Ringen: Van statussymbool naar fashion statement
Ringen om vrouwenhand

Zoals veel mensen zich kunnen voorstellen, worden ringen al eeuwenlang gedragen. Een ring is een van de weinige sieraden die je zelf kan zien zonder dat je voor een spiegel staat. Ringen hebben voor veel mensen daarnaast ook een symbolische waarde, zoals het geval is met verlovings- of trouwring. Maar waar komt de ring eigenlijk vandaan? En waar werden ringen oorspronkelijk voor gebruikt? Dat en meer lees je in deze blog!

Ringen in het oude Egypte

Voor de Egyptenaren werden er al ringen teruggevonden in India. Over het gebruik hiervan is helaas weinig bekend. Daarna zijn de oudste ringen in het oude Egypte terug gevonden. Interessant genoeg zien we in het Egypte van toen ringen terugkomen die vandaag de dag weer erg populair zijn. We hebben het hier over zegelringen, die de status en positie van iemand weergaven. Alleen mensen uit hogere klassen mochten deze ringen dragen, waar de naam en de positie van de persoon in hiërogliefen stond afgedrukt. De afdruk van de ringen werd destijds ook in documenten gebruikt om de identiteit van de afzender te bevestigen.

In eeuwige trouw

Wat veel mensen daarnaast ook niet weten, is dat trouwringen óók hun oorsprong vonden in Egypte. Tijdens de trouwceremonie werden namelijk draden van planten om de vingers van de pasgetrouwden geweven als een symbool van verbintenis. Na de Egyptenaren zetten ook de Grieken en later de Romeinen de trend van ringen voort als het op trouwen aankwam. De Romeinen hadden hierbij meer regels opgesteld. Zo mochten alleen de mensen van de hoogste posities ringen van goud dragen. Mensen met een lagere sociale status droegen ijzeren ringen.

Ringen als statussymbool

Of het nu gaat om zegelringen of trouwringen, ringen werden in de vroege geschiedenis dus vaak gebruikt als statussymbool. In het geval van de eerste zegelringen in Egypte had dit ook nog een andere reden. Alleen mensen in hogere sociaal-economische posities hoefden namelijk belangrijke documenten te ondertekenen. Wat erg interessant is, is dat de zegelring in de middeleeuwen ook een belangrijk statussymbool werd, maar dan in de katholieke kerk. De bisschoppen, kardinalen en ook de paus worden vandaag de dag nog steeds begroet door hun zegelring te kussen.

Het dragen van ringen

In principe kun je tegenwoordig aan alle vingers een ring dragen. Ook kun je meerdere ringen met elkaar combineren. Deze trend wordt ook wel ring stacking genoemd. Over het algemeen dragen we alleen de trouwring aan een vaste vinger. Aan welke hand dit gebeurt, kan in Nederland echter verschillen. Als het op trouwen aankomt, worden ringen door katholieken links gedragen en rechts door protestanten. Je trouwring links dragen gebeurde vroeger in Egypte overigens ook al. Dat komt omdat toen geloofd werd dat de linker ringvinger als enigste in directe verbinding stond met je hart. Ringen hebben door de geschiedenis dus een lange weg afgelegd van statussymbool naar fashion statement!