17.9 C
Amsterdam
maandag, 19 augustus 2019
Laden Evenementen

← Terug naar Evenementen

AFC Ajax Amsterdam eredivisie voetbal heren

+ Google Maps
ArenA Boulevard 1
Amsterdam, Noord-Holland 1101 Nederland
http://www.ajax.nl/

AFC Ajax Amsterdam eredivisie voetbal heren. AFC Ajax Amsterdam (Amsterdamsche Football Club) “Ajax”, kortweg AFC Ajax of gewoon Ajax, is een Nederlandse profvoetbalclub uit Amsterdam. De club is een van de drie traditionele topclubs in Nederland. Sinds de oprichting van de Eredivisie speelt Ajax onafgebroken in deze hoogste divisie. Ajax is 33 keer kampioen van Nederland geworden.

Ontstaan van de club

Een aantal vrienden richtte in 1894 een voetbalclub op. Ze noemden de club aanvankelijk “Union”, maar doopten hem nog datzelfde jaar om naar “Footh-Ball Club Ajax” (inclusief de spelfout), naar de Griekse held. In deze periode werden in heel Nederland en vooral in Amsterdam veel voetbalclubs opgericht.

De Amsterdamse voetbalbond stelde, om chaos te vermijden strikte regels op, de club kon hier niet aan voldoen en in 1896 ging de club praktisch ter ziele. Vier jaar later besloot Floris Stempel samen met Han Dade en Carl Bruno Reeser wederom een poging te wagen en op 18 maart 1900 werd Ajax opgericht in café “Oost-Indië”aan het begin van de Kalverstraat bij de Dam.

Floris Stempel werd de eerste voorzitter van de club, waarvan de naam ditmaal wél goed gespeld werd. Om verwarring met een gelijknamige voetbalclub uit Leiden (die inmiddels bekend is als Ajax Sportman Combinatie) te vermijden werd later “Amsterdamsche” nog voor de naam gezet.
In 1902 werd Ajax toegelaten in de derde klasse, waarna het direct promoveerde naar de tweede klasse. In 1908 werd gefuseerd met derdeklasser AFC Holland (opgericht in 1899) die opging in Ajax. Vier spelers van het oude Holland waren belangrijk in het latere succes in 1911.

Bron: wikipedia

AFC Ajax Amsterdam eredivisie voetbal heren
  • Er zijn geen resultaten gevonden.