Juliana X Invites: “Nieuwe maandelijkse clubervaring bij Pacific Amsterdam”
Juliana X Foto credits: Studio Rik Versteeg

Pacific Amsterdam heeft er vanaf 5 april een sensationele clubervaring bij! Vrije Tijd Amsterdam blikt alvast vooruit met DJ Juliana X.

Kun je ons wat meer vertellen over het evenement Juliana X Invites bij Pacific Amsterdam?

“Zeker weten! X Invites start 5 april en is een maandelijkse intieme clubervaring waarbij we de essentie van house vieren. Dit doen we door een mix van tijdloze klassiekers te draaien en te combineren met de nieuwste house bangers van vandaag. De clubavonden vinden plaats bij Pacific Amsterdam, waar we het restaurant omtoveren tot een warehouse-kamer.

Iedere eerste vrijdag van de maanden april, mei en juni kunnen house liefhebbers samenkomen om onze vibes te ervaren. De DJ Line Up is zorgvuldig samengesteld door mijzelf en ik ben vereerd met de komst van de Nederlandse housetop-notch DJ’s Dennis Quin en Vuur. Ook ben ik trots om te vermelden dat we de opkomende ster Kyra Khaldi aan boord hebben.

Bezoekers kunnen elke avond verwachten dat ik samen met een van de Invites de avond muzikaal zal dragen. Toegang tot het event is gratis, je hebt geen tickets nodig, dus kom gezellig op tijd. Darling, are you ready for his ride?”

Wat bedoel jij met de essentie van house?

“De essentie van house draait om LOVE en het verenigen van mensen. Het is niet slechts een geluid of een genre maar een viering van diversiteit en inclusie. House kan je letterlijk het gevoel geven dat je thuis bent. Het is een geluid van vrijheid en empowerment. Ik zie het als mijn taak om de oorsprong van deze sound en beweging te delen met bezoekers.

Wat velen niet weten, is dat het oorspronkelijk is ontstaan uit de Zwarte, Latin en LGBTQI+ gemeenschappen van Chicago in de jaren 70. Het is ontstaan uit de onderdrukking, als een noodzaak om jezelf te kunnen zijn en om te kunnen connecten.

De sound is een expressie van de ziel en de locaties ook wel de zogeheten warehouses, fungeerden als veilige plekken om samen te komen, te dansen en in contact te staan met elkaar.”

Wat kunnen mensen verwachten als ze naar Juliana X Invites komen?

“Tijdens Juliana X Invites kunnen mensen good vibrations verwachten en waarschijnlijk een gek wild dansje van mij vanuit de DJ booth.”

Is het mogelijk om jezelf als artiest en event-organisator voor te stellen?

“Het huidige pad dat ik bewandel voelt als het juiste voor mij. Ik heb letterlijk mijn ware doel gevonden: House! Mijn levensweg kende vele wendingen en behoorlijke uitdagingen. Ondanks mijn Braziliaanse roots ben ik opgegroeid op het uitgestrekte Friese platteland, ik ben echt een boerinnetje. Nuchter en straight to the point, met een ’trial and error’ mentaliteit.

Deze eigenschappen heb ik te danken aan mijn leven en familie in Friesland, terwijl het vuur en de energie afkomstig zijn van mijn Braziliaanse roots. De naam Juliana X is mij gegeven door een van mijn beste vrienden, Cliffie Square die tevens mijn DJ Mentor is. Eerst mocht ik dit niet zeggen maar inmiddels heb ik hem bekroond met deze titel en dan zie je de glinster in zijn ogen.

Hij spoorde me aan om mijn geboortenaam te omarmen en deze te gebruiken als DJ-naam. Op een dag zei hij: “Weet je wat jij bent? Jij bent echt een ‘Juliana X’, van ‘Xtra Xtraordinairy Xquisite’.” Ik kan je vertellen dat we vervolgens helemaal in een deuk lagen, want we wisten allebei dat hij gelijk had.

Mijn studies brachten me naar het werken met mensen in zeer kwetsbare posities, eerst in de sport en later in de sociale hulpverlening. Deze ervaringen hebben mij vele inzichten gegeven over wat mensen drijft en hebben mijn persoonlijke ontwikkeling flink gestimuleerd. Echter, na verloop van tijd begon ik me in dat werk te vervelen, maar vooral te ergeren aan zowel vele vastgeroeste systemen en mindsets.

