Het verhaal achter Duik en Onderwaterhockeyteam Manta

Vrije Tijd Amsterdam is constant en zeker ten tijde van Corona op zoek naar mooie verhalen in en rondom Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Rutger Visser, voorzitter van Duik en Onderwaterhockeyteam Manta.

Zou je Duik en Onderwaterhockeyteam Manta allereerst willen introduceren?

Manta is een echt Amsterdamse vereniging. We duiken, spelen onderwaterhockey en hebben veel gezelligheid in de club. Manta bestaat al meer dan 60 jaar, één van de oudste duikverenigingen van Nederland. Bij onze vereniging kan je leren duiken en met elkaar mooie duiken maken. We zijn een vereniging voor mensen die nog nooit gedoken hebben en voor ervaren duikers. Naast duiken hebben we een onderwaterhockey tak. Een bijzondere sport die we elke maandagavond in het Sloterparkbad beoefenen.

Hoe speel je onderwaterhockey?

Onderwaterhockey speel je op de bodem van het zwembad. Met twee teams van zes spelers speel je tegen elkaar. Doel is om de puck in het doel dat op de bodem ligt te schieten. Je speelt met een korte stick in je hand. Het is een tactische sport, je moet natuurlijk op tijd naar boven om adem te halen.

Het verhaal achter Duik en Onderwaterhockeyteam Manta

Welke duikactiviteiten vinden er bij Manta plaats?

We leiden mensen op tot ervaren duikers. Dat doen we zowel in het zwembad als in meren rond Amsterdam. Gaaf om mensen het onderwaterleven van Nederland te laten zien, dat is veel rijker dan veel mensen denken. Zeker in de Zeeuwse wateren is heel veel te zien van inktvissen en kreeften tot een zeepaardje aan toe. Vrijwel elke week is er wel een duik waar je als lid aan mee kan doen.

Voor meer ervaren duikers organiseren we vervolgopleidingen en specialty’s, waarbij je je vaardigheden nog verder kan vergroten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het duiken in een droogpak, onderwaterfotografie en driftduiken.

 

Het verhaal achter Duik en Onderwaterhockeyteam Manta

Foto: D©N

Kan iedereen zomaar meedoen?

Ja zeker, als je kunt zwemmen en meerderjarig bent, ben je meer dan welkom om mee te duiken met duiken of onderwaterhockey. Via de website kun je je opgeven om kennis te maken.

Zijn jullie blij met het Sloterparkbad Amsterdam?

Het Sloterparkbad heeft een vijf meter diep zwembad waar we onze duiktrainingen goed uit kunnen voeren en een 50 meterbad wat perfect is voor onderwaterhockey. We zijn daarom zeker blij met het Sloterparkbad.

Ik zie dat het clubhuis aan de Spaarndammerdijk is gevestigd. Zouden jullie niet liever een clubhuis bij het water hebben?

Dat zou natuurlijk mooi zijn. Een clubhuis aan de Sloterplas zou natuurlijk gaaf zijn om voor de deur te kunnen duiken. Met ons huidige clubhuis zijn we ook blij, het is een heel gezellig clubhuis met ruimte voor opleidingen en onze duikmaterialen. Parkeren kan er ook goed en het is op de fiets en met het OV goed bereikbaar, dat is best bijzonder in Amsterdam.

Wat is het hoogtepunt in de historie van Duik en Onderwaterhockeyteam?

Onze lustrums met mooie feesten en duiken zijn zeker hoogtepunten, net als de duikweekenden die we met elkaar hebben. Dat zijn weekenden in Zeeland met hele mooie duiken en veel gezelligheid aan het hoog oplaaiende kampvuur. Een ander hoogtepunt is ons jaarlijkse onderwaterhockey toernooi met deelnemers uit heel Nederland, het clubhuis barst dan uit elkaar van de onderwaterhockeyers.

Organiseren jullie naast onderwaterhockey en duiken nog andere activiteiten?

Het gaat bij onze vereniging niet alleen om de sport, maar ook om de gezelligheid. Met elkaar hebben we ook feesten en mooie diners. Op de één of andere manier hebben we in onze club veel mensen die van lekker eten (maken) houden. Dit levert hele mooie culinaire uitspattingen op, uiteraard ook met mosselen en oesters om toch in het thema te blijven.

Nog iets toe te voegen?

Mensen blijven verbaasd over de rijkheid van het onderwaterleven in zowel zoet als zout water. Bij vrijwel elke duik rond Amsterdam kom je snoeken, rivierkreeften en palingen tegen. Je kan zelfs een enorme meerval tegenkomen.

Vrije Tijd Amsterdam bedankt Rutger Visser voor zijn tijd en antwoorden. We wensen iedereen bij Duik en Onderwaterhockeyteam Manta een gezonde en gezellige toekomst toe!

 

 

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam