Hoe hockeyclub AMHC Westerpark de coronacrisis te lijf gaat
Dames1 promoveert naar de 1e klasse

VTA Sport van Vrije Tijd Amsterdam is constant op zoek naar mooie verhalen van Amsterdamse sportverenigingen. In dat kader stelde we een aantal vragen aan Floris Harm, sinds 2017 de voorzitter van AMHC Westerpark.

Hebben jullie veel moeten improviseren door de Coronacrisis?

“Ja. Het was voor iedereen op de club enorm improviseren. Wat opviel was de enorme flexibiliteit en het geduld van mensen: de leden, de ouders, de medewerkers en de trainers. Iedereen snapte dat alles even anders was en handelde daarnaar. Op de velden kon ruim zes weken niet meer gespeeld worden, maar gelukkig kwamen onze trainers met oplossingen. Sommigen kwamen via Zoom met hun teams bijeen. Dames 1 stuurde via Instagram wekelijks ‘challenges’ voor de jeugdleden. Trainers Dick Nugteren en Daan Glandorf namen samen met een professionele cameraman de ‘Daan & Dick Show’ op. Het bestuur kwam in die tijd wekelijks via Zoom bijeen.”

Dames1 promoveert naar de 1e klasse
AMHC Westerpark hockey ballen

Inhalen van de gemiste lentetrainingen

“Het was intensief, maar daardoor konden we ook heel snel schakelen toen op 29 april de jeugd weer het veld op mocht. Het was midden in de meivakantie, maar bij Westerpark stond iedereen weer te trainen. Ook tijdens de zomervakantie zijn we doorgegaan met het aanbieden van trainingen, om toch nog iets in te halen van de gemiste lentetrainingen.”

Uitstekende werk van de clubmanager

“Clubhuismanager Gerard Tjeerdsma heeft met een gesloten bar uiteraard weinig omzet gedraaid, maar heeft als corona-coördinator uitstekend werk geleverd. Belangrijk werk, want de jeugdtrainingen konden alleen beginnen onder een streng regime, waarbij ouders hun kind bij het hek moesten afleveren. De ouders werkten geweldig mee; twee ‘regelouders’ begeleidden het team naar het veld en brachten ze daarna weer terug naar vader of moeder bij het hek. Wat opviel was hoe blij iedereen was dat er weer gespeeld kon worden”

Hoe hockeyclub AMHC Westerpark de coronacrisis te lijf gaat
“De corona-coördinator heeft uitstekend werk geleverd”

Bijzondere verenigingsmentaliteit

“Voor de senioren veranderde het meest: lang geen trainingen, helemaal geen wedstrijden en, misschien wel het ergste, niet de gezelligheid van een derde helft. Desondanks is de overgrote meerderheid de club trouw gebleven en doet het komende seizoen weer mee bij Westerpark. Bijzonder, die verenigingsmentaliteit!”

Senioren- en jeugdteams

“Westerpark heeft 118 teams. 36 seniorenteams en 82 jeugdteams.”

Wat zijn de kernwaarden bij AMHC Westerpark?

“Het verenigingsmotto luidt: ‘Trots, Enthousiast, Ambitieus, Mokum, afgekort T.E.A.M. Want Westerpark, dat zijn wij samen’. Kernwaarden zijn saamhorigheid, sportiviteit, enthousiasme en ambitie.”

Activiteiten naast hockey

“In jaren dat we geen last hebben van een venijnig virus, zijn er activiteiten voor de jeugd, TD’s voor senioren, een vrijwilligersborrel met jeu de boules competitie. Hopelijk kan dat het komende seizoen weer allemaal plaatsvinden.”

Wat is de ambitie van AMHC Westerpark kijkende naar een periode van 5 jaar?

“Over 5 jaar is AMHC Westerpark een gezellige familieclub met 1800 leden. Ondanks de grote omvang is de onderlinge band tussen leden nog steeds hecht. Er is een goed functionerend vrijwilligersapparaat. De club biedt kwalitatief goede hockeytrainingen aan spelers van ieder niveau, zowel voor selectie- als breedteteams. Onze eerste Heren- en Damesteams spelen minimaal 1e klasse. Er is een gezonde balans tussen jeugd/senioren en tussen man/vrouw-jongens/meisjes. We hebben vijf (water)velden en een trainingsveld. Er is een start gemaakt met de bouw van een nieuw, ruimer clubhuis dat past bij een club met een dergelijke omvang.”

Een hechte verenigingsband

“De verenigingsband is hecht, waardoor veel mensen bereidt zijn om een stapje extra voor de club te zetten. Aan het einde van ieder hockeyseizoen organiseert de club de Witte Rookdag, waar de nieuw ingedeelde teams van het volgende seizoen elkaar ontmoeten. Ouders komen dan ook mee. Zij worden benaderd voor vrijwilligerstaken en dat loopt altijd goed. Op die manier worden teamtaken als teamleider en coach gevonden, maar ook steken mensen hun vinger op voor klussen voor de club.”

Hoe hockeyclub AMHC Westerpark de coronacrisis te lijf gaat
Witte Rookdag 2019

Even voor de mensen die nog nooit langs zijn geweest. Hoe ziet een middagje AMHC Westerpark eruit?

“Een middagje Westerpark betekent jeugd- of seniorenteams die trainen of een wedstrijd spelen. Ouders staan langs de kant te kijken, coachen een team of fluiten een wedstrijd. Of zitten met een laptop in het clubhuis te werken, zolang de training duurt. Anderen drinken na de wedstrijd op het terras een drankje met hun eigen team en de tegenstander. De gezellige, informele en open sfeer wordt geroemd door vriend en vijand.”

Hoogtepunten in de historie van AHMC Westerpark

“Er zijn er velen: de oprichting in 2009, ons eerste veld in 2011, de drie velden die daarna volgden en de opening van ons eigen clubhuis in 2016. Sprekend voor mijn eigen termijn als voorzitter, was het voorlopige hoogtepunt het 10-jarige lustrum in 2019, dat het hele jaar door werd gevierd met activiteiten voor iedereen; van een Westerpark’s Got Talent-wedstrijd voor de jongste jeugd tot en met een pubquiz voor de senioren en veteranen. Het sluitstuk was een mooi lustrumweekeinde met een speciale wedstrijd tussen een team van Westerpark en de oud-internationals van de Batavieren.”

Hoe hockeyclub AMHC Westerpark de coronacrisis te lijf gaat
Lustrumwedstrijd Westerpark – Batavieren

Nog iets toe te voegen?

“Westerpark staat het komende seizoen voor een spannende tijd. Corona heeft flinke gevolgen voor de clubfinanciën. Een verdere opleving van het virus heeft mogelijk weer consequenties voor trainingen en wedstrijden. Toch hebben we veel vertrouwen in de toekomst. Het geheim: onze leden. De club begon in 2009 als een initiatief van buurtbewoners. Pionieren en doorzetten met een positieve instelling zit in het DNA van de club gebakken. Ik heb er alle vertrouwen in dat we samen ook deze uitdaging aankunnen.

Wil je lid worden? Er is nog plek, zeker voor jong senioren die dit seizoen kunnen rekenen op een speciale korting!

VTA Sport bedankt voorzitter Floris Harm voor zijn tijd en antwoorden. We wensen iedereen bij AMHC Westerpark een mooie en sportieve toekomst toe.

Gepubliceerd op: 19 aug 2020

Her publicatie: 01 okt 2021

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam