eusebio, Coluna. Een affiche, geprojecteerd naar het heden van andere verhoudingen op het oude continent. Minder illustere, doch nog steeds mooie namen: Ziyech, De Jong. Salvio, Seferovic.

German Conti van Benfica haalt de bal nog net uit het doel, de bal is net niet helemaal over de doellijn geweest na een omhaal van Nicolas Tagliafico van Ajax in de eerste helft.

Ajax, opgestaan met een machtig elftal dat zijn beste optredens voor Europa bewaart. Benfica geslepen, met veel snelheid, atletisch, technische begaafd, strijdvaardig tot in de poriën. Een ploeg die kan strijden en tevens aardig kan voetballen. Een ploeg met mannen van stavast die je twee, drie keer tegenkomt, die pas buigen als de wedstrijd echt is afgelopen.

Het jammerlijke was dat Ajax meeging in het gemekker tegen de scheidsrechter, in het gedoe dat zich wel vaker voltrekt als vertegenwoordigers uit Nederland en Portugal elkaar treffen. Dat gebeurde allemaal in een wedstrijd geleid door een warrige scheidsrechter uit Frankrijk, een fluitist met de onhandigheid van ‘Inspector Clouseau’.

Maar soms was voor meneer Ruddy Buquet uit Amiens ook niet te zien of iemand simuleerde of echt pootje werd gelicht. Het is ook de verantwoordelijkheid voor de spelers om zich te gedragen, in het nog VAR-loze bestaan van de Champions League. Bovendien wordt het voetbal zelf zelden beter van al dat gezever. Natuurlijk, het thuispubliek vond de Fransman waardeloos en trakteerde hem na de gele kaart voor de protesterende Onana op één van de heftigste fluitconcerten in de geschiedenis van het stadion.

Gelukkig viel ook genoeg te genieten van voetbal in deze sleutelwedstrijd in de groep. Alleen al hoe Frenkie de Jong de bal aanraakt, positie kiest, diepte ziet, het spel versnelt en risico neemt. Het is bijna om te lachen, zo vrolijk en bevrijd van druk als zijn spel oogt, ook al maakte ook hij tal van loopjes naar de scheidsrechter om zich met felle gebaren te beklagen.

Vrijwel elke beroering van de bal is bij hem een liefdesverklaring aan het spel. Ajax speelde soms snel diep, met lange passes, dan weer met mooie omwegjes, via talloze positiewisselingen. Lang niet alles lukte en Hakim Ziyech liep zich wat vaker vast dan gebruikelijk, mede omdat Benfica hem meteen omsingelde als hij de bal kreeg. Benfica had een web gesponnen voor het eigen doel. Alleen de spinnen aan de buitenste draden waagden zich in de buurt van Onana.

Ajax drukte, Ajax had meestal de bal, Benfica trok een rode muur op, was razendsnel in de tegenaanval en stelde doelman Onana meermaals op de proef. Het elftal van trainer Rui Vitoria had al voor rust best een doelpunt kunnen maken. Ook Ajax kreeg kansen, hoewel veel gevaar ontstond uit schoten van afstand. Dolberg verscheen voor rust alleen voor doelman Vlachodimos, die kunstig redde door zich breed te maken. Het boogballetje van Tagliafico, na een prachtige pass van De Jong en terugleggen van De Ligt, leek in het doel te verdwijnen, maar de bal was pas voor 80 procent over de lijn toen een Portugees been opluchting bracht.

De tweede helft gaf ongeveer hetzelfde spelbeeld te zien: Ajax het meest in de aanval, Benfica ook gevaarlijk. Ajax dacht in de 74ste minuut toe te slaan. Blind, in plaats van Wöber weer centrale verdediger, verdedigde schitterend uit. Tadic hield de bal bekwaam bij zich tot de aansluiting daar was. Ziyech verlengde perfect, waarna Van de Beek de hoek voor het uitzoeken dacht te hebben. Zijn schot was hard genoeg. Doelman Vlachodimos, een Duitser, redde fabuleus met een vuist. Op de inzet van Mazraoui was hij kansloos”, schrijft de Volkskrant.

Algemeen Dagblad

Net als bij de Telegraaf en de Volkskrant een pakkende titel bij het Algemeen Dagblad. Het AD.nl heeft als koptitel: ‘Mazraoui brengt Arena in extase met treffer in blessuretijd’. In tegenstelling tot eerder genoemde media schrijft het AD.nl geen artikel, maar biedt de krant bezoekers van hun website de mogelijkheid om de samenvatting van de gespeelde wedstrijd tussen Ajax en Benfica nog eens terug te kijken.

Ajax – Benfica: Wat schreven de kranten?

vrijetijdamsterdam.nl/sport

Lees ook: Noussair Mazraoui zorgt voor prachtige apotheose Ajax tegen Benfica

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam