Nathalie Hendrikse
Nathalie Hendrikse in actie voor VOC tijdens het afgelopen seizoen. Foto: Jaap van der Pijll

Nathalie Hendrikse op avontuur in Noorwegen

Vorige week werd bekend dat VOC-speelster Nathalie Hendrikse de overstap maakt naar profhandbalvereniging Gjerpen in Noorwegen. De 22-jarige linkshandige rechterhoek speelster speelde al vanaf de C-jeugd voor VOC en pakte het afgelopen seizoen na vijf keer een tweede plek, in de laatste speelronde het kampioenschap in de Eredivisie. Tijdens dat kampioensjaar maakte ze vooral indruk door een enorme onuitputtelijkheid en was ze vanaf de rechterhoek haar tegenstanders vaak te slim af, wat in Noorwegen niet onopgemerkt is gebleven.

Ondanks de ambitieuze plannen van VOC vindt Hendrikse het tijd voor een nieuwe uitdaging en speelt ze volgend seizoen als fulltime prof voor Gjerpen in Scandinavië. Hendrikse: “Het was een enorme moeilijke beslissing. Vooral omdat ik al zo lang bij de club speel en met een aantal meiden altijd ook al in de jeugd heb gespeeld. Maar voor mij voelde het nu alsof ik toe was aan een nieuwe uitdaging en op dat moment kwam Gjerpen in beeld!”

Tijdens de laatste wedstrijden met VOC leek je wat last te hebben van blessures?

“Ja klopt, ik had een blessure aan mijn hamstring waardoor ik juist in de belangrijkste en leukste wedstrijden niet meer volledig inzetbaar was. Ik baalde enorm en heb er samen met mijn fysio alles aan gedaan om tóch zo fit mogelijk de finales in te gaan.”

Beetje kleedkamer humor daar in Amsterdam-Noord?

“Tuurlijk! Er zitten een hoop meiden in de groep die alles zeggen wat ze denken en dat zorgt altijd voor leuke situaties. Hoe het er in de kleedkamer aan toegaat kan trouwens in een nieuw programma van Veronica (De Kleedkamer) gezien worden! Verder hebben ze denk ik wel om mij gelachen. Ik ben nogal onhandig dus er zijn genoeg grappige momenten geweest waarin ik waarschijnlijk viel of iets stoms zei.”

VOC’s nieuwe trainer Ricardo Clarijs?

“Ricardo is een jonge trainer en ik hoop dat hij met zijn ideeën en manier van coachen de groep een keer naar drie prijzen in het jaar kan brengen. Er zijn veel jonge meiden in de groep en daar past zijn manier van werken goed bij.”

Elke trainer heeft wel iets eigenaardigs of grappigs, een stopwoordje of een dingetje… Hoe zit dat bij Ricardo Clarijs?

Ricardo benadrukt graag zo vaak mogelijk dat hij een moderne trainer is en dus tegen veel dingen met een ‘frisse blik’ aankijkt :).”

Nathalie Hendrikse
Nathalie Hendrikse in actie voor VOC tijdens het afgelopen seizeon.
Foto: Jaap van der Pijll

Waarom wilde Gjerpen je graag halen?

“Gjerpen had geen linkshandige rechterhoek, dus speelden zij veel met een linkerhoek of een cirkelspeelster op de rechterhoek. Daarnaast willen ze graag dat de hoeken meedoen in het spel en niet alleen maar in de hoek afwachten tot er een bal gespeeld wordt.”

Hoe gaat het tot dusverre in Noorwegen? Verschilt het veel in vergelijking met VOC?

“Het gaat goed! Alles is even wennen; andere omgeving, andere taal, andere mensen en vooral een ander programma. Ik ben woensdagavond aangekomen in Noorwegen en ik heb in de drie dagen daarop al vijf trainingen en een zware wedstrijd tegen Vipers erop zitten. Ik merk veel verschil in kracht, conditie en snelheid. Bij VOC liep ik altijd voorop en ook op de krachttrainingen gingen de oefeningen me vaak goed af. Hier in Noorwegen moet ik er wel even aan wennen dat dit niet meer lukt. Ik voelde me de eerste krachttraining ineens zó zwak haha.. Maar met de trainingsintensiteit hier komt dat vanzelf wel goed!”

