Ricardo Clarijs: “We zullen er alles aan doen om de schaal te prolongeren”
VOC-coach Ricardo Clarijs. Foto: © Orange Pictures

‘VOC met Clarijs op jacht naar clubhistorie’

Handbalcoach Ricardo Clarijs werkt komende jaargang in de luwte van sportcentrum Papendal. De trainer van de handbalvrouwen van VOC doet bewust een stapje terug en staat volgend seizoen niet meer aan het roer van de landskampioen. De opleiding- en prestatieclub uit Amsterdam-Noord maakte vorige week bekend dat Clarijs wordt opgevolgd door clubcoryfee Rachel de Haze.

Clubhistorie

Clarijs nam drie seizoenen terug, voor aanvang van de play-offs, het stokje over van Bert Bouwer. VOC pakte met Clarijs direct de titel en werd de afgelopen twee seizoenen onder zijn leiding weer landskampioen. Hiermee staat de jonge coach met zijn ploeg op het randje van clubhistorie. Want, in de geschiedenis van de club werd VOC Amsterdam nog nooit vier keer op rij kampioen van Nederland.

Bewuste keuze

“Het is een bewuste keuze geweest om bij VOC een stap naar achter te doen”, vertelt de van handbal bevlogen oefenmeester. “Ik had wel een aantal redenen waardoor ik concludeerde dat het nu wel mooi is geweest. Ik ga Rachel hier en daar ondersteunen in haar ontwikkeling als trainer. Echt advies geven bij de club is het niet. Beleidsmatig hebben ze mij daar niet voor nodig. Er loopt hier genoeg ervaring rond zoals ex-internationals Natasja Burgers, Jolanda Breugem, Elly An de Boer en anderen.”

Kritische buitenwereld

“Mijn vertrek ligt absoluut niet aan deze handbalclub. Zij hebben er alles aan gedaan om me te behouden en ik heb hier altijd met plezier gewerkt”, aldus Ricardo Clarijs. De trainer kijkt ondanks de mooie tijd niet alleen met rozengeur en maneschijn terug op de afgelopen seizoenen. Kritiek van de buitenwereld is de jonge coach niet in de koude kleren gaan zitten. Opmerkingen welke hij inhoudelijk en feitelijk kan weerleggen. Maar, waarvan hij zegt dat het nu ook wel lekker is om die strijd eventjes niet meer aan te hoeven gaan.”

Combinatie werkzaamheden

“De fanatieke sportcoach is naast zijn trainerschap bij VOC ook werkzaam als bondscoach van de Oranje meisjes U18 en als talentencoach op de handbalacademie. Een drietal functies die je volgens Clarijs prima kunt combineren. Dat gegeven lijkt door een deel van de buitenwereld maar moeilijk te verkroppen. “Ik was en ben op bepaalde vlakken het gezeur wel zat dat mensen uit de handbalwereld op mij hebben. Ik ben nu bezig aan mijn achtste seizoen van een damesselectie. In de zeven jaar hiervoor ben ik zes keer kampioen geworden. Met een club uit Schiedam, met Foreholte en met VOC.”

Beeldvorming

“Dan ontstaat er een beeld van je. Sommige mensen zien je als een succestrainer en de mensen verwachten wat van je. Maar er ontstaat ook een beeld dat je een winnaar bent, met bepaalde kenmerken. Mensen die mij niet kennen noemen mij arrogant, vervelend, dat soort dingen. Als je me kent weet je dat dat niet zo is. Als je dat dan hoort dan is dat niet leuk, tenminste, zo ben ik. Zeker niet als mensen je dan ook zo gaan behandelen.”

Ontwikkeling jonge speelsters

“Het feit dat ik mijn werk bij VOC combineer met mijn werk bij het NHV, brengt met zich mee dat er wordt gesuggereerd dat speelsters alleen maar naar VOC gaan omdat Ricardo bondscoach is van Oranje U18. VOC heeft daar volgens die mensen de voordelen van. Dat is gewoon niet waar. Deze handbalclub was op dat moment en is nu nog steeds één van de beste clubs van Nederland waar jonge speelsters zich goed kunnen ontwikkelen.”

