Ambitieus VOC bouwt met Ricardo Clarijs aan toekomst
VOC-trainer Ricardo Clarijs. Foto: handbalinside.nl

Ambitieus VOC bouwt met Ricardo Clarijs aan toekomst. Het is eindelijk officieel. VOC Amsterdam maakte afgelopen week bekend dat trainer Ricardo Clarijs voor de komende drie seizoenen heeft getekend bij de ambitieuze handbalclub uit Amsterdam-Noord. Clarijs, die de laatste fase van de competitie 2016/2017 aan het roer stond bij de Amsterdamse ploeg, en samen met de speelsters en begeleiding ten koste van handbalgrootheid Dalfsen het kampioenschap in de Eredivisie binnen sleepte, gaat zich niet alleen richten op het trainen en coachen van het eerste team. De pas 27-jarige oefenmeester gaat ook meebouwen aan de toekomst van VOC Amsterdam. Clarijs: “We hebben bewust gekozen voor de lange termijn omdat ik me bij VOC niet alleen ga richten op het hoofdtrainerschap maar ook een rol krijg binnen de jeugdopleiding en de ontwikkeling op de lange termijn van de club.”

Vakantie

We spreken de van handbal bevlogen trainer kort voor vertrek richting zijn Bed & Breakfast onderkomen in zijn vakantiebestemming Monaco. Aan vakantie is de jonge coach wel toe na een bevlogen 2017, waar hoe kan het ook anders héél veel handbal vooral de klok sloeg. ”Dat het zo lang duurde voordat ik tekende bij VOC heeft er puur mee te maken dat ik erg druk was de laatste tijd. De intentie was in mei allang uitgesproken. We moesten sowieso bij Foreholte een vervanger aantrekken voordat ik daar weg zou mogen. Ik wilde die club ook goed achterlaten. In dat traject van de aanstelling van een nieuwe trainer heb ik ook meegeholpen. Daarnaast was ik met Jong Oranje een week weg en als bondscoach actief tijdens het EK Beach Handbal. We hadden simpelweg even de tijd niet om elkaar te zien,” aldus de nieuwe VOC-coach.

Speelsters en technische staf

Van de geruchten dat er een hoop speelsters bij de club uit Noord zouden gaan vertrekken is niks waar. “Charris Rozemalen vertrekt naar de kampioen van Duitsland, Quinty van der Horst speelt volgend seizoen voor Dalfsen en keepster Martine Hoogewoud stopt met handbal. Dat wisten we al een tijdje. In de wandelgangen gonsde het van de geruchten over vertrekkende speelsters. Er zouden er acht of negen gaan stoppen. De nieuwe manier van trainen, de ambities en toekomst mogelijkheden hebben dat gelukkig weten te voorkomen. We zijn daar erg blij mee. We hebben een stabiele basis om in de toekomst de jeugd in te passen. Martijn Cappel stopt als keepertrainer, hij gaat naar Volendam waar hij vandaan komt. We zijn op zoek naar een vervanger. Verder willen we de staf uitbreiden met een specialistentrainer. Voor de dames 2 zijn we bezig met een nieuwe coach en daar krijgen we binnenkort waarschijnlijk groen licht over. Die gaat ook ondersteunen bij dames 1. Dus al met al gaan we de goede kant op,” aldus de enthousiaste oefenmeester.

Ambitieus VOC bouwt met Ricardo Clarijs aan toekomst
VOC wist het grootste deel van de speelsters van de kampioensploeg te behouden.
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Opleiden en resultaat

Clarijs die vooral bekend staat als resultaattrainer denkt dat die ‘stempel’ hem niet in de weg zal zitten bij VOC. Clarijs: “Opleiden en resultaattrainer gaat in mijn ogen bij VOC prima samen. De structuur en jeugdopleiding is hier erg sterk. Er zit veel kwaliteit in de jeugdopleiding dat ik die jonge dames zo kan inpassen in de tactiek van dames 1.”

Eigen kracht

Clarijs: “VOC beschikt over technisch goede spelers die goed op tempo kunnen spelen. De laatste fase van de competitie hebben we ons, weliswaar noodgedwongen, aangepast aan onze tegenstanders. Daar ben ik ook debet aan. Maar ik vind dat je als VOC zijnde als landskampioen plus de kwaliteit die we hebben komend seizoen van eigen kracht uit moeten gaan. We zullen één a twee dekkingsvormen hebben, die we voor negentig procent van de keren in gaan zetten en een stuk of vijf á zes aanvalspatronen die de basis zijn. We gaan ons aankomend seizoen niet veel meer aanpassen. We gaan van eigen kracht uit, ook als we tegen Dalfsen spelen.”

