KennisCafé: Dossier Depressie

KennisCafé: Dossier Depressie
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

KennisCafé: Dossier Depressie

Tijdens een nieuwe editie van het Kenniscafé bij de Balie gaan ze vanavond, maandag 27 november dieper in op de hoeveelheid aan antidepressiva die er geslikt wordt in Nederland. Moderator Martijn van Calmthout van de Volkskrant gaat samen met o.a. psychiater en onderzoeker Christiaan Vinkers (UMC Utrecht), psychiatrisch epidemioloog Brenda Penninx (VUmc), Bert van den Bergh, cultuurfilosoof EUR & HH en Angelique Cramer (psycholoog, Tilburg University), dieper in op de diagnose depressie.

Diagnose depressief

Bijna een miljoen Nederlanders krijgt in Nederland namelijk de diagnose depressief. Aan bod komen vragen zoals: ‘Is er sprake van een epidemie? Werkt antidepressie eigenlijk wel? Heeft big pharma ons niet al die jaren om de tuin geleid om geld te verdienen?’ Volgens de makers van het programma is blij en opgewekt de norm, mag verdriet voor een hoop mensen niet te lang duren, omdat je anders maar beter aan de pillen kunt gaan. En dat doen we in Nederland dan ook massaal. De hoeveelheid antidepressiva die geslikt wordt in Nederland is ongekend, aldus de makers van het programma.

Samenwerking

Het zijn in ieder geval genoeg vragen om de zaken eens serieus op een rij te zetten en feiten van fictie te scheiden. Het kenniscafé komt voort uit een samenwerking tussen NEMO Kennislink, KNAW, De Balie en de Volkskrant.

Over De Balie

De Balie is het podium voor het vrije woord, eigentijdse kunst, politiek en cultuur aan het Leidseplein in Amsterdam. In meer dan dertig jaar is De Balie uitgegroeid tot een fenomeen op het gebied van spraakmakende debatten en (kunst)projecten. De Balie biedt een podium aan vrije geesten met afwijkende meningen en nieuwe denkbeelden. Waar groepen zich afsluiten voor elkaar, nodigt De Balie ze uit om met elkaar in gesprek te gaan. Hierbij vraagt De Balie voortdurend aandacht van publiek, politiek en media.

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd artikel:

Klimaatmarathon bij de Balie