VOC Amsterdam de terechte kampioen van Nederland

Alsof ze al jarenlange ervaring had met het nemen van strafworpen op cruciale momenten, zo gooide de pas 17-jarige Dione Housheer zaterdagmiddag in Amsterdam-Noord de winnende strafworp in de laatste seconden tijdens de kampioenswedstrijd tegen Dalfsen binnen. Even daarvoor bij een 23-23 gelijke stand verliet Dalfsen-speelster Fabiënne Logtenberg na een overtreding op Charris Rozemalen het veld en kreeg VOC in het allerbeslissende kampioensduel een ultieme kans om de wedstrijd in de laatste seconden, via een strafbal te beslissen. Terwijl Rozemalen, van de spanning met haar rug naar de situatie stond, en een deel van de VOC-aanhang, die het ook niet meer hielden, een meter in het speelveld stonden, liet de jonge Housheer, na een schijnbeweging, Dalfsen keepster Yara ten Holte kansloos, waarna de spelers al dansend, springend en zingend het kampioenschap begonnen te vieren.

Dione Housheer

Dat notabene de jonge Housheer de winnende treffer maakte was bewonderenswaardig. Het jonge talent kende een uitstekend seizoen bij VOC en trakteerde het publiek vaak op technische hoogstandjes. Toch leek de jongeling de voorbije weken wat last te hebben van de kampioenspanning waarmee ze met haar winnende treffer in de kampioenswedstrijd naar alle waarschijnlijkheid heeft afgerekend.

Eerste helft

VOC kwam lekker uit de startblokken maar na een 8-6 voorsprong, leek het vizier even niet meer op scherp te staan en kwam Dalfsen terug tot 8-8 waarna Bo van Wetering in een 1 tegen 1 situatie met Ten Holte, koelbloedig de 9-8 wist te maken. Dalfsen kwam via een strafworp van sterspeler Larissa Nusser terug tot 9-9, VOC-speelster Dominique Koppe maakte de 10-9 maar uiteindelijk zorgde Dalfsen met een goal voor de 10-10 ruststand.

Tweede helft

Na de rust kreeg het publiek een VOC voorgeschoteld dat alles in het werk stelde om het kampioenschap in Amsterdam te houden. Vooral Rozemalen ontpopte zich in haar laatste competitieduel voor de ploeg uit Amsterdam-Noord tot leider van de ploeg en samen met de onuitputtelijke Rachel de Haze kregen de speelsters daarom heen veren. Dat was dit seizoen ook grotendeels de kracht van VOC, de twee ervaren routiniers, die de speelsters daarom heen lieten excelleren.

Ondanks de drive van de Amsterdamse ploeg liet Dalfsen zich niet zomaar naar de slachtbank lijden. Integendeel, de ploeg uit Overijssel bleef, met name door het goede spel van Nusser, lang in de wedstrijd en de stand bleef gelijk opgaan en beide ploegen bleven in de race voor het kampioenschap.

Voor VOC vervulde vooral keeper Martine Hoogewoud met belangrijke reddingen weer een heldenrol maar ook reserve keeper Sanne Leenders droeg haar steentje aan de overwinning bij toen ze een strafbal van Logtenberg wist te stoppen. Ook genoten de toeschouwers van een lobje over de keeper van Housheer, schoot Van Wetering de bal snoeihard in de kruising. In de slotfase bij een stand van 17-16 was de spanning onder de speelsters, begeleiding en de toeschouwers voelbaar, omdat de wedstrijd richting de ontknoping ging. Terwijl VOC-voorzitter André Zeldenthuis zich al zenuwachtig, rondjes draaiend in de wandelgangen van Sporthal Elzenhagen begaf stonden beide kemphanen na 27 minuten spelen op een 22-22 gelijke stand. Sharon Bouter maakte de 23-22 waarna Dalfsen karakter toonde en zeer vlak voor tijd terug kwam tot 23-23 en jongeling Dione Housheer uiteindelijk via een strafworp er voor zorgde dat het feest in Noord kon losbarsten.

Uitzinnig

Na het laaste fluitsignaal waren de VOC-speelsters niet te stoppen en stonden ze al feestvierend op het veld. Niet alleen stonden de speelsters op het veld. Zelfs de kantinejuffrouw, de jeugdspeelsters, de begeleiding en gewoonweg een hele hoop supporters uit Amsterdam-Noord deelde mee in de feestvreugde.

Ricardo Clarijs

Na afloop prees de NOS voor de camera de pas 27-jarige trainer Ricardo Clarijs die op zijn beurt aangaf dat het een teamprestatie was en zijn bewondering uitsprak over de treffer van Housheer. “Nou, we hebben dat als team voor elkaar gekregen maar dat besef je alleen nog niet. In de laatste seconde krijgen we een terechte penalty mee. Dan 17 jaar, Dione Housheer gaat er voor staan. Als je dat durft te doen en ‘m dan zo in schiet. Dan ben je gewoon een held. Deze meiden hebben het kampioenschap zo terecht verdiend. Ze wisten dat dit hun kans was om kampioen te worden, het is gewoon top,” aldus de VOC-trainer tegenover de NOS. Ook prees de interim-trainer van VOC die naar alle waarschijnlijkheid ook volgend seizoen bij VOC voor de groep staat op een vraag over Bert Bouwer de coach die eerder dit seizoen de club voortijdig verliet. Clarijs: “Het is goed dat je die naam noemt want die heeft natuurlijk het fundament voor deze ploeg neergezet. Die mag ook trots zijn op wat hij heeft neergezet met deze meiden en ik weet zeker dat de meiden er net zo over denken.”

De dubbel

VOC is ook nog in de race voor de dubbel. Op donderdag 25 mei 2017, op Hemelvaartsdag, speelt Succes Schoonmaak/VOC Amsterdam de bekerfinale tegen Sercodak/Dalfsen in Topsportcentrum Almere.

Speelsters kampioen VOC 2016/2017

Martine Hoogewoud, Sanne Leenders, Demi Dijkstra, Charris Rozemalen, Talisa Groen, Nathalie Hendrikse, Sharon Bouter, Quinty van der Horst, Bo van Wetering, Rachel de Haze, Dione Housheer, Tanita Mooijer, Lindsey Schrecker, Zoë Sprengers, Dominique Koppe en Maike Bouwer

Begeleiding kampioen VOC 2016/2017

Ricardo Clarijs, Sandra van de Baan, Martijn Cappel, Daan Pronk en Lenneke van der Meer

Geschreven door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd nieuws:

VOC tegen Dalfsen toch in Amsterdam Noord.