EsPion:
EsPion, ofwel: hoe twee verschillende verenigingen gezamenlijk iets moois maakten

De koninklijke schaakclub
Diep in de voegen van de vorige eeuw mochten drie broers geen lid worden van een
schaakvereniging omdat ze lid waren van ‘een andere kerk’. Samen met een vriendje richtten ze dan maar hun eigen clubje op. Bescheiden als ze waren, noemden ze het De Pion. En dan begint – ooit met Koninklijke goedkeuring – een meer dan honderdjarige geschiedenis van schaaktoernooien, kampioenschappen, degradaties, promoties, ruzies, gezelligheid, en onstuimige ledengroei. Totdat…

Van twee naar één
In de prachtige ruimten van gebouw Torendael, pal achter het stadsdeelkantoor van Zuid, speelde schaakvereniging Es’80, een club van vrijdenkers, vrijbuiters en overige intelligentsia waarvan een toenmalig voorzitter in een bui van filosofische diepgang zei: “Het schaken weerspiegelt de twee-eenheid van macht”. Zo, probeer dat maar eens te vergeten.

Es’80 was niet alleen vrijdenkend, maar ook gastvrij. Toen De Pion op zoek ging naar een nieuw speelruimte, bood Es’80 aan de speelavonden gezamenlijk bij hen te gaan houden. Het bleek een voltreffer. Na een niet al te lange en plezierige kennismakingstijd werd wederzijds besloten van twee één te maken. Per september 2014 werd een nieuwe schaakvereniging opgericht en vernoemd naar beide voorgangers: EsPion.

De nazit
Schaken is een serieuze bezigheid, oh zeker. Maar minstens zo belangrijk is de nazit, als het spel gedaan is, als het tijd is voor het gesprek aan de bar over boot, boompje, beestje. EsPion is een gezelligheidsvereniging met een bar in eigen huis. Om de beurt speelt een van de leden voor barman/vrouw, en dan kan het laat worden. Of misschien beter gezegd: dan kòn het laat worden. Want gebouw Torendael gaat na een ingrijpende reorganisatie haar prachtige zaal anders inrichten en gebruiken, hierdoor moet de club op zoek naar een nieuwe speellocatie.

Niet te groot, niet te klein
Amsterdam en omgeving telt 23 schaakverenigingen. Er zijn meerdere kleintjes en een hele grote die met 250 leden misschien wel de grootste van het land is. EsPion zit wat dat betreft aan de goede kant van de middenmoot. Er zijn 67 leden, iedereen kent iedereen en elke clubavond is met zo’n kleine vijftig spelers goed bezet, net niet te veel, net niet te weinig.

Door de jaren heen blijft het aantal leden redelijk constant, Voor spelers die naar elders verhuizen, komen er steevast evenveel nieuwe leden terug. Met name jongeren, studenten. Speciaal voor hen is young EsPion opgezet, een trainingsprogramma op maat waarmee nieuwkomers kunnen uitgroeien tot sterke clubschakers.

Vooral voor de studenten is het een voordeel dat EsPion iedereen twee maanden lang een gratis kennismakingsperiode aanbiedt. Dat is net lang genoeg om de eigen speelsterkte te testen en te proeven aan de clubsfeer.

Competities en toernooien

Zoals het een goede schaakclub betaamt, heeft EsPion in het voor- en najaar een interne competitie en een zomercompetitie waarin ook niet leden mogen meespelen. Er zijn meerdere teams die deelnemen aan externe competities, zowel landelijk als regionaal. Elk najaar wordt er op een zondag in november een open toernooi georganiseerd voor spelers van alle sterkten, van pure beginners tot grootmeesters. De begin zet is 1. c4. En dan zijn er natuurlijk nog de matches met de roemruchte Hammersmith Chess Club uit Londen, waarbij de één op bezoek gaat bij de ander. Vice versa.

EsPionline, voor thuisblijvers en handenwassers
EsPion is aangestoken door het schaakvirus. Want er wordt rustig door geschaakt. Online. Via de website lichess.org. Elke dinsdagvond organiseert een actief lid een snelschaaktoernooi waarbij iedereen meerdere tegenstanders krijgt. En elke donderdagavond is er een competitie met één partij van 30 minuten plus 15 seconden per zet. Het is puur voor het plezier en het (chat)contact. Maar ook hiermee zijn serieuze prijzen te winnen.

En ja hoor, of het nu lang duurt of niet, ooit zal er weer in de zaal gespeeld worden. Vis à vis. Handje schudden, prettige partij wensen, spelen en nazit. Dan gaan we ook ons snelschaaktoernooi weer houden, en iets speciaals bedenken voor de eerste speelavond van het jaar die niet voor niets De Wijnavond heet. Op een mooie zomerdag gaan we het schaakspel weer demonstreren in het Amstelpark. En we gaan opnieuw proberen in de een of andere klasse kampioen te worden. Kijk maar vast op www.espion.amsterdam.

Jaap de Kreek

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: TIW-Survivors: “De spelers konden niet wachten om weer het veld op te gaan”