New Lake Divers:

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar mooie verhalen in Amsterdam. In dat kader stelde we een aantal vragen aan Frank P.J. Lamé, één van de oprichters van New Lake Divers; “Ik ben begonnen met duiken in 1985 en vanaf 1989 ben ik penningmeester voor de club. Daarnaast ben ik ook duikinstructeur. Er zijn maar weinig duiken die ik mis.”

Zou u allereerst New Lake Divers eens willen introduceren?

“New Lake Divers is een actieve duikclub met ons clubhuis aan de Nieuwe Meer; dat verklaart ook gelijk de naam. Onze gezamenlijke passie is het duiken, maar ook de gezelligheid van het gezamenlijk op pad zijn om een duik te maken. De passie voor het duiken zelf kent ook verschillende dimensies. Voor veel van onze leden is dat het leven onder water, maar ook de techniek en soms ook de uitdaging. Met New Lake Divers organiseren we dat voor elkaar en voor ons zelf. We organiseren duiken, duikopleidingen en duikvakanties omdat we dat met elkaar leuk vinden.”

Wanneer is New Lake Divers opgericht en hoeveel leden zijn er?

“New Lake Divers is ontstaan in 2005. In dat jaar zijn de besturen van Groupa Diving en Aqualong bij elkaar gaan zitten en hebben besloten om gezamenlijk verder te gaan. De naam New Lake Divers is daar overigens vijf jaar later pas aan gegeven. Groupa Diving is opgericht in 1989, de historie van Aqualong gaat terug naar ergens in de jaren zestig en is in die tijd opgericht als duikclub van de Amsterdamse brandweer.

De fusie in 2005 was voor beide duikclubs een uitkomst. Groupa Diving raakte zijn zwembad kwijt door de sloop van het Sportfondsenbad West en Aqualong kwam zonder clubhuis te zitten. We vulden elkaar goed aan en – belangrijk – de mensen pasten ook goed bij elkaar. Tegenwoordig hebben we zo’n 50 leden.”

Welke duikactiviteiten worden er georganiseerd?

“Op jaarbasis organiseren we zo’n 50 duiken met de club. Een groot deel van die duiken speelt zich af in de verschillende plassen rondom Amsterdam. Wat dat betreft zitten we hier goed: er zijn erg veel plassen in de buurt waar je prima kunt duiken: behoorlijk helder water (sommige plassen gemakkelijk 20 – 25 meter zicht) en veel vissen. Daarnaast gaan we regelmatig naar Zeeland. Sowieso organiseren we tweemaal per jaar een lang duikweekend in Zeeland, maar ook tussendoor wordt er af en toe een duik dag in Zeeland gepland. In de Oosterschelde en de Grevelingen is er veel bijzonder leven te vinden. Van tropisch ogende naaktslakken, sepia’s, dwerginktvissen tot aan zeepaardjes!

De focus binnen New Lake Divers ligt daarmee op recreatief duiken en genieten van de vissen en andere beesten die we onder water tegenkomen. Daarnaast geven we ook duikopleidingen. We hebben meerdere duikinstructeurs binnen de club en kunnen alle opleidingen geven. Een groot deel van de nieuwe leden heeft tegenwoordig, veelal in het buitenland, al een of meer duikbrevetten gehaald, maar wil ook in Nederland duiken. Soms ook mensen die commercieel als duikinstructeur hebben gewerkt en nu zelf alleen nog gewoon recreatief willen duiken. Geen enkel probleem; ze kunnen allemaal bij New Lake Divers terecht.”

New Lake Divers: "Duiken in een veilige en ontspannen context"

Wat zijn de leuke aspecten aan duiken?

“De rust onder water is eigenlijk het eerste wat bij me opkomt, maar er zitten veel leuke aspecten aan. Duiken binnen een club brengt in ieder geval mensen met heel verschillende achtergronden bij elkaar die toch een duidelijk gemeenschappelijk punt hebben in het duiken. Daarnaast is een duik ook elke keer een ontdekkingstocht. Zelfs als je in een bepaalde plas al heel vaak hebt gedoken, blijft het spannend of je die keer weer een grote snoek of snoekbaars zult zien. Eigenlijk een beetje vergelijkbaar met lopen op de Veluwe; je weet dat er herten zijn, maar zal je ze ook zien?

Maar met duiken lever je ook fysiek een prestatie, de techniek van de apparatuur die je gebruikt, diep duiken of juist ondiep tussen de waterplanten struinen, de natuur of juist wrakken; duiken kent vele gezichten. En dan heb je natuurlijk ook nog subtropisch en tropisch water…”

New Lake Divers: "Duiken in een veilige en ontspannen context"
Een snoek gespot tijdens het duiken.

Kun je zomaar lid worden van jullie duikvereniging?

“Iedereen die graag wil (leren) duiken is welkom. Wel houden we een leeftijdsondergrens van 16 jaar aan en medisch gezien moet duiken ook kunnen. Mensen met bijvoorbeeld een (ernstige) aandoening aan longen of hart zullen over het algemeen niet kunnen duiken.

