Health Action International presenteert ‘Ons recht op medicijnen’

Health Action International presenteert ‘Ons recht op medicijnen’

Health Action International presenteert ‘Ons recht op medicijnen’

AMSTERDAM – Health Action International trekt aan de bel over groeiende problemen van onbetaalbare medicijnen. Geïnteresseerden kunnen vanavond, donderdagavond 7 december 2017, bij Pakhuis de Zwijger meedoen met de openbare forumdiscussie van Health Action International over de oorzaken van het groeiende probleem van onbetaalbare medicijnen en mogelijke oplossingen hiervoor.

Medicijnen tegen kanker

“Tussen 2011 en 2014 stegen de prijzen van enkele medicijnen tegen kanker met maar liefst 80 procent. Het is tegenwoordig niet ongebruikelijk dat ziekenhuizen € 54.000 kwijt zijn aan medicijnen voor één borstkankerbehandeling, of € 52.000 aan een twaalf weken durende behandeling tegen Hepatitis C. Alles bij elkaar betaalden Nederlandse ziekenhuizen € 1,7 miljard om alleen al deze dure medicijnen aan patiënten te kunnen verstrekken. En dat was in 2014”, aldus de makers van het programma over ‘Ons recht op medicijnen’.

Nut van levensreddende medicijnen

“Wat is het nut van levensreddende medicijnen als niemand ze zich kan veroorloven? Hoe komen medicijnprijzen tot stand? Wat betekenen de prijsstijgingen voor jou als potentiële patiënt (en als belastingbetaler)? En hoe kan er iets aan deze situatie worden gedaan”, zijn onder andere de vragen die tijdens de avond bij Pakhuis de Zwijger aan bod zullen komen.

Stijgen

“In Nederland stijgen de prijzen van nieuwe medicijnen elk jaar. Als we hier niet iets tegen doen, kunnen Nederlandse patiënten binnenkort niet meer beschikken over de voor hen geschikte geneesmiddelen, eenvoudigweg omdat ziekenhuizen zich deze niet meer kunnen veroorloven”, zeggen ze bij Health Action International.

Deelnemers

Deelnemers aan de avond zijn onder andere: Ellen ’t Hoen (Juriste en lid van Health Action International), Wim van Harten (Research groepsleider NKI, Voorzitter Raad van Bestuur Rijnstate), Paul Korte (Directeur Janssen-Cilag BV), Guy Muller (Public affairs consultant KWF Kankerbestrijding ), Aukje Mantel-Teeuwisse (Associate professor Pharmacy and Global Health, Universiteit Utrecht) en Henk Nijboer (o.v. Woordvoerder financiën PVDA).

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerde artikelen gezondheid

Voorkomen of verminderen depressie via behandelingen internet

Chemsex onder homomannen: ervaringen bij de GGD Amsterdam  

Stadsleven: obsessief gezond