Apollo geeft winst uit handen
Foto: Adrie Hoogesteger

Apollo geeft winst uit handen

Door Johan Span

Aris Leeuwarden leek lange tijd op weg naar pijnlijke nederlaag tegen Apollo Amsterdam. Na een 42-65 achterstand knokten de Friezen zich toch nog naar een verlenging 83-83. Daarin werd Apollo volledig overlopen en boekte Aris een sensationele 102-88 zege.

Voorafgaande aan de wedstrijd tegen Apollo Amsterdam keek het team van Aris tegen twee punten achterstand aan. Het was, met nog een volledige competitieronde te gaan, een ‘must win’ wedstrijd voor de Leeuwarders. Aris begon scherp en onbevangen aan de wedstrijd. Kwam ook op 6-0 voorsprong, maar de Amsterdammers kwamen weer langszij en namen via Max van Schaik een voorsprong. Aris leek via een hoogstandje tussen Denton Koon en George Marshall op (22-22) gelijke hoogte te komen, maar soms gaat dat ook weleens mis. Zo ook nu. Het werd gelijk door de Amsterdammers met twee afstandsbommen afgestraft. In plaats van een gelijke stand keek Aris na een kwart spelen tegen een 20-28 achterstand aan.

De Leeuwarders waren in het tweede kwart de weg even volledig kwijt. Stonden na 24-30 vijf minuten helemaal droog en via een 0-15 run namen de Amsterdammers na een drietje van Van Schaik een veilig lijkende 27-45 voorsprong. Deze moest daarna jammerlijk met een blessure het veld verlaten om niet weer binnen de lijnen te komen. Een drietje van een prima acterende Koon (eerste helft goed voor 12 punten later uitgeroepen tot ‘man of the match’ dankzij zijn 23 punten en 15 rebounds.) en een bom van Jordan Gregory (bleef eerste helft hangen op 8 punten, maar finishte uiteindelijk met 29 punten) gaf de tot dan muisstille tribunes weer enige hoop.

Die ging na rust echter snel vervlogen. Na onder meer twee bommetjes van Stefan Mulder en Aron Royé leek alles over en uit voor de Leeuwarders bij een 42-63 achterstand. Koon gaf het sein voor een 7-0 run die sterk werd aangevuld door een prima derde kwart van Meshack Lufile. Maar ook de grootste optimist in het Kalverdome gaf geen cent meer voor een goed resultaat.

Dat veranderde toen Gregory het vuurtje met een afstandsbom opstookte. Gesteund door een ijzersterke Lufile (de center scoorde 20 van zijn 22 punten na rust) en een dirigerende Koon werd de definitieve achtervolging ingezet en werd ook ‘de zesde man’ wakker geschud. Langzaam sloop het team van Klaas Stoppels naderbij en binnen vier minuten tijd werd de achterstand teruggebracht naar 61-71. Stefan Mulder dreigde met zijn vijfde drietje nog roet in het eten te gooien, maar met name Gregory was ontketend en met nog een minuut te gaan was alles bij een stand van 75-78 weer mogelijk.

Een score van Lufile werd afgestraft met ‘een loopfout’, waarna Dimeo van der Horst met een bom Apollo de overwinning leek te bezorgen. Als een duiveltje uit een doosje was daar ineens die aalvlugge Marshall die in zijn eentje de zes punten achterstand voor Aris goedmaakte. Met nog zes seconden te gaan had Amsterdam balbezit, maar werd wegens ‘treuzelen’ aan de zijkant afgefloten. Met een laatste wanhoopspoging (80-83) werd er in de laatste Aris-aanval een fout op Marshall gemaakt. Als een ijskonijn verzilverde hij de vrije worpen en sleepte er een niet voor mogelijk gehouden verlenging uit.

In de laatste vijf minuten werden de aangeslagen Amsterdammers door de Leeuwarders helemaal zoek gespeeld. Lufile opende voor Aris en Dexter Hope deed zijn naam eer aan en verzilverde een beslissende bom. Van alle druk bevrijd denderde een op dat moment ontketend Aris door. Nadat alle kruitdampen waren opgetrokken stond er in deze ‘Wedstrijd Van Het Jaar’ een zwaar bevochten 102-88 overwinning op het scorebord. Het team van het Leeuwarder trainersduo Klaas Stoppels/Nanne Klompstra doet na deze zege weer volop mee voor een play-off plaats.

Een grieperige Klaas Stoppels na de wedstrijd: “Het eerste kwart was nog acceptabel en de jongens waren ervan doordrongen dat dit de wedstrijd van het jaar was. In het tweede kwart zie je de energie wegvloeien en als wij zonder energie spelen zijn wij kwetsbaar. We kregen gemakkelijk scores tegen en dat wekt irritatie op en wil men daarna te snel scoren.” Het omslagpunt lag in het rustmoment tussen het derde en vierde kwart. Stoppels: “Jordan Gregory nam op dat moment het woord en zei: ‘dit gaan we ons niet laten gebeuren’ en iedereen ging daarin mee. Dan zie je dat de Amerikanen ook hun verantwoordelijkheid nemen. Al met al ben ik heel tevreden, maar nu even helemaal kapot.”

Apollo Amsterdam staat nu op de zevende plek en speelt aankomende dinsdag de return voor de beker tegen Donar.

Met dank aan de bron, de van basketbal bevlogen website basketballleague.nl.

    Bij Vrije Tijd Amsterdam krijg je korting op de mooiste lokale initiatieven. Iedere maand hebben we de beste acties.
    Deze keer: 20% korting bij Amsterdenim!

Koop Amsterdamse denim met maar liefst 20% korting!

Exclusieve kortingen via Vrije Tijd Amsterdam

Gebruik de kortingscode VTA20 en krijg 20% korting op je aankoop bij Amsterdenim.

Pak nu je korting