Ik merkte op een gegeven moment op dat dat werk mij blokkeerde in mijn expressie en creativiteit. Daarom begon ik naast mijn reguliere werk ook op festivals te werken en raakte ik betrokken bij de clubcultuur van Leeuwarden, waar ik studeerde. Daar kwam ik in contact met veel DJ’s.

In Leeuwarden waren de mogelijkheden voor clubevenementen beperkt, vooral als het ging om locaties waar je jezelf kon zijn. Daarom besloten mijn goede vriend JP en ik Zuperstition te organiseren: een avond vol house, techno en performancekunst, waar diversiteit en inclusie centraal stonden en waar nachtelijke paradijsvogels een thuis vonden.

Later brachten we Zuperstition ook naar Rotterdam, waar ik nu woon. Momenteel werken we alleen nog op aanvraag en zijn we te vinden op festivals die dezelfde waarden delen als wij. Deze zomer kom je ons tegen met Zuperstition op de Zwarte Cross!

Tijdens de pandemie besefte ik dat ik mijn plafon flink had bereikt in Friesland. Verhuizen naar Rotterdam was cruciaal voor mijn groei. In Rotterdam gooide ik letterlijk het hele roer om en wijdde me volledig aan deze house!

Dat klinkt nu heel stoer maar geloof me het was ontzettend eng maar voelde zo goed! Ondanks dat ik mezelf nooit expliciet als DJ zag, is mijn passie voor house onmiskenbaar. Ik houd echt van Rotterdam. Rotterdam is voor mij the Bold, Realness and the Beautifull. Mag ik dit zeggen in dit Amsterdamse artikel? Haha!”

Redactie: “nou, vooruit dan maar”

Waarom heb je ervoor gekozen om dit evenement te organiseren bij Pacific Amsterdam?

“Het linkje naar Pacific wordt gelegd nadat ik had gedraaid bij de Waterkant voor de Pamela afgelopen Zomer tijdens Pride. Mijn set opende ik met het nummer “Capricorn, Carl Cox – 20HZ Carl Cox Remix”, en ik kan je vertellen dat het terras helemaal losging!

Travis Allen is de programmeur van zowel Waterkant als van Pacific Amsterdam, op het moment dat hij mij vroeg om houseavonden te organiseren bij Pacific, voelde het meteen als een perfecte match. Wat ik ook bewonder is dat Travis Allen en Raven Karijo, ook werkend bij de Waterkant een eigen evenementenserie hebben genaamd met YereYere. Dit is een creatief platform en evenementenserie waar jonge talenten hun creaties delen. Deze gemeenschap inspireert en raakt geïnspireerd door het nachtleven. Ik werk alleen samen met organisaties en mensen waarin ik geloof en dit team past perfect in dat plaatje.

De Pacific slaat een nieuwe weg in en transformeert naast het bekende restaurant tot een weekendnachtclub. Dit biedt een unieke mix van stedelijke stijl en culturele diversiteit, zowel binnen het team als onder de bezoekers. Hier kun je genieten van lekker eten voordat je de dansvloer betreedt. De relaxte sfeer van De Pacific sluit naadloos aan bij Juliana X Invites, met een frisse muzikale line-up.”

Hoe ziet de line-up eruit voor Juliana X Invites en wat maakt deze DJ’s bijzonder?

“De line-up voor Juliana X Invites bestaat uit Nederlandse house top-notch DJ’s Dennis Quin en Vuur. Daarnaast heb ik ook de rijzende ster Kyra Khaldi uitgenodigd. Onderschat Kyra niet, zij draait te gek!

Voor deze drie uitgenodigde DJ’s geldt dat ik hen bijzonder vind omdat ze allemaal een unieke sound en energie naar de dansvloer brengen en ook omdat ik graag met hen lach. Ik zou gewoon langskomen om zelf te ervaren waarom zij alle drie zo bijzonder zijn”, laat DJ Juliana X ten slotte enthousiast vooruitkijkend naar Juliana X Invites bij Pacific Amsterdam weten.

Juliana X Invites:

Eerstvolgende edities 5 april, 3 mei en 7 juni. Tijd 23:00 uur. Gratis entree, vol = vol.

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam