Clarijs: De speelsters moeten het waar gaan maken nu
VOC eerder dit seizoen. Met dank aan Jaap van der Pijll voor de foto.

Clarijs: “De speelsters moeten het waar gaan maken nu”

VOC Amsterdam heeft de laatste wedstrijd in de kampioenspoule van de play-offs niet winnend weten af te sluiten. Tegen Quintus verloor de ploeg van Ricardo Clarijs en Sandra van der Baan met 30-25. Door het verlies eindigt VOC als tweede in de poule. Vorige week verzekerde de ploeg zich al van deelname aan de ‘best-of-three’ die gaan bepalen wie er aan het einde van het seizoen met de titel vandoor gaat. Doordat VOC als eerste eindigde in de reguliere competitie heeft de Amsterdamse ploeg het thuisvoordeel en start het de 3-serie op 7 mei 2017 in Sporthal Elzenhagen. Tegenstander in Amsterdam-Noord zal zijn regerend kampioen Dalfsen, die uiteindelijk als eerste eindigde in de kampioenspoule van de play-offs.

De wedstrijd

Volgens interim-trainer Ricardo Clarijs is de wedstrijd, ondanks dat VOC zich al wist te plaatsen voor de finalewedstrijden, zeer serieus benadert. “We hebben die wedstrijd zeker serieus benadert. Wel hebben we wat dingen uitgetest en we hebben door gewisseld. Dat was de laatste mogelijkheid richting de ‘best-of-three’. Dat gaan we natuurlijk tegen Dalfsen niet meer doen. We zitten nu in een proces richting de finales. We hadden natuurlijk wel graag willen winnen maar we hebben veel open kansen gemist. We zijn bezig te proberen het spel echt te versnellen, dat gaat soms gepaard met extra passingsfouten. Zelf kwamen we niet lekker in de wedstrijd en ik wil het zeker niet als excuus gebruiken maar de scheidsrechters hadden we ook niet mee. Dat is geen probleem als je dik voorstaat maar als het even tegen zit maakt dat het wel extra lastig.”

Topwedstrijden

VOC verloor tijdens de play-offs de laatste twee topwedstrijden tegen Quintus en Dalfsen maar dat heeft volgens Clarijs geen invloed op de kansen voor VOC tijdens de aankomende ‘best-of-three’. ”De laatste wedstrijd tegen Dalfsen was ik niet van de partij daar kan ik dus ook weinig over zeggen. En de wedstrijd tegen Quintus gaat zeker niet het verschil maken. Of we hadden gewonnen of zoals nu dat we hebben verloren dat verandert niks aan onze kansen tijdens de wedstrijden tegen Dalfsen.”

Ricardo Clarijs

Clarijs is betrekkelijk jong begonnen als hoofdtrainer en vindt het daarom niet gek dat hij nu op zeer jonge leeftijd bij VOC aan het roer staat. “Op mijn 21e begon ik bij Schiedam dat was in de hoofdklasse. We zijn daar toen twee keer kampioen geworden. Bij Foreholte werden we in het eerste jaar kampioen van de tweede divisie, haalde we tijdens het tweede seizoen als eerste divisionist de landelijke finale van de beker en onlangs zijn we tijdens het 3e jaar kampioen geworden en gepromoveerd naar de Eredivisie. Zo ben ik voor VOC denk ik opgevallen, op basis van die prestaties, en verder doe ik veel in het handbal. Ik zit bij jong oranje, jongens onder de 19, werk bij de handbalacademie en ben betrokken bij het regionaal talentencentrum. Bij de cursussen was ik steeds de jongste en ik heb ze allemaal gehaald. Kijk, de meeste spelers die spelen zelf nog handbal op die leeftijd, ik voornamelijk door blessures niet meer.”

