Voorbeschouwing: eerste kampioensclash tussen VOC en Dalfsen
Op de foto VOC-speelster Bo van Wetering in actie eerder dit seizoen. Foto: Jaap van der Pijll

Voorbeschouwing: eerste kampioensclash tussen VOC en Dalfsen

Menig handballiefhebber kijkt er al een tijdje reikhalzend naar uit. De wedstrijden tussen Dalfsen en VOC die gaan beslissen wie zich de beste handbalploeg bij de vrouwen in Nederland mag gaan noemen. Morgen om 19:30 uur is het zover. Dan staat de eerste wedstrijd tussen de beide ‘rivalen’ op het programma in Sporthal Elzenhagen in Amsterdam-Noord.
Wedstrijden tussen beide ploegen staan normaal gesproken al garant voor een hoop spektakel waarbij er wordt gespeeld op het scherpst van de snede en waarbij de fysieke duels allerminst worden geschuwd, laat staan in de kampioenswedstrijden, dan wordt er echt vuurwerk verwacht.
Niet alleen wordt er een levendige wedstrijd verwacht, de hallen waar de wedstrijden worden gespeeld zullen tot aan de nok toe gevuld zijn met fans van beide ploegen maar ook met een hele hoop neutrale handballiefhebbers die ongetwijfeld gaan zorgen voor een mooie ambiance.

VOC leek dit seizoen een lange tijd ‘met twee vingers in de neus’ richting de landstitel te gaan maar de laatste tijd zorgde Dalfsen er met een wederopstanding voor dat de spanning weer helemaal terug is aan de absolute top van de Eredivisie. Stond VOC aan het einde van de rit in de competitie als nummer één op de ranglijst, zo stond Dalfsen dat aan het einde van de play-offs.

Simpel gezegd lijkt het er op voorhand op dat beide ploegen evenveel kans maken om kampioen van Nederland te gaan worden.

Op de vooravond van het eerste topduel stelden we een aantal vragen aan beide trainers. De 27-jarige Ricardo Clarijs van VOC en de uit Amsterdam afkomstige, Peter Portengen, de trainer van Dalfsen.

Vraag aan Ricardo Clarijs. Waar ligt volgens jou de kracht van Dalfsen?

“Dalfsen heeft twee goede afstandsschutters en het is een goed op elkaar ingespeeld team. Zij trainen acht keer per week samen. Dat kunnen wij niet omdat we enkele dames van de handbalacademie hebben. Zij hebben een exceptionele keeper en een exceptionele midden opbouw speelster. Larissa Nusser en Yara ten Holte. Volgens mij pas 17 jaar. Dat zijn twee hele, hele grote talenten in het handbal van Nederland.

Vraag aan Peter Portengen. Waar ligt volgens jou de kracht van VOC?

“Individuele kwaliteiten van de speelsters. Zij hebben wel goede speelsters met goede individuele kwaliteiten. Daar ligt hun sterkste punt.”

Vraag aan Ricardo Clarijs. Wie vind je de beste speelster van Dalfsen en waarom vind je dat?

“Dan twijfel ik tussen Larissa Nusser of Yara ten Holte de keeper. Ik vind dat echt twee toptalenten. Jonge speelsters, die precies passen in het Nederlandse handbal. Die kunnen allebei het verschil maken. Het is knap dat ze al zover zijn op hun leeftijd. Daar geniet je ook van om naar te kijken. Ik voorspel ze een mooie toekomst toe in het buitenland. Dat kan niet missen.”

Vraag aan Peter Portengen. Wie vind je de beste speelster van VOC en waarom vind je dat?

“Beste speelsters in het handbal is natuurlijk wel lastig te zeggen. Ze hebben natuurlijk verschillende speelsters met verschillende kwaliteiten. Goeie verdedigers, goeie aanvallers en een goeie keeper. Over het algemeen is Rachel de Haze wel de aanjager van het team. Zij blijft altijd wel doorgaan. Is wel een echte vechter. Als je het mij vraagt is dat de beste van VOC.”

