Donar moeiteloos langs Apollo
Foto: FotoKlick fotografie

Donar moeiteloos langs Apollo

Door: Manus Etten (Basketballleague.nl)

Al na het eerste kwart was het zaterdagmiddag duidelijk dat er voor Apollo Amsterdam in Groningen niets te halen viel: 24-6 voor Donar. Door Aron Royé was het bij rust slechts 41-30, maar aan de eindstreep stond er een duidelijke score op het bord: 82-52.

Na de fantastische overwinning tegen Lukoil Academic zijn er voor de wedstrijd tegen Apollo Amsterdam andermaal veel mensen naar Martiniplaza gekomen. Ze zien Donar de wedstrijd goed beginnen. Amsterdam komt in de eerste vijf minuten niet tot scoren en Donar slaat zo al een gat van elf punten. Hicham Kherrazi en Aron Royé samen maken zes punten en Donar scoort er 24. “Onze intentie was om goed te starten om zo een kans te maken”, aldus Patrick Faijdherbe, de coach van Apollo Amsterdam.

De ploegen beginnen bij 24-6 aan het tweede kwart en dat zal het kwart zijn waarin Royé de hoofdrol speelt. In zowel positieve als negatieve zin. Donar geeft teveel ruimte aan de snelle guard van Apollo Amsterdam en hij benut die ruimte optimaal. Zo legt hij drie keer aan voor een driepunter. Vlak voor het einde van het kwart krijgt Royé een technische fout vanwege commentaar. Maar er is ook een akkefietje met Arvin Slagter en beide heren krijgen hiervoor een technische fout.

Maar door de vele scores van Royé en een niet heel geconcentreerd Donar komen de gasten dichterbij. Elf puntjes is het gat nog maar bij de ruststand 41-30. Apollo Amsterdam komt ook nog terug tot tien, 43-33, maar daarna is het over. Donar zet een kleine run neer en tilt het verschil weer naar twintig punten. Mede dankzij een steal gevolgd door een fantastische slam dunk van Chase Fieler.

“Wij spelen een goed eerste kwart, maar matig tweede kwart”, vertelt Erik Braal. Faijdherbe vult aan met: “Donar geeft even gas en ze lopen weg. Daarvoor zijn ze een te goed team en als we zelf twintig turnovers hebben wordt het ook moeilijk.”

Kherrazi krijgt aan het begin van het laatste kwart zijn vijfde fout en als toetje ook nog een onsportieve fout. Op Donar heeft het weinig invloed, want de thuisploeg loopt steeds verder uit. Apollo Amsterdam valt zeker aan en ook zeker de basket, maar dan staat Drew Smith daar. Tweemaal een block waardoor het scoren onmogelijk wordt.

Donar is in een aantal breaks ongelukkig maar Apollo Amsterdam kan uiteindelijk elf punten toevoegen aan het totaal. Het klassenverschil tussen de twee ploegen in DBL is eenvoudigweg te groot.

“Lelijk basketbal. We hadden ook onlangs een meeting tussen scheidsrechters en coaches. Alles wat toen is besproken, zagen we vandaag ook terug”, aldus Faijdherbe.


“We hadden een goede start, daarna was het tweede kwart slecht, maar speelden wel een goede tweede helft”, stelt Braal. “We hielden het team met het op één na beste schotpercentage in de competitie op 25% tweepunters. Het was ook een wedstrijd waarin we veel spelers hebben kunnen laten spelen, zodat jongens Fieler en Jeter wat meer rust kunnen pakken. Ze zullen de komende week nog veel spelen, maar daarna wordt het wat minder voor hen tot aan de play-offs. Vanavond hebben we ook weer allerlei dingen kunnen proberen voor waar we heen willen. Onze press moet nog beter en in de komende maanden is er meer tijd om te trainen en hier aan te werken. Tegen Zorg en Zekerheid Leiden verwacht ik veel van hun guards. Het zal interessant worden. Onze insteek is natuurlijk om beide wedstrijden in de kwartfinale van de NBB Beker te winnen.”

Bron: basketballleague.nl

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd artikel:

Basketballers Apollo na zege halve finalist