Behandelprogramma LEFF voor kinderen met overgewicht en obesitas effectief
Photocredits: Phixaby.com

Behandelprogramma LEFF voor kinderen met overgewicht en obesitas effectief

Het programma LEFF (Lifestyle, Energy, Fun & Friends), ontwikkeld door de Vrije Universiteit Amsterdam vanuit het project Care for Obesity, verbetert de kwaliteit van leven van deelnemende kinderen en krijgt hen op een gezonder gewicht. Dat nieuws heeft de VU maandag naar buiten gebracht. LEFF is één van de weinige programma’s op het gebied van behandeling van overgewicht en obesitas bij kinderen in de leeftijd 7 t/m 12 jaar die als effectief is beoordeeld in ons land.

Erkenning

De Vrije Universiteit Amsterdam maakte ook bekend dat het RIVM Centrum Gezond Leven LEFF nu heeft erkend als effectief. Door deze erkenning is LEFF opgenomen in de interventiedatabase van het RIVM Centrum Gezond Leven en de Gezond en Actief Leven database van het Kenniscentrum Sport.

Binnen LEFF gaan gezinnen gedurende 10 weken aan de slag gaan met gezonde voeding en beweging. Het behandelprogramma is voor kinderen van 7 t/m 12 jaar met overgewicht en obesitas. Minstens één van de ouders neemt ook deel aan de behandeling.

Positieve beoordeling aanpak

LEFF is in 2014 geïntroduceerd in Nederland en gebaseerd op het succesvolle Engelse behandelprogramma MEND (Mind, Exercise, Nutrition, Do it!). MEND wordt al sinds 2001 uitgevoerd in onder andere Engeland, Amerika en Canada en wereldwijd hebben meer dan 90.000 gezinnen deelgenomen, aldus de Vrije Universiteit Amsterdam.

vrijetijdamsterdam.nl