Kies voor duurzaamheid op het gebied van witgoed
"Ook wandelen draagt bij aan een betere wereld" Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Steeds meer huishoudens besteden aandacht aan duurzaamheid. In plaats van een dagje weg met de auto wordt de fiets genomen. Ook wandelen draagt bij aan een betere wereld ten opzichte van de auto. Er is niets fijner dan een mooie wandeling langs de Amsterdamse grachten of bijvoorbeeld over de Dam. Ook in de omgeving van Amsterdam vind je talloze prachtige wandel- en fietsroutes. Zo hoef je niet ver van huis te gaan om je een dag te kunnen vermaken met het gezin en tegelijkertijd een onnodig zware belasting van het milieu tegen te gaan. Hoe zit dit op het gebied van witgoed? Welke stappen heb jij al ondernomen op het gebied van duurzaamheid?

Witgoed met een groen energielabel

Wanneer je investeert in nieuw witgoed, is het sterk aan te raden om te kiezen voor modellen met een groen energielabel. Veel wasmachines, wasdrogers, vaatwassers en koelkasten hebben tegenwoordig energielabel A of B. Door voor een wasmachine of bijvoorbeeld wasdroger met energielabel A te kiezen, draag je niet alleen bij aan een duurzame wereld, het helpt je ook om maandelijks te besparen op de energiekosten! In het bijzonder wanneer je voorheen een model met een grijs energielabel gebruikte.
Tip: vaak vind je in de product omschrijving van witgoed hoeveel energie het apparaat per was- of droogbeurt gebruikt. Het maakt het makkelijker om verschillende modellen met elkaar te vergelijken. Soortgelijke informatie vind je ook voor koelkasten en vaatwassers.

Laat een reparatie aan het witgoed uitvoeren

Op het moment dat het witgoed defect raakt, zijn consumenten al snel geneigd om voor een nieuw apparaat te kiezen. Vaak is dit helemaal niet nodig! Het vervangen van de thermostaat in de wasmachine of wasdroger, het vernieuwen van een rubberen ring of bijvoorbeeld het herstellen van een aansluiting kan al voldoende zijn om het witgoed nog jaren te gebruiken. Een witgoed reparatie in Amsterdam kun je door verschillende partijen uit laten voeren. Kijk vooraf goed naar de betrouwbaarheid hiervan! Je wilt onnodig hoge kosten voor de reparatie van je kapotte wasmachine of wasdroger voorkomen.

Houd er rekening mee dat een witgoed reparatie niet altijd mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan een lekkend gasreservoir in de koelkast. Het herstel hiervan kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Datzelfde geldt voor het herstel van het reservoir met koelvloeistof.

Wek zelf energie op met zonnepanelen

Een derde stap om het gebruik van je witgoed duurzamer te maken, is het opwekken van je eigen groene stroom. Laat een aantal zonnepanelen op het dak van je woning leggen, om zo niet langer afhankelijk te zijn van de grijze stroom van het stroomnet. De gemiddelde prijs van een zonnepaneel is in de afgelopen jaren gedaald. Daar waar het rendement van de zonnepanelen toenam. Op deze manier is het steeds aantrekkelijker geworden om in zonnepanelen te investeren.

Kijk vooraf goed naar de aanstaande veranderingen in de salderingsregeling voor zonnepanelen. Het terug leveren van stroom aan het stroomnet wordt minder aantrekkelijk. Reden genoeg om de opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf te verbruiken!