Selectieprocedure Oranje

“Ik selecteer speelsters bij Oranje op basis van hun kwaliteiten en niet op basis van clubs waar ze voor spelen. Dat is echt de grootste onzin. Je krijgt dat soort zaken te horen in sportkantines of van trainers die mij niet kennen. Soms heb ik ze zelfs nog nooit gesproken.

Ik wilde me daar altijd heel graag tegen verdedigen omdat ik weet dat het anders ligt en dat ik het feitelijk kan ontkrachten. Het probleem is dat een heleboel mensen niet vatbaar zijn voor die feiten.”

Spelers opleiden en ontwikkelen

“Ik vond het heel lang goed om die strijd aan te gaan. Mede omdat ik de persoonlijke ambities had om mezelf te ontwikkelen bij VOC. Maar nu is de weegschaal wel even doorgeslagen. Ik wil me meer richten op spelers opleiden, optimaal ontwikkelen en daar zelf honderd procent focus op hebben.

Ik wil af van het kenmerk dat ik een prestatietrainer ben en daar ga ik na dit seizoen verandering in brengen. Ik wil ook bekend staan als goede opleider en iemand die speelsters tot in detail beter maakt. Als ik weer bij een damesclub ga trainen dan zal dit bij een buitenlandse club zijn. In de toekomst zou ik het fantastisch vinden om een team te trainen die in de Champions League uitkomt. Maar, die willen mij nu echt nog niet hebben.”

Rachel de Haze

“Of Rachel een goede opvolgster is? Ik en iedereen bij VOC vinden dat Rachel veel verstand van handbal heeft. Ze weet hoe je spelers beter kunt maken. VOC zoekt naar een trainer die jeugdige talenten een stap verder kan brengen in hun ontwikkeling, waardoor ze in Nederland beter gaan presteren en uiteindelijk door kunnen naar het buitenland.”

Britt van der Baan, Zoë Sprengers en Nikita van der Vliet

“Rachel heeft al een aantal wedstrijden de training en coaching op zich genomen. Ik denk dat zij uitermate geschikt is om daarmee aan de slag te gaan en het volgend jaar over te nemen. De afgelopen jaren hebben speelsters zoals Dione Housheer en Bo van Wetering mooie stappen naar het buitenland gemaakt. Ze zijn zelfs wereldkampioen. En na dit seizoen gaan meiden als Britt van der Baan, Zoë Sprengers en Nikita van der Vliet de stap naar het buitenland maken.”

Match met clubcultuur

“Ik denk dat Rachel uitermate geschikt is om dit werk voor VOC voort te zetten. Ze kan dingen goed overbrengen, heeft de potentie en de competenties. Nu is het zaak dat ze daar tijd en ruimte voor krijgt zodat ze dit kan ontwikkelen. Dat doe je alleen maar als je gaat beginnen als trainer. Van VOC krijgt ze die tijd en de ruimte. Rachel past perfect bij de cultuur van deze club.”

Klaarstomen voor finales

“Maar, eerst hebben we Rachel nog hard nodig in het veld, tijdens de komende play off wedstrijden. Het is nu een vakantieweekje in de regio en daardoor kunnen we met het hele team trainen. We weten nog niet wie onze tegenstander wordt. Dat wordt volgende week pas bekend. Voorlopig ligt de focus op onszelf als team. Als het bekend is wie we zullen treffen zullen we de accenten daarop leggen. We trainen nu ook extra op zaterdagen. Dit doen we om ritme te houden en als team sterker te worden. Het is fijn dat we met zijn allen kunnen trainen.”

Nu moet het gebeuren

“We bereiden ons uiteraard goed voor en de meiden hebben zin in de laatste wedstrijden. Dit is de periode dat het moet gebeuren. Er is niemand die ons zegt dat we kampioen moeten worden. Maar we zullen er wel alles aan doen om de schaal te prolongeren”, laat een uiterst strijdbare Ricardo Clarijs ten slotte weten.

Interview door:

Ricardo Clarijs: “We zullen er alles aan doen om de schaal te prolongeren”

Rik Verkaik

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: The Great Wonder op de geval van De Kleine Komedie is echt te gek