Thuis wiet kweken legaal?

Lijkt het je leuk om thuis wietplantjes te kweken, maar je weet niet of dit mag? Het antwoord: het wordt gedoogd. Met andere woorden, officieel mag het niet, maar zolang je je aan de ‘regels’ houdt, wordt er niet ingegrepen en hoef je ook niet bang te zijn voor een boete of vervolging.

De gedoogregels van wiet kweken

In Nederland is er sprake van een gedoogd drugsbeleid. Gedogen is zo’n typisch Nederlands fenomeen dat nauwelijks uit te leggen valt aan buitenlanders. Want hoe kun je nu regels hanteren die overschreden mogen worden? In Nederland kan het.

De politie is er overigens ‘heel duidelijk’ in. Op de vraag: “Mag ik wietplanten in huis hebben?“, is het resolute antwoord: ‘Nee, dat mag niet’.  Wanneer je vervolgens verder leest blijken er allemaal uitzonderingen te zijn. Dit zijn ze.

Niet meer dan vijf wietplanten

Zolang je niet meer dan vijf wietplanten in huis of in je tuin hebt staan, grijpt de politie niet in. Besluit je dus je eigen wietplanten te kweken, let hier dan scherp op, want dit is een keiharde grens die niet overschreden mag worden en aantoonbaar te bewijzen is. In dit geval maakt het ook niet uit of je binnen of buiten kweekt.

Wanneer je wietzaden kweekt, kunnen sommige zaden niet levensvatbaar zijn en uitgroeien tot een volle plant met toppen. Je zou dus kunnen besluiten om de kweek te starten met iets meer zaden. Maar let op, zodra ze beginnen te groeien, zal je het overtal van maximaal vijf moeten verwijderen.

Geen overlast

Wietplanten verspreiden een sterke geur. Het is dus niet ondenkbaar dat wanneer jij wietplanten in je tuin hebt staan, deze opgemerkt kunnen worden door je buren. Mochten zij hier last van hebben en dit melden bij de politie, kun je er gegarandeerd vanuit gaan dat je planten in beslag worden genomen. Overigens hoef je je geen zorgen te maken over een boete of vervolging, want je hebt je netjes aan de ‘regels’ van het gedoogbeleid gehouden. Houd er wel rekening mee dat de relatie met je buren er waarschijnlijk niet beter op wordt.

Geen kweekmaterialen

Wietplanten hebben licht nodig om te kunnen groeien. Ben je van plan binnen te kweken, zal het licht moeten worden gesimuleerd door kweeklampen. Echter zijn kweekmaterialen niet toegestaan. Dus ook geen kweeklampen (dit zijn lampen die op tijdschakelaars werken om een dag- en nachtcyclus na te bootsen). Maar ook ventilatiepompen en alle overige materialen die een professionele kweker hanteert zijn verboden wanneer je wiet kweekt. Maar of een geschikte LED-lamp tot de verboden materialen behoort, is de vraag. Daar is de wet onduidelijk over. Kortom, voorkomen is beter dan genezen en kun je beter buiten kweken. Dat is de meest veilige optie.

Voor eigen gebruik

Tot slot, thuis wiet kweken mag enkel voor eigen gebruik. Niet voor commerciële doeleinden. Dus denk je wat eigen wiet te verkopen aan een van je vrienden, hoe onschuldig het ook lijkt, je overschrijdt daarmee de regels. Wanneer je betrapt wordt, kun je een strafblad krijgen en een geldboete verwachten.

Legalisatie van wiet buiten Nederland

Nederland is een tolerant land in vergelijking met veel andere Europese landen. Dit geldt ook voor het gedoogde drugsbeleid. Waar we in Nederland tot maximaal 5 planten mogen kweken voor eigen gebruik, zijn ze in andere landen een stuk strenger. Hoe staat het met de landen om ons heen?

België

In 2003 werd de teelt van cannabis voor persoonlijk gebruik (één vrouwelijke plant) ‘legaal’ binnen België. Althans, ook geldt een gedoogbeleid, want strikt genomen is elk bezit van cannabis strafbaar. Wanneer je in België één wietplant kweekt en dit wordt opgemerkt door politie en/of justitie, dan krijg je te maken met de ‘laagste vervolgingsprioriteit’ uit de Ministeriële Richtlijn. Dat wil zeggen, breed interpreteerbaar met een kleine kans op echte vervolging.

Duitsland

In Duitsland is het is illegaal om cannabis te kweken. Overtreders krijgen dezelfde straffen wanneer je het verkoopt. Toch begint Duitsland wat te ontdooien op het gebied van drugsbeleid. Kweken van medicinale cannabis wordt inmiddels getolereerd mits de (professionele) kwekers toestemming hebben gekregen.

Frankrijk

Het conservatieve Frankrijk is weinig tolerant als het op het kweken van wiet aankomt. Ze heeft een van de minst vooruitstrevende cannabiswetten van het continent. Teelt, verkoop, bezit en gebruik van cannabis zijn allemaal illegaal. Tot voor kort stonden er zware straffen op het gebruik van wiet die konden oplopen tot maar liefst € 3.750,- en een gevangenisstraf van een jaar. Recente wetswijzigingen hebben de straffen verlaagd  tot boetes van maximaal € 200,-. Het lijkt er dus op dat Frankrijk zich langzaam gaat openstellen voor wietgebruik en het kweken ervan.

Meest tolerante landen

Zijn er dan ook landen in de wereld waar het kweken van cannabis is geoorloofd zonder kans op vervolging? Ja. Alleen moet wel duidelijk worden opgemerkt dat er onderscheid wordt gemaakt tussen cannabis voor recreatief gebruik en medicinale cannabis. Wanneer mensen medicinale wiet kweken is dit vaak met toestemming van justitie en op voorschrift van de arts.

Er zijn enkele landen waar je legaal je eigen wietteelt voor recreatief gebruik kunt beginnen. Dit zijn: Canada, Georgië, Mexico, Zuid Afrika en Uruguay. In deze landen mag je dus zorgeloos en onbeperkt recreatieve wiet kweken. Als het gaat om medicinale wiet zijn er veel meer landen die het hebben gelegaliseerd, waaronder Nederland, Luxemburg en de meest Scandinavische landen.

Maar hoeveel wietzaden mag je dan kopen?

Voor het kopen van wietzaden en het in bezit hebben ervan gelden deze regels gelukkig niet. Het is dus niet zo dat je maar vijf wietzaden in huis mag hebben. Daarom kun je met een gerust hart een ‘onbeperkte’ voorraad wietzaden aanleggen. Immers, er is hier geen concrete wetgeving over. Wel zou het vermoedens kunnen wekken dat je commerciële intenties hebt bij, laten we zeggen, 1.000 wietzaden. Maar of dat strafbaar is, is een ander verhaal.

Op Weedseedsexpress koop je tot maximaal 25 wietzaden per bestelling. Vaak gelden er aanbiedingen met flinke kortingen (bijvoorbeeld: 5 + 5 gratis). Wil je zelf wietzaden kweken? Bekijk dan vooral de website van Weedseedsexpress.com.