
Digitale kunsttentoonstellingen zijn vandaag al een realiteit. De vraag is: zullen ze de traditionele galerie-ervaring ooit vervangen? Een andere optie is dat, zoals nu vaak gebeurt, digitale en fysieke kunst met elkaar gecombineerd worden. In dit artikel kijken we naar de voor- en nadelen van deze nieuwe manier om kunst te ervaren en ontdekken we of ze de toekomst van de kunstwereld kunnen worden.
Van originele Picasso’s tot voetbalschoenen van José Andrade, in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2024 in Parijs toont het Fitzwilliam Museum in de Engelse stad Cambridge de lange geschiedenis van de relatie tussen sport en kunst.
De tentoonstelling is bedoeld als de ultieme kruising tussen twee heel verschillende werelden. Hoewel Cambridge een drukke stad is met veel bezoekers, vooral als het gaat om culturele evenementen, kan het simpelweg niet het bereik evenaren dat een gedigitaliseerde kunsttentoonstelling kan bieden.
Tegenwoordig wordt veel van de unieke, eenmalige actie van livesport online gerepliceerd. Als merken als BetMGM Nederland spelers over de halve wereld dat gevoel van directheid en actie kunnen geven, dan moeten grote musea als Fitzwilliam, The Met en The Tate dat voorbeeld ook kunnen volgen.
We beginnen met de pluspunten van digitale exposities te bekijken, met een korte uitleg voor ieder voordeel. Daarna kijken we of er ook nadelen zijn. Om een idee te krijgen hoe een digitale tentoonstelling loopt, kun je een kijkje nemen bij het NxT Museum, dat al geruime tijd een expert is op dat vlak.
De voordelen van digitale kunsttentoonstellingen
We doorlopen de voordelen van de digitale galerie.
Toegankelijk
Digitale tentoonstellingen zijn overal ter wereld toegankelijk met een internetverbinding. Dit maakt kunst toegankelijker voor mensen die niet naar een fysieke locatie kunnen reizen. Veel exposities worden buiten Nederland en zelfs buiten Europa gehouden, waardoor je moet reizen om ze fysiek te kunnen bezoeken.
Interactief
Digitale tentoonstellingen kunnen interactiever zijn dan traditionele tentoonstellingen. Bezoekers kunnen inzoomen op kunstwerken, extra informatie bekijken en zelfs met de kunstwerken communiceren. De toenemende technologische ontwikkelingen openen hiervoor steeds meer mogelijkheden. Het Amsterdamse Street Art Museum is een perfect voorbeeld van de combinatie van digitaal gebruik in een fysieke tentoonstelling.
Kostenbesparend
Voor de inrichters van de galerie kan het een flinke slok op de borrel schelen. Zo hoeven ze geen fysieke locatie te huren, geen dure beveiliging te installeren en minder personeel te betalen. Het is ook gemakkelijker om tentoonstellingen aan te passen en zelfs helemaal te veranderen.
De bezoeker kan alles vanuit zijn of haar luie zetel bekijken en hoeft geen geld te spenderen aan reizen of hotels.
Duurzaam
Minder energieverbruik in fysieke locaties en niet reizen zijn twee belangrijke factoren waardoor digitale kunstvoorstellingen onze ecologische voetafdruk verkleinen. Voor de kunst zelf is het de uitgelezen manier om beschadigingen en zelfs diefstal te voorkomen.
Meer mogelijkheden voor kunstenaars
Bij digitale tentoonstellingen kunnen kunstenaars wegstappen van huidige paden en nieuwe manieren van kunst ontdekken. We denken hier bijvoorbeeld aan VR en AR, twee technologieën die innovatieve mogelijkheden bieden.
De nadelen van digitale kunsttentoonstellingen
Laten we kijken wat de mindere kanten kunnen zijn aan digitaal exposeren. Er is uiteraard het feit dat een echte galerie bezoeken een bepaalde sfeer oproept, maar er is nog meer.
Digitale kloof en technische vaardigheden
Niet iedereen is even handig met computers. Niet dat het bezoek aan een digitale galerie diepgaande IT-kennis vraagt, maar je moet er toch wel iets van kennen. Vooral omwille van razendsnelle technologische ontwikkelingen kan kennis in geen tijd achterhaald zijn. Bovendien moet ook je hardware up-to-date zijn. De vernieuwingen scheppen extra mogelijkheden, maar vergen ook steeds meer van hardwaresystemen.
Auteursrechtelijke beperkingen
Musea en galerieën kunnen mogelijk rechten verworven hebben op de stukken. Dit zou kunnen betekenen dat ze niet zomaar via een digitale tentoonstelling getoond mogen worden. Ook de kunstenaars zelf kunnen bepaalde rechten op de werken hebben.