Mathilde's kaas:
Mathilde van Otterloo

“Mathilde’s kaas is een kleinschalige ambachtelijke kaasmakerij. De kaas is voornamelijk gebaseerd op Franse receptuur. Momenteel maak ik één soort speciale kaas. Deze kaas heet Hansje. Deze receptuur is gebaseerd op de maakwijze van geitenkazen dat zorgt voor frisse smaaktonen. Omdat de kaas van koemelk wordt gemaakt smaakt deze ook heel romig”, aldus Mathilde van Otterloo, de oprichter van Mathilde’s Kaas.

Samenwerking met een boer

“Ik maak de kaas in mijn kaasmakerij op de Fruittuin van West, aan de rand van Amsterdam. Ik werk samen met een boer, die ook rekening houdt met de weidevogels en dergelijke. Het gaat er om zo circulair mogelijk bezig te zijn en de grondstoffen zoveel mogelijk te hergebruiken, maar het gaat ook om de biodiversiteit op het land.”

Verkooppunten van de kaas

“De kaas wordt op verschillende plekken verkocht. Allereerst op de Fruittuin van West zelf, in de Biologische winkel. Daarnaast in een aantal delicatessezaken, kaaswinkels en een bakkerij in Amsterdam en op plekken buiten Amsterdam. Zelfs in België. Ik verkoop ook veel van mijn kaas aan restaurants. De kaas ligt dan op kaasplateaus.”

Ontwikkelingen tijdens Coronaperiode

“In het begin merkte ik het heel voorzichtig. Dat is omdat mijn kaas indirect aan de Horeca wordt verkocht. Maar, omdat mensen ineens veel meer tijd hadden, kwamen ze meer naar de Fruittuin van West winkel. Dus uiteindelijk heb ik niet erg veel gemerkt van de Coronaperiode. Het liep eerst terug en daarna nam het alleen maar toe. Dat heeft niet alleen met de Coronaperiode te maken. Mijn bedrijf ontwikkelt zich ook steeds meer. De kaas wordt steeds bekender.”

De Fruittuin van West

“De Fruittuin van West is in vele opzichten een hele leuke plek. Op het moment is er ook heel veel te doen. We zitten midden in het plukseizoen. Je kunt nu dus onder andere frambozen, rode bessen en kersen plukken. De winkel is geopend maar het café zelf is van binnen nog gesloten. Je kunt wel lekkere dingen kopen aan de bar. Je kunt dat tijdens een picknick lekker opeten in de boomgaard.”

Mozzarella workshop

“Ik geef ook een Mozzarella workshop voor volwassenen. Tijdens deze workshop leer je op een huis, tuin en keuken manier Mozzarella maken. Zodat je na afloop thuis ook je eigen mozzarella kunt maken. Eerst is er een korte introductie over de algemene stappen van het kaasmaken. Vervolgens ga je zelf aan de slag en maak je je eigen mozzarella. Die kun je dan mee naar huis nemen.”

Bijdragen aan duurzaamheid

“Mijn bedrijf is mede ontstaan uit het idee dat ik wil bijdragen aan duurzaamheid. Zo ben ik uiteindelijk bij ambachtelijk kaasmaken terecht gekomen. Het gaat om meerdere factoren. Ik wil een eerlijk en lekker product maken. Daarnaast wil ik er voor zorgen dat er zoveel mogelijk circulair gewerkt wordt en het boerderijlandschap vol is van biodiversiteit. Ik doe dit juist zo dicht bij de stad zodat consumenten zien waar hun product vandaan komt. Het was een zoektocht van een experimenterend kaasmaker naar de smaak van haar Amsterdamse zachte kaas”, laat Mathilde van Mathilde’s Kaas ten slotte weten.”

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Lifestyle

vrijetijdamsterdam.nl