Instapmoment

Ik ben me dus op jonge leeftijd meer gaan focussen op trainen en coachen. Hoe beter het gaat, hoe serieuzer je er mee omgaat. Drie weken geleden, rondom het vertrek van Bert Bouwer, hing VOC aan de lijn met de vraag of ik de laatste wedstrijden in de kampioenspoule en de ‘best-of-three’ voor de groep wilde komen staan. Daarvoor hadden wij nog geen contact gehad. Op zich is het een lastig moment om in te stappen. We hebben nu vijf trainingen gehad en er zijn er nog vier te gaan. Ik kan weinig toevoegen aan tactiek en speelwijzen. Dat heeft langer de tijd nodig. Maar goed als een club zoals VOC je vraagt, en het feit dat ik recent nog enkele van de dames heb getraind bij een cursus, een aantal speelsters ken van de handbalacademie, maakt het de beslissing om in te stappen wat makkelijker. We gaan er gewoon vol voor. Als we die play-offs verliezen dan ligt het niet aan mij en als we winnen ook niet. In die situatie zitten we nu. Mijn rol moet zeker niet overschat worden. Ik probeer het proces wat ze ingegaan zijn zo goed mogelijk te begeleiden en te trainen. En ik doe de wedstrijdanalyse. Handballen kunnen ze. Ze weten wat ze moeten doen in dit soort topwedstrijden die gaan komen. De speelsters moeten het waar gaan maken nu.”

Volgend seizoen

“Het is nog niet definitief dat ik ook volgend seizoen de overstap naar VOC maak”, vervolgt de oefenmeester tegen Vrije Tijd Amsterdam. “Ik heb nog een contract bij Foreholte en de clubs hebben afgesproken dat ik alleen de overstap mag maken als er een goede vervanger voor mij komt. Dat komt omdat we best wel laat in de trainerscarrousel zitten. Het is even afwachten. Het jeugdbeleid bij Foreholte blijf ik allemaal doen en ik ben ook in het proces voor de nieuwe trainer betrokken en ik moet zeggen dat loopt voorspoedig.  Ik heb er wel vertrouwen in dat het goed gaat komen.”

Ambities

Als de overstap wordt beklonken zal het een bijzonder seizoen worden voor Clarijs. “Dat zal zeer zeker bijzonder worden omdat ik dan met VOC tegen de club ga spelen waar ik drie jaar lang geweldige successen en geweldige dingen heb meegemaakt. Ik wil graag naar de top toe. Daar doe ik echt alles voor. Iedereen die weet dat ook. De laatste jaren heb ik daar echt alles voor over. De stap naar VOC hoort daar dan bij en Foreholte gunt mij die stap ook wel. Ik wil bij beide clubs zorgen dat ze een goede toekomst tegemoet gaan. En ik heb goede hoop dat dat goedkomt. VOC past bij mijn ambitie. Ook al gaan er een aantal spelers vertrekken dan nog moeten we er een mooi seizoen van kunnen maken. Bij Foreholte trainen we twee keer per week en bij VOC zijn dat zeven trainingen in de week. Dat is een mooie vooruitgang voor een trainer.”

Het geheim van Clarijs

Clarijs zijn ‘geheim’ zit ‘m niet in het opleiden en het trainen van de jeugd. “Ik denk dat ik heel goed weet wat teams die ik train wel en niet kunnen. En wat we dus moeten ontwikkelen en moeten proberen. En ook wat we niet moeten proberen. Ook kan ik het spel van tegenstanders goed lezen en ben ik tactisch sterk. Ik weet hoe je op de speelstijl van tegenstanders slim kunt anticiperen. Dat past mooi in waar ik sterk in ben. Iets minder sterk ben ik in opleiden en jeugd trainen.”

Speelschema

VOC – Dalfsen zaterdag 6 mei 2017 aanvang: 19:30 uur
Dalfsen – VOC zondag 14 mei 2017 aanvang 14:00 uur
VOC – Dalfsen zaterdag 20 mei 2017 aanvang 19:30 uur

Busreis

De vereniging uit Amsterdam-Noord heeft zijn leden opgeroepen om via een busreis de ploeg achterna te reizen voor de uitwedstrijd tegen Dalfsen. Voor deze wedstrijd hebben de ‘Groen/Zwarten’ 250 kaarten ter beschikking gekregen. Meer informatie vind je op de website van VOC.

Geschreven door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Volg ons op Snapchat: vrijetijdams