Vraag aan Ricardo Clarijs. Waarom verdient VOC het om dit jaar kampioen te worden?

“Ik weet niet of VOC het verdient. Dat is voor mij lastig om te zeggen. Het is een goede selectie en ze werken er keihard voor. De meiden houden in de moeilijke periode het vertrouwen. Ze gaan er keihard voor tijdens de trainingen en wedstrijden. Dalfsen is wel de favoriet. Maar goed, ik vind dat onze meiden na alle tegenslagen van de afgelopen jaren en aan het einde van het seizoen het wel verdienen om succes te hebben. Ik heb in ieder geval een groot respect voor ze hoe ze het oppakken.”

Vraag aan Peter Portengen. Waarom verdient Dalfsen het om dit jaar kampioen te worden?

“Nou ja, voorlopig zijn we er nog niet. We hebben er hard voor gewerkt en veel voor getraind. Individueel zijn speelsters allemaal beter geworden. Denk dat het belangrijkste is dat we er allemaal keihard voor gewerkt hebben.”

Vraag aan Ricardo Clarijs. Wat is dit seizoen het mooiste sportmoment dat je tot nu toe bij VOC hebt meegemaakt?

“Moeilijk om te zeggen omdat ik pas ben begonnen. Eigenlijk de beleving van de ploeg en het plezier wat ze continue laten zien. Dat vind ik knap. Het zijn allemaal amateurs die er enorm veel tijd en energie in steken. Die er continue voor blijven gaan. Na een zware werkdag voor de lol erbij doen. Op basis van liefde voor de club en liefde voor de sport. Dat vind ik erg mooi om te zien.”

Vraag aan Peter Portengen. Wat is dit seizoen het mooiste sportmoment dat je tot nu toe bij Dalfsen hebt meegemaakt?

“Met name in de Europacup hebben we twee hele goede wedstrijden gespeeld. De thuiswedstrijd tegen de kampioen van Servië die we gewonnen hebben en de uitwedstrijd tegen Nantes die we met 1 of 2 punten verschil verloren hebben maar waar we echt een goede wedstrijd gespeeld hebben. Daar heb ik echt genoten. Dat waren wel echt twee hele mooie sportmomenten.”

Vraag aan Peter Portengen. Wat vind je van Ricardo Clarijs?

“Geen flauw idee. Ik ken hem eigenlijk nog niet. Waarschijnlijk omdat hij pas is begonnen. Dus ja ik kan er op dit moment ook niks over zeggen.”

Vraag aan Ricardo Clarijs. Wat vind je van Peter Portengen?

Peter draait al jaren mee in de top. Peter is een topcoach. Hij is al jarenlang bij de dames aan de slag. Met Dalfsen is ie zes keer kampioen geworden. Met Volendam kampioen. Hellas heeft hij kampioen gemaakt. Hij zat bij het Nederlands team. Gewoon een hartstikke goede trainer. Een echte kampioenenmaker. Met het Nederlands team was hij ook succesvol. Dan kun je gewoon goed met teams omgaan dat is geen toeval meer.”

Vraag aan Ricardo Clarijs. Voorspelling eerste wedstrijd? Je moet iets zeggen.

“Ik denk dat het een hele spannende wedstrijd gaat worden die beide kanten op kan gaan. Ik denk dat Dalfsen gezien het feit dat ze de laatste jaren steeds kampioen zijn geworden de favoriet is. Ik denk dat we morgen thuis voor een klein stuntje moeten kunnen zorgen. Denk 24-21 voor VOC. Denk dat hun de favoriet zijn maar thuis moeten we ze kunnen pakken.”

Vraag aan Peter Portengen. Voorspelling eerste wedstrijd? Je moet iets zeggen.

“Ik verwacht dat het een spannende wedstrijd gaat worden. Het is allemaal lastig te zeggen. Wat wil je dat ik zeg dat we gaan winnen, gelijkspelen of verliezen…” Rik Verkaik: “Dat laat ik aan jou over.” Peter Portengen: “Het wordt spannend meer kan ik er niet over zeggen.”

Geschreven door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Volg ons op Snapchat: vrijetijdams