Kees Tol ontpopt zich, in aanloop naar de uitreiking van de Buma NL Awards, tot chauffeur van tekstschrijvers, componisten en artiesten, die zijn terug te vinden in de Top 10 van de Meest Succesvolle Single van het afgelopen jaar. Met hen praat Kees over de totstandkoming van de songs en uiteraard wordt de desbetreffende Nederlandstalige hit ook uit volle borst meegezongen. De bijbehorende korte video’s zijn de komende maand onder de titel Buma NL Onderwegwijsjes te zien via de social mediakanalen en het YouTube-kanaal van Buma NL.

In de komende periode nemen ook Billy Dans, Oliver de la Rosa Padilla, Ammar Bozoglu, Emile Hartkamp, Riny Schreijenberg, Tino Martin, Wesly Bronkhorst, René Karst, Jeroen Russchen, Robert Vredeveld, Colin Heikens, Mart Hoogkamer en Carlo Rijsdijk plaats op de passagiersstoel of bank. Zij zijn allemaal terug te vinden in de Top 10 van Meest Succesvolle Single, gebaseerd op streaming en airplay in de Top 40 en SterrenNL Top 25 in de periode van 1 juni 2022 tot en met 31 mei 2023. De uitreiking van de Buma NL Awards vindt plaats op maandag 2 oktober in Poppodium 013 in Tilburg. De presentatie is in handen van host Kees Tol.

Buma NL is een jaarlijks terugkerend evenement dat wordt gekarakteriseerd door interactieve panels, discussies, masterclasses, showcases en de Buma NL Awards show. Het is het professioneel middelpunt voor iedereen die werkt voor en met het Nederlandstalige repertoire en kent dit jaar als thema: verbinding door creatie. Auteurs en componisten van Nederlandstalig werk worden nadrukkelijk in de schijnwerpers gezet.

Voor een Buma NL Award komen auteurs en uitgevers in aanmerking die een directe aansluiting bij Buma/Stemra vertegenwoordigen. Naast de awards voor Meest Succesvolle single worden er dit jaar ook awards uitgereikt voor Beste Producer, Industrie Award, Hollandse Meester en Meest Succesvolle Kroeghit i.s.m. Xenox.

Buma NL is een gezamenlijk initiatief van Buma Cultuur en BumaStemra. Buma Cultuur is opgericht door de Nederlandse auteursrechtenorganisatie BumaStemra en ondersteunt en promoot het Nederlands muziekauteursrecht in zowel Nederland als in de belangrijkste exportmarkten voor de Nederlandse (niet per se Nederlandstalige) muziek. Belangrijke initiatieven van Buma Cultuur zijn: Eurosonic Noorderslag, Amsterdam Dance Event, Buma Music in Motion, Buma Music Academy en de muziekprijzen Buma Awards.