Kun je al een paar woorden Noors? Ga je de taal daar leren?

“Ja! Het gaat snel en het scheelt dat Annick Lipman (voorheen keepster Dalfsen) ook vloeiend Noors kan. Ze kan mooi wat woorden voor me vertalen zodat ik het ook sneller oppik! Ik ga ook, samen met twee nieuwe Kroatische speelsters een cursus Noors volgen.”

Kende je Annick al en heeft zij een rol gespeeld in je keuze voor Gjerpen?

“Ik heb een aantal jaar geleden wel tegen Annick gespeeld, maar kende haar niet persoonlijk! Dat heeft verder voor mij ook geen rol gespeeld, ik heb Annick pas een berichtje gestuurd toen ik mijn keuze al had gemaakt om mee te gaan trainen!”

Was je eigenlijk al eens in Noorwegen geweest en wat weet je over het land? En verhuist je vriend met je mee?

“Ik was er nog nooit geweest! Toevallig waren mijn ouders in Noorwegen op vakantie toen ik van Gjerpen te horen kreeg. Zij vonden het een prachtig land. Mijn vriend vliegt voorlopig veel heen en weer en over een paar maanden komt hij ook deze kant op!”

Beetje kunnen genieten op de Malediven of alleen maar druk aan het bellen met 0047?

“Haha. Eigenlijk kwam het aanbod pas vrij laat, dus ik heb eerst nog heerlijk kunnen genieten van mijn vakantie(s). Daarna heb ik het wel vrij druk gehad met 0047 en is alles enorm snel gegaan.”

Ik heb gelezen dat je ouders en vriend altijd langs de lijn staan. Even serieus, stonden ze het afgelopen seizoen ook alle wedstrijden in Limburg langs de lijn?

“Ja, alle wedstrijden! Mijn vader heeft ook al een vliegticket voor onze eerste thuiswedstrijd tegen Larvik, dus ook hier zal ik ze zeker nog wel langs de lijn zien! Daarnaast zijn alle Noorse wedstrijden altijd live te volgen op www.handballtv.com dus ik denk dat de livestream elk weekend weer op staat in Nederland!”

Wat verwacht je zelf van je tijd bij Gjerpen op sportief gebied en heb je nog meer sportieve ambities?

“De belangrijkste reden is geweest dat ik mezelf nog veel meer wil ontwikkelen. Ik weet zeker dat ik hier bij Gjerpen de gelegenheid daarvoor krijg. Het leven draait hier om handbal en het wordt professioneel aangepakt. Zo hebben we verschillende trainers voor diverse specifieke trainingen. Voetenwerk, conditie en core-stability worden bijvoorbeeld door een andere trainer gegeven dan de krachttraining in de sportschool. Nu ik hier een aantal dagen ben geweest weet ik zeker dat ik ook op die gebieden nog genoeg te verbeteren heb.”

Ik las dat je gek bent op chocolade, sushi en de McDonals. Oei, dat wordt afzien bij Gjerpen of valt dat wel mee?

“De McDonalds niet! Sushi en chocolade wel haha. Dat valt wel mee hoor.. Ik ben aan de andere kant ook gek op koken en gezonde maaltijden klaarmaken en weet daarin een goede balans te vinden. Verder wordt er geen voedingsschema voor je gemaakt en daar ben ik wel blij mee.”

Wil je nog iets zeggen tegen je oud-teamgenootjes?

“Ja! Zeker! Lieve oud-teamgenootjes en vriendinnen, ik ga jullie énorm missen en hoop jullie zo snel mogelijk weer te zien. Wanneer ik weer in Nederland ben zal ik langs de lijn staan en ik wens jullie heel veel succes het komende seizoen! En bedankt voor alle support uiteraard!”

Geschreven door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl