Afvallen zonder dieet? Zo kan het!
Bewegen helpt ook bij afvallen zonder dieet. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Afvallen, diëten, lijnen… Het is voor velen een behoorlijk pijnpunt! De drang om gewicht te verliezen is vaak groot, maar de diëten zijn onhaalbaar en niet duurzaam op de lange termijn. Succesvol afvallen draait om een negatieve caloriebalans. En dat kun je bereiken zonder een streng dieet te volgen. Hoe? Je leest het in dit artikel! 

  1. Meer bewegen

Het is wellicht een ietwat onaangename boodschap, maar als je gewicht wilt verliezen is bewegen essentieel. Een negatieve caloriebalans bereik je namelijk niet door de hele dag op de bank te blijven zitten. Dit betekent niet dat je dagelijks in de sportschool hoeft te staan. Een flinke wandeling, vaker de trap nemen en een simpele (thuis)workout voldoen ook.

  1. Meten is weten

Een negatieve caloriebalans draait om het nuttigen van minder calorieën dan dat je op een dag verbrandt. Dit kun je controleren door je voedingsinname (en de calorieën ervan) zorgvuldig bij te houden. Er zijn tegenwoordig talloze apps waarin je dit eenvoudig doet. Hierbij geldt: meten is weten. Pak daarom de keukenweegschaal erbij en weeg alles wat je eet af. Op die manier weet je zeker dat je zo nauwkeurig mogelijk bent.

  1. Regelmaat

Je voedingsinname zorgvuldig bijhouden, werkt het beste als je er gestructureerd in bent. Voer direct na iedere maaltijd, snack of drank de calorieën in de voedingsapp in. Op die manier ben je namelijk het meest accuraat én wordt het vanzelf een gewoonte. De ervaring leert dat op een later moment invoeren, vrijwel altijd een afwijking betekent van je daadwerkelijke inname.

  1. Vergeten vetten

Een aantal productgroepen worden regelmatig vergeten als het gaat om calorieën tellen. Dit geeft een verkeerd beeld van jouw calorie-inname, waardoor je minder makkelijk afvallen zult. Probeer deze productgroepen te minderen of te vervangen door een caloriearm(er) alternatief.

  • Bakvetten, zoals boter, margarine en olijfolie. Alternatief: Bakvetten zijn nou eenmaal calorierijk, probeer deze vooral te beperken.
  • Sauzen en dressings, zoals mayonaise, roomsauzen en oliedressings. Alternatief: Sauzen en dressings op yoghurt basis of ‘light’ varianten.
  • Dranken, zoals frisdrank, vruchtensappen en koffie met melk. Alternatief: Water (met een smaakje), zwarte koffie en groen thee.