Wij vinden het belangrijk dat iemand zelf eerst kan vaststellen of duiken iets voor hem of haar is. Dan gaat het om het duiken zelf, maar uiteraard ook om de vraag of je jezelf ‘thuis voelt’ binnen New Lake Divers. Mensen die nog geen duikbrevet hebben kunnen daarom bij ons terecht voor een introductieduik in het zwembad. Mensen die al wel een duikbrevet hebben kunnen desgewenst ook een keer tijdens een duik in het buitenwater mee.”

Waar wordt er zoal gedoken?

“De omgeving van Amsterdam kent aardig wat duiklocaties. Bijvoorbeeld Vinkeveen, het Twiske, de Spiegelplas, de Blijkpolder, het Haarlemmermeersebos en de plas in Toolenburg. Ik noem er maar een paar, maar er zijn er veel meer. En natuurlijk ook de Nieuwe Meer waar ons eigen clubhuis aan ligt. Verder duiken we regelmatig in Zeeland en we zijn ook al heel vaak met een groep vanuit de club naar bijvoorbeeld de Rode Zee en zelfs een keer naar Indonesië geweest. Veel van onze leden zijn overigens al op allerlei tropische duikbestemmingen geweest. Ik zal niet zeggen dat dat is waar je het voor doet, maar die duiken in tropisch water zijn natuurlijk wel ‘de kers op de taart’!”

New Lake Divers: "Duiken in een veilige en ontspannen context"
Een meerval gespot tijdens het duiken.

Wat zijn de kernwaarden bij New Lake Divers?

“Waar het bij New Lake Divers om gaat is duiken. Duiken staat voorop, maar dan natuurlijk wel in een veilige en ontspannen context. Zeker als je begint met duiken kan dat behoorlijk spannend zijn. Wat staat je te wachten, hoe gaat dat straks? Is dat water niet heel koud en donker? De meeste mensen slapen de nacht voor hun eerste duik in het buitenwater niet echt rustig. Dan is het wel van belang om de duik zelf zo ontspannen mogelijk te kunnen maken. Met een beginner in februari het koude water in vinden we dus niet zo’n goed idee. Beter nog maar even wachten tot in mei de temperatuur van lucht en water weer beginnen op te lopen. Dan is het gelijk al een heel stuk relaxter.”

Worden er naast duiken nog andere activiteiten georganiseerd?

“Nou eigenlijk niet. Het draait bij ons echt om het duiken. Naast dan natuurlijk af en toe een duikvakantie, maar ook dan ligt de focus op duiken. Maar iedereen kan dat natuurlijk wel op zijn of haar eigen wijze invullen. Dus als we in Zeeland op een dag vier duiken organiseren betekent dat niet dat je ook vier duiken moet maken. Bovenwater aan de kant in de zon is ook mogelijk; het is een hobby, dus je moet vooral doen wat voor jou plezierig is.”

Wat is het hoogtepunt in de historie van New Lake Divers?

“Eigenlijk kan elke duik weer een hoogtepuntje zijn. Of dat zo is weet je pas na afloop: wat heb je gezien en was dat voor jou bijzonder? Natuurlijk, een zeepaardje vinden in Zeeland, dat is zeker een hoogtepunt. Of onder water op enkele decimeters afstand kijken naar de paring en het leggen van eieren door sepia’s. Hoogtepunten voor de club zijn denk ik vooral de duikvakanties die we af en toe maken en sowieso worden de Zeelandweekenden altijd als hoogtepunten in het jaar ervaren.”

Een zeepaardje in de Oosterschelde

Ondervinden jullie momenteel hinder van Corona?

“Eigenlijk maar heel weinig. Uiteraard zijn ook wij in maart gestopt met onze activiteiten, maar in mei mocht er buiten weer worden gesport, dus toen zijn we ook weer gelijk gaan duiken. Wel met kleine aanpassingen om het ook veilig te laten zijn, maar die aanpassingen zijn eigenlijk allemaal aan de kant. Onder water kun je gerust en veilig vlak naast elkaar zwemmen. Je ademt ten slotte lucht uit je eigen fles. De ‘rescue diver’ opleiding die we dit voorjaar wilden geven hebben we helaas moeten uitstellen; die opleiding is nogal contact-intensief en dat is op dit moment niet verantwoord. Dat komt dan hopelijk volgend jaar weer.

De training in het zwembad is na de zomer weer gestart, met een aantal wijzigingen vanuit het zwembad. Daarnaast doen we bepaalde oefeningen nu niet om alle risico’s uit te sluiten.”

Nog iets toe te voegen?

“Duiken moet je ervaren. Duiken in Nederland is anders dan duiken in warm helder tropisch water, maar is evengoed erg leuk. En als je in Nederland leert duiken kun je in je vakantie ook gewoon echt duiken en hoef je je vakantie niet aan een opleiding te besteden. Wil je dus leren duiken? Heb je in het buitenland al gedoken en wil je meer ervaring opdoen? Heeft ‘het duikvirus’ je te pakken? Bij New Lake Divers ben je aan het goede adres!” www.newlakedivers.nl

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam