RICARDO CLARIJS VANUIT IBIZA “ER KOMT GEEN BAL IN DE BUURT”

VOC Amsterdam heeft in Almere laten zien dat we de absolute baas zijn van het seizoen 2017/2018. De professionele handbalclub uit Amsterdam versloeg in de bekerfinale tegenstander Quintus en won daarmee de zogenoemde ‘dubbel’. De laatste keer dat de club uit Noord de dubbel wist te pakken was alweer acht jaar terug in 2010. De selectie van VOC Amsterdam viert deze triomfen dit lange weekend op het Spaanse eiland Ibiza. VOC-trainer Clarijs, normaal gesproken zo’n zeven dagen per week net als zijn meiden met topsport bezig over de trip. ”We zitten in heerlijke appartementen. En geloof me er komt geen bal in de buurt”.

De gewonnen bekerfinale op Hemelvaartsdag, die na afloop op prachtige wijze al zingend en springend door de handbalsters van VOC werd gevierd betekende voor een aantal speelsters een mooi einde aan hun tijdperk in VOC 1. Bij de ‘groen/zwarten’ stoppen Rachel Piekhaar, Talissa Groen en Sanne Leenders definitief. Trainer Clarijs over deze speelsters: “Het is zo mooi geweest. Ze zijn 28 en 29 jaar. Ze hebben meer dan 10 jaar alles voor handbal gegeven. Dan is dit een mooi hoogtepunt om te stoppen.”

VOC’s smaakmaker van de afgelopen jaren Dione Housheer vertrekt naar Denemarken, Demi Dijkstra gaat stoppen of naar een andere club en Maike Bouwer doet een stapje terug. Zij gaat in het tweede van VOC spelen.

Vooralsnog blijft kartrekker en routinier Rachel de Haze verbonden aan het eerste team van VOC. “Rachel gaat sowieso niet stoppen. Daar is het ook zeker het moment nog niet voor. Het kan natuurlijk wel dat ze een aanbieding krijgt uit het buitenland. Die heeft ze trouwens al heel vaak gekregen. Ze heeft een mooie carrière. Mocht ze een stap willen maken houdt ze zeker rekening met haar familie. Ze heeft een hele leuke familie waar ze graag bij in de buurt wil blijven. Rachel zal het uiteindelijk allemaal zelf moeten bepalen”, aldus trainer Ricardo Clarijs vanonder de Spaanse zon.

Clarijs vervolgt: “We gaan de vertrekkende speelsters opvangen met talenten want we hebben een hartstikke goede jeugdopleiding. Wel komt goalie Marit Huiberts van Foreholte naar VOC. Zij keept ook internationaal bij de dames onder de 18 jaar. Laura Zeldenthuis komt terug van SEW. Daar zijn we blij mee.”

VOC Amsterdam stak er dit seizoen met kop en schouders bovenuit en er viel op de prijzen niks af te dingen. Daar denkt heel handballend Nederland hetzelfde over. Clarijs hierover: “Dit jaar waren we beste team. Volgend seizoen hebben we weer een goed team. Of we dan weer de beste zijn kan ik nog niet zeggen. We gaan in ieder geval meedoen om de bovenste plekken. Het hangt natuurlijk ook van de tegenstanders af.”

De krachtsverschillen in de huidige Eredivisiestructuur zijn al jaren onderwerp van gesprek en ook VOC zou graag competitiezaken veranderd willen zien. Clarijs: “In onze ogen zou de Eredivisiestructuur wel veranderd moeten worden maar dat is niet zo makkelijk gedaan. Wij vinden als topclubs dat je bijvoorbeeld zes topclubs in een competitie zou moeten hebben. Maar natuurlijk snap ik dat er clubs zijn die dat niet willen. Het is niet zo makkelijk allemaal, maar er moet wel iets veranderen. Het zou mooi zijn als we de talentvolle speelsters langer kunnen behouden. Kijk, niet zoals een Dione Housheer. Die heeft exceptionele talenten. Voor haar is het echt een mooi moment om te gaan. We blijven in ieder geval over het onderwerp in gesprek en vanuit de bond wordt er ook naar de huidige structuur gekeken.”

VOC is een topclub maar qua faciliteiten zou het zeker beter kunnen. Coach Clarijs onderstreept dit: “Sporthal Elzenhage is eigenlijk net iets te klein om publiek en sponsors goed plek te kunnen bieden. Maar we hebben goede medewerking van de Gemeente Amsterdam. Wat dat betreft hebben we niets te klagen. We zullen het er momenteel mee moeten doen en er het beste van moeten maken. Het is nu eenmaal zo.”

De pas 28-jarige trainer kijkt vooral trots terug op de teamprestatie omdat het seizoen was begonnen met financiële problemen. “Ondanks de financiële problemen hebben we sportief een goed seizoen gedraaid. Dat vind ik knap van iedereen die daar aan heeft meegewerkt. Van onze sponsor OTTO WORKFORCE gaan wij als team pas volgend seizoen direct de vruchten plukken.”

SUCCES SCHOONMAAK als sponsor al jaren aan de club verbonden verdiend volgens Clarijs een dikke pluim net als de nieuwe hoofsponsor OTTO Work Force. “Dat mag wat vaker benoemd worden wat mij betreft. Deze twee bedrijven hebben VOC er echt doorheen gesleept. Daar zijn we ze zeer dankbaar voor. En die gaan ook helpen met de volgende stap, fantastisch”, laat de jonge oefenmeester ten slotte weten vanaf Ibiza.

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd bericht:

VOC Amsterdam opnieuw landskampioen na zege op Dalfsen