Amsterdam doet mee aan landelijk PIENTER-onderzoek

Amsterdam doet mee aan landelijk PIENTER-onderzoek
GGD Amsterdam Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Amsterdam doet mee aan landelijk PIENTER-onderzoek

Amsterdam doet mee aan een landelijk onderzoek, het PIENTER-onderzoek. Hierbij wordt bekeken hoe goed Nederlanders beschermd zijn tegen infectieziekten waartegen gevaccineerd wordt.

‘Zijn we in Nederland nog goed beschermd tegen infectieziekten zoals polio of mazelen?’ Dat is de centrale vraag bij het PIENTER-onderzoek dat afgelopen vrijdag in de stad van start is gegaan.

Landelijk

Ongeveer 5.500 Amsterdammers tussen 0 en 89 jaar ontvingen een uitnodiging om mee te doen aan het PIENTER-onderzoek. Dit landelijke onderzoek wordt in 49 Nederlandse gemeenten uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in samenwerking met de GGD Amsterdam.

Deelname PIENTER-onderzoek

Deelnemers vullen een vragenlijst in over de gezondheid. Ook krijgen deelnemers een afspraak om langs te komen op een spreekuur voor een bloed- en speekselonderzoek. Op verschillende locaties zijn hiervoor spreekuren gepland van 6 t/m 25 september.

Bescherming infectieziekten

De resultaten van dit onderzoek laten zien hoe goed Nederlanders beschermd zijn tegen infectieziekten waartegen gevaccineerd wordt. Waar vroeger veel personen aan infectieziekten stierven, is men daar tegenwoordig veel beter tegen beschermd. Als die bescherming vermindert, wordt de kans op epidemieën groter.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.rivm.nl/pienteronderzoek.

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook ons artikel: ‘Onderzoek zombie-epidemie tijdens Lowlands groot succes’