Drie doelstellingen

De club heeft niet één maar zelfs drie doelstellingen. “We hebben dit jaar met VOC drie doelstellingen. Ja echt, drie doelstellingen, je hoort het goed. Handbal technisch gezien willen we in de top-3 meedraaien en meedoen om de prijzen. Daarvoor moet je ook een klein beetje geluk hebben dat heb je vorig seizoen kunnen zien. Daarnaast willen we mooie stappen maken binnen de jeugdopleiding. Jeugd willen we op structurele wijze goed in passen in dames 1 en 2. Dus ook jonge talenten de kans geven om belangrijk te zijn voor de selectie. Verder misschien nog wel het belangrijkste punt. We willen financieel gezonder worden zodat we meer kunnen bieden en faciliteren aan de speelsters,” aldus de pas 27-jarige oefenmeester.

Afzeggen Champions League

Clarijs: “Nu hebben we bijvoorbeeld de Champions League moeten afzeggen omdat we daar geen geld voor hebben. Dat hebben we ook niet voor buitenlandse trainingskampen. Dat is ontzettend jammer. Aan de ene kant is het qua ervaring jammer, aan de andere kant is het ook een groot gemis in de opleiding van spelers. We spelen wel voor de Europa Cup maar geen Champions League. Dat is balen. Daar doe je het namelijk wel voor met zijn allen. Het is het hoogst haalbare. Daarvoor ben je kampioen geworden. Er zitten enorme kosten verbonden aan het inschrijven voor de Champions League. Daarbij komen nog de reiskosten en alle bijbehorende kosten. Dat kan VOC momenteel simpelweg niet betalen. We kunnen ook geen speelsters betalen. Bij andere clubs zou ik bijvoorbeeld ook meer kunnen verdienen. Maar goed, iedereen accepteert dit gegeven omdat VOC een topclub is waar je je ambitie kwijt kan. Toch willen en moeten we die vervolgstap zetten. We hebben nu één keer de Champions League af moeten zeggen en dat willen we niet nog een keer. Je wilt de spelers een stap meer bieden. Ze opleiden voor de echte topclubs in het buitenland. Daar draagt de Europa Cup ook aan bij maar de Champions League kan daar helemaal een mooie rol in spelen. Daar willen en gaan we als club wel naar toe werken.”

Steun van het Amsterdamse bedrijfsleven

Voor VOC lijkt het tijd dat het Amsterdamse bedrijfsleven zich ook gaat bekommeren om de club uit Amsterdam-Noord. Clarijs: “Samen met de voorzitter en andere medewerkers binnen VOC gaan we op zoek naar financiële ondersteuning van bedrijven in Amsterdam en de gemeente Amsterdam. Het financiële hart van Nederland zit in de hoofdstad. Grote bedrijven, een hoop kroegen en restaurants. Die hopen we enthousiast te kunnen maken om mee te helpen aan de ambitieuze toekomstplannen van VOC. Dat ze denken, ik zie daar een leuke groep meiden, die er keihard voor werken, topsport bedrijven en deelnemen aan een enorm populaire sport in Nederland, die wil ik financieel ondersteunen. Momenteel kunnen we zelfs geen dag extra trainen omdat we die extra zaalhuur niet kunnen betalen. Het is momenteel passen en meten. Alle uitwedstrijden met de bus zit er niet meer in. We moeten soms zelfs met de auto naar Limburg. Dat is niet de ideale voorbereiding, helemaal niet voor een topclub zoals VOC dat is. De meiden spelen Eredivisie, het hoogste podium in Nederland. We hopen echt dat Amsterdamse ondernemers een steentje willen gaan bijdragen. Kijk, het is niet de taak van de hoofdtrainer, maar ik wil en ga VOC hier wel actief in helpen.”

Voorbereiding nieuwe seizoen

Clarijs: “We zijn de gehele maand juli vrij. Op 1 augustus beginnen we aan de voorbereiding van het seizoen 2017/2018. Hopelijk met een groot aantal enthousiaste nieuwe sponsors.”

vrijetijdamsterdam.nl