Apollo Amsterdam stunt tegen Leiden in play-offs
Leiden vs Apollo. Foto: Richard Koolen

LEIDEN, 15 april 2017 – Patrick Faijdherbe had het plan om een van de eerste twee wedstrijden te stelen om het op een derde wedstrijd aan te laten komen. Nu de Amsterdammers meteen de eerste wedstrijd in Leiden wonnen (79-82), kan Apollo de serie maandag al beslissen.

In de play-offs drukken helden hun neus tegen het venster. Spelers van wie je eigenlijk verwacht dat ze geen rol van betekenis in een serie kunnen spelen. Bij Apollo Amsterdam stond er vanavond eentje op: Jesse Markusse. De 24-jarige center van de Amsterdammers had negen punten als hoogste score staan in het reguliere seizoen, waaronder ook de laatste wedstrijd tegen Zorg en Zekerheid Leiden. Markusse zou vanavond in Leiden 16 punten aantekenen tegen 100% schot. Onder meer scoorde hij ook twee driepunters en pakte hij voor rust een belangrijke aanvallende rebound.

“Ik heb Jesse Markusse in de jeugd gehad en weet wat hij kan”, gaf Faijdherbe na afloop te kennen. “Je weet alleen nooit welke Jesse je te zien krijgt.” Dat was dus vandaag de goede versie van Markusse, die de afgelopen dagen overigens wel ziek was geweest en op de momenten dat hij op de bank zat zijn nek met ijs koelde.
Markusse deed zijn werk vooral in de eerste helft. Zorg en Zekerheid Leiden openden meteen met een driepunter van Jessey Voorn, maar Markusse antwoordde met een driepunter en een score uit een drive. Toch leek Zorg en Zekerheid Leiden nog niet onder de indruk. Via een 10-0 run had de thuisploeg na zes minuten een 13-5 tussenstand bewerkstelligd. Via scores van Dimeo van der Horst en Sergio de Randamie wist Apollo de achterstand enigszins terug te brengen tot 16-13 na het eerste kwart.

In het tweede kwart nam Apollo even de leiding over via een score van Markusse, maar Daviyon Draper herstelde marge in Leids voordeel. Wel bleek dat de Leidse formatie het opnieuw lastig had tegen de match-up zone van de Amsterdammers. Thomas Koenis en Mohamed Kherrazi kwamen een paar keer vrij op de vrije worplijn te staan, maar hun schoten troffen geen doel. Wat dat betreft was Voorn een stuk trefzekerder met voor rust al 18 punten, via onder meer drie driepunters. Een paar keer kwam Zorg en Zekerheid Leiden vijf punten voor te staan (31-26, 36-31), maar groter werd het gaatje niet. Een inside score van Leigh Enobakhare bracht de ruststand op 38-34.

Faijdherbe maakte zich nog geen zorgen. Hij hield zijn spelers voor dat ze goede schoten namen, waar ze ook veel op trainen. “Die schoten gaan echt nog wel vallen”, aldus de Amsterdamse coach. Zijn spelers waren er klaar voor en begonnen de tweede helft met een 2-16 run. Buiten twee vrije worpen van Jonathan Lee kwam de thuisploeg niet tot scoren. De eerste veldscore kwam pas na meer dan vijf minuten, een driepunter van Voorn. Via Gian Slagter en Aron Royé waren de bezoekers inmiddels weggelopen naar een 40-50 voorsprong. Na een driepunter van Draper en een score van Rogier Jansen zag het fel meelevende publiek de Leidse ploeg terugkomen tot 52-55. Royé antwoordde echte adequaat met een driepunter. Na diverse missers over en weer, zorgde Stefan Mulder in de laatste seconden van het derde kwart met een score uit een drive voor 52-60.

Voorn opende het vierde kwart weliswaar met vier punten op rij, maar zijn voorbeeld werd gevolgd door Markusse. Via een driepunter van Jansen werd het 59-64, maar daarna raakte Zorg en Zekerheid Leiden Kherrazi met zijn vijfde fout kwijt. Dat weerhield de Leidse ploeg er niet van om via onder meer een dunk van Koenis en de vijfde driepunter van Voorn terug te komen tot 66-68, met nog vier minuten te spelen. Faijdherbe greep onmiddellijk naar de time-out om het Leidse momentum te stoppen.

Uit de time-out miste Mulder voor de Amsterdammers, maar Royé pakte de aanvallende rebound en lokte vervolgens de vijfde fout van Koenis uit. Mede geholpen door twee gemiste vrije worpen van Jansen wist Apollo zich weer wat veiliger te spelen. Dankzij drie scores op rij van Hicham Kherrazi was het met nog twee minuten te gaan weer 66-74. Nadat Enobakhare en Draper voor 70-74 hadden gezorgd, pakte Van der Horst een belangrijke aanvallende rebound om vervolgens te scoren: 70-76 met nog 45 seconden te gaan. Zorg en Zekerheid Leiden probeerde het nog door Kherrazi en Royé op de lijn te zetten, maar de Amsterdammers schoten genoeg vrije worpen raak om op voorsprong te blijven. Uiteindelijk pakte Apollo verdiend de winst met 79-82. Een uitslag die doet vermoeden dat het in de slotfase nog spannend was, maar dat was eigenlijk niet het geval.

Voor Faijdherbe en Apollo betekent dit dat zij de serie maandag in hun voordeel kunnen beslissen. “Ik ga snel de beelden bekijken, want ik heb nog wel een aantal zaken gezien die niet gegaan zijn. Zorg en Zekerheid Leiden zal maandag ook klaar zijn en een gameplan hebben om ons te verslaan.” Het is play-off basketbal en dan kan er van alles gebeuren. “Voor hetzelfde geld zijn we donderdag weer terug in Leiden”, aldus Faijdherbe die zeker nog niet de huid wil verkopen voordat de beer geschoten is.

Paul Vervaeck, de Leidse coach, was niet te spreken over het reboundende werk van zijn formatie. Vorige week domineerde Zorg en Zekerheid Leiden nog in de rebound (49 om 35), dit keer was de slag onder de borden voor de Amsterdammers: 36 om 40. “Apollo maakt 19 second chance points, wij maar zes. Dat is het verschil. Met dat soort cijfers kun je een wedstrijd bijna niet winnen.” Ook Vervaeck gaat de beelden snel bekijken. Hij heeft anderhalve dag de tijd om zijn ploeg klaar te stomen voor het duel in Amsterdam.

Geschreven door: Martin Hoekstra (Basketballleague.nl)

vrijetijdamsterdam.nl

Volg ons op Snapchat: vrijetijdams