Zo word je verleid om gezonder te eten op werk

Zo word je verleid om gezonder te eten op werk

Zo word je verleid om gezonder te eten op werk

“Je kunt een bedrijfsrestaurant zó inrichten dat het werknemers verleidt om gezonder te gaan eten”, concludeert VU-gezondheidswetenschapper Liesbeth Velema na een uitgebreid onderzoek in dertig bedrijfsrestaurants. In samenwerking met Veneca (Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties) en een aantal cateraars heeft zij restaurants gezonder ingericht en vervolgens gedurende drie maanden het effect op aankoopgedrag onderzocht. Dat hebben de Vrije Universiteit Amsterdam en Veneca dinsdagmiddag gecommuniceerd.

Ontwikkelen van het gezonde bedrijfsrestaurant

Door het ontwikkelen van het gezonde bedrijfsrestaurant zijn verschillende strategieën getest om gezonde keuzes makkelijker te maken, zonder ongezondere opties weg te halen. Deze strategieën worden ook wel ‘nudges’ genoemd. “Als er bijvoorbeeld naar verhouding meer magere kaas of volkoren brood uitgestald ligt, wordt daar meer van verkocht”, aldus Velema. Ook blijkt het verschil te maken als gezondere producten meer vooraan staan op de route: eerst de saladebar en later pas de gefrituurde snacks. Op de lange termijn kunnen deze kleine veranderingen bijdragen aan een gezonder eetpatroon en gezondere werknemers.

Velema onderzocht zeven soorten voedingsmiddelen

Velema onderzocht zeven soorten voedingsmiddelen: belegde broodjes, salades, frituur- en bladerdeeg snacks, kaasbeleg, vleesbeleg, fruit en snoep. Van de gezondere belegde broodjes, 30+ kaas en het fruit werd relatief meer verkocht in de restaurants die deelnamen aan het gezonde bedrijfsrestaurant, dan in de controlerestaurants. Bij de andere voedingsmiddelen werden geen verschillen gevonden in de verkoopcijfers. Die strategieën zouden moeten worden aangescherpt.

“Voor het eerst dat nudging op deze schaal is onderzocht in bedrijfsrestaurants”

“Als cateraars kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan de gezonde keuze van eten en drinken op het werk. Dit onderzoek laat zien dat de manier waarop we een bedrijfsrestaurant inrichten werknemers kan verleiden tot die gezondere keuzes, aldus Hans Rijnierse, voorzitter Veneca. Bijzonder aan het onderzoek is de omvang en de grondigheid. “Het is voor het eerst in Nederland dat nudging op deze schaal is onderzocht in bedrijfsrestaurants”, zegt hoogleraar Preventie Ingrid Steenhuis. Op basis van dit onderzoek hebben de onderzoekers een handleiding gemaakt voor cateraars en hun opdrachtgevers om hen te helpen hun bedrijfsrestaurant nog gezonder in te richten. Velema: “Zo dragen alle betrokken partijen er samen aan bij om de Nederlandse werknemers gezonder te laten lunchen!”.

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd nieuws:

GGD start aanpak valpreventie 

Actie tegen Obesitas succesvol 

Consumentenbond roept op tot actie! 

Redenen om toch echt te gaan dansen vanavond