“Onderzoek zombie-epidemie tijdens Lowlands groot succes”

zombie-epedimie lowlands
Een vermomming als zombie.

“Onderzoek zombie-epidemie tijdens Lowlands groot succes”

Tijdens Lowlands 2017 werd een epidemie-onderzoek gedaan door GGD Flevoland, GGD Amsterdam, de Vrije Universiteit Amsterdam, het RIVM en de app-ontwikkelaar Games For Health Projects.

Zombie-epidemie

De GGD Flevoland maakte afgelopen week bekend dat met bijna 8.000 deelnemers de zombie-epidemie game een enorm groot succes is geworden en dat festivalgangers massaal meededen met de speciaal ontwikkelde app om elkaar virtueel te besmetten.

“Dit overtreft onze verwachtingen”, aldus Chris Elschot, projectleider van GGD Flevoland. “We hoopten op 1.000 spelers maar het aantal is nu bijna acht keer zoveel geworden. Dat is een ongelofelijk getal en levert ons een gigantische hoeveelheid data op voor ons verdere onderzoek”, liet de GGD weten.

LowlandZ App

De LowlandZ-App is ruim 2.500 keer gedownload. In totaal zijn dertien speelrondes georganiseerd tijdens de drie Lowlands dagen. Op een dashboard en live-stream kon men zien hoe snel de infectie zich verspreidde.

“De uitvoering ging boven verwachting goed. Het was bijzonder om te zien hoe er eerst clusters van zombies ontstonden, die door mensen die gingen lopen, uiteindelijk met elkaar verbonden werden”, zegt Rob Tieben van Games For Health Projects tegen de GGZ.

Tieben had speciaal voor het epidemie-onderzoek van Lowlands Science deze game en app gemaakt.

Don Klinkenberg van het RIVM: “We hebben al modellen die we gebruiken om te voorspellen hoe een epidemie zal verlopen. We gebruiken de aantallen patiënten in de tijd om contactpatronen tussen mensen in te schatten en daarmee te voorspellen hoe de epidemie verder zal verlopen. Maar we zien nooit echt wie nu wie besmet. In dit spel zagen we het voor onze ogen gebeuren”, aldus de RIVM medewerker in zijn reactie aan de GGD.

In de aankomende tijd worden de data geanalyseerd en gebruikt voor verder wetenschappelijk onderzoek naar de vermenigvuldiging van infectieziekten en epidemieën.

SuperZombies

Binnen de groep die deelnamen aan de Zombiegame is een aantal personen uitgenodigd om als SuperZombie mee te doen aan een extra (aanvullend) onderzoek. Zij kregen het gehele weekend van Lowlands een wearable mee om hun activiteiten (aantal stappen en afgelegde km’s) en hoeveelheid slaap te meten.

Samenwerking

GGD Flevoland, GGD Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam, RIVM en de app-ontwikkelaar Games For Health Projects lieten weten met grote tevredenheid terug te kijken op het experiment. De samenwerking binnen het consortium heeft volgens de GGD een enorme hoeveelheid kennis en ervaring samengebracht over nieuwe ontwikkelingen van gezondheidsonderzoek.

Hogeschool van Amsterdam

Eerder schreven we ook al een artikel over het effect van alcohol op de bewegingen van festivalbezoekers tijdens Lowlands. Met deze onderzoeksvraag gingen onderzoekers van het lectoraat Digital Life van de Hogeschool van Amsterdam op pad tijdens Lowlands.

vrijetijdamsterdam.nl

Facebook / Instagram / Twitter / Snapchat: vrijetijdams