Apollo uitgeschakeld in play-offs
Mohamed Kherrazi dunkt twee punten tegen de zoneverdediging van Apollo binnen. Foto: Richard Koolen

Apollo uitgeschakeld in play-offs

Door: Martin Hoekstra

Net als in wedstrijd twee had Zorg en Zekerheid Leiden weer een prima start. Binnen vijf seconden noteerde Jessey Voorn al zijn eerste driepunter. De thuisploeg liep zelfs uit naar 7-0, maar Apollo Amsterdam heeft wel geleerd hoe je terug moet vechten. Dimeo van der Horst knalde er een drietje in en Sergio de Randamie scoorde wat balletjes inside. Tot drie minuten voor het einde van het eerste kwart bleef Zorg en Zekerheid Leiden, met een sterke Mohamed Kherrazi, op voorsprong. Een drietje met hoge boog van Gian Slagter zorgde voor 13-13 Na een score van Thomas Koenis bracht De Randamie met een driepunter Apollo voor het eerst – en zo bleek later ook voor het laatst – op voorsprong: 15-16. In de laatste halve minuut scoorde Voorn nog vijf punten, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden het eerste kwart met een voordelige marge afsloot: 20-16.

Na drie minuten in het tweede kwart nam Paul Vervaeck een time-out. Hij zag Apollo van 24-16 weer terugkomen tot 24-20. Na de minuut rust kwam Voorn door met zijn derde driepunter van de wedstrijd voor 27-20. Er werd even wat heen en weer gescoord. Een drietje van Rogier Jansen werd beantwoord met een drietje van Stefan Mulder. De vierde driepunter van Voorn betekende echter 35-27 en daar kwam het eerste gaatje aan. Met zijn enige veldscore tekende Aron Royé nog wel voor 37-32. De thuisploeg antwoordde echter met een dunk van Kherrazi en een schotje van Versteeg. Een minuut voor rust zorgde Jansen, die als een veldheer stond te spelen, het verschil boven de tien punten: 43-32. Dat was meteen ook de ruststand.

In de eerste vijf minuten van de tweede helft werd het duel eigenlijk beslist. Buiten twee vrije worpen van Slagter was het vooral Zorg en Zekerheid Leiden dat voor de scores zorgde. Koenis scoorde uit een aanvallende rebound, Voorn gooide zijn vijfde drietje binnen, Daviyon Draper benutte een and-1 en Jonathan Lee liep een lay-up binnen. Daardoor ontstond er opeens een flink gat: 53-34. Het pleit voor Apollo Amsterdam dat de ploeg niet opgaf en er zelfs een press tegenaan gooide, maar een drietje van Jansen in de buzzer betekende wel 61-41.

In het vierde kwart bleef de marge rond de twintig punten schommelen. Jansen liet zien dat hij een geweldige passer is. Eerst bediende hij met een lange pass Kherrazi op maat voor een lay-up, een minuut later profiteerde Draper met een dunk van een pass van Jansen. Aan Amsterdamse zijde tekende Van der Horst voor nog eens zeven punten, maar dichterbij kwam Apollo niet meer. Na de zesde driepunter van Voorn haalde Patrick Faijdherbe zijn sterkmakers Royé en Van der Horst naar de kant en mochten de Amsterdamse bankspelers het veld betreden. Datzelfde deed Vervaeck een minuut later. Rens Butter, die lange tijd met blessures te kampen had en vandaag voor het eerst in maanden weer bij de selectie zat, kreeg anderhalve minuut voor tijd ook nog wat speeltijd toebedeeld. Mack Bruining tekende namens Apollo voor de laatste score van de wedstrijd: 75-56.

Zorg en Zekerheid Leiden gaat daarmee dus door naar de halve finale. Het was een moeizame serie, waarin Apollo Amsterdam aanvankelijk de beste kansen had. De Leidse ploeg herstelde zich door beter te gaan rebounden. De second chance points waren dit keer opnieuw in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden: 15-7. Verdedigend had de Leidse ploeg in dit beslissende treffen de zaakjes op orde. Bij de Amsterdammers had Royé zijn schot in de hoofdstad achtergelaten. De oud-speler van Zorg en Zekerheid Leiden schoot 1 uit 9 en dat kon Apollo deze avond nu net niet gebruiken.

Voor de Amsterdammers is het zomerreces nu begonnen. Het is zaak om de kern van het team bijeen te houden en misschien hier en daar voor een versterking of verbreding te zorgen. In elk geval heeft Apollo dit seizoen stappen gezet. Er is meer publiek naar de wedstrijden gekomen, de play-offs werden gehaald en daarin werd Zorg en Zekerheid Leiden goed partij gegeven. Hoogtepunt was misschien wel de gigantische publieke belangstelling bij wedstrijd twee uit deze serie.

Bron: basketballleague.nl