Tekenkabinet: Grootse hedendaagse tekenkunst op klein formaat

Vrije Tijd Amsterdam is iedere dag op zoek naar bijzondere verhalen in Amsterdam. In dat kader schreven we, mede met dank aan Manja van der Storm, een artikel over Tekenkabinet.

Introductie Tekenkabinet

Het Tekenkabinet is sinds 2013 een onafhankelijk podium voor hedendaagse, autonome tekenkunst. Na eerdere edities in een museum, kunstsalon, showroom, kunsthuis, huiskamer, kunstbeurs, winkelpand, woonhuis en een voormalig Floriadepaviljoen in een park, werd het tweede lustrum in 2022 gevierd.

Dit lustrum werd gevierd met een 2 maanden durende zomereditie in Galerie Art Singel 100 Amsterdam, op uitnodiging van gastheer Jan van Eden. In augustus werd deze gevolgd door een 5-daagse pop-up tentoonstelling bij galerie with tsjalling te Groningen.

Het Tekenkabinet selecteerde tekeningen van 101 kunstenaars. De meeste tekenaars tonen 2 werken. De diverse stijlen, handschriften, gedachten, gebruikte materialen, fantasieën, papiersoorten en andere dragers nemen de toeschouwer mee op reis naar nieuwe werelden. Het maximumformaat van de tekeningen is A4 (21 x 29,7 cm). Alle tekeningen werden zonder lijst, glas en/of passe-partout getoond en zijn allen in de webshop te koop. Deze is t/m 31 december 2022 online.

In 2023 vindt de 11e editie plaats met een geheel nieuwe selectie. De aanmeldingsronde zal via website, mailinglijst en sociale media worden aangekondigd. (www.tekenkabinet.nl)

Wie is de organisatie achter Tekenkabinet?

Manja van der Storm, zelf tekenend kunstenaar, richtte het Tekenkabinet op, omdat een dergelijk platform nog niet bestond. Hoewel bedoeld als eenmalig project, bleek er behoefte aan een vervolg, waardoor een jaarlijkse traditie ontstond. Zowel de selectie van deelnemende tekenaars, vormgeving van de catalogus, bouw van de webshop, inrichting van de tentoonstelling(en) en het ontvangen van bezoekers komen allemaal voor haar rekening.

Heeft Tekenkabinet ook een vaste locatie?

Hoewel Amsterdam haar thuisbasis is, kent het Tekenkabinet geen vaste locatie. Het is een reizend pop-up initiatief. Jaarlijks worden op wisselende locaties (meestal in Amsterdam) ruimte- en wandvullende tentoonstellingen gerealiseerd waarin hedendaagse tekenkunst de hoofdrol speelt. Voor de 11e editie in 2023 staan twee locaties in Amsterdam in de planning.

Tekenkabinet: Grootse hedendaagse tekenkunst op klein formaat

Voor wie is Tekenkabinet bedoeld?

Liefhebbers van kunst, met name tekenkunst kunnen genieten van en meekijken in de (fantasie)wereld van ruim 100 tekenaars. Op die manier kan men reizen zonder zich te verplaatsen en in werelden belanden die nooit eerder zijn gezien. (Beginnende) verzamelaars kunnen voor een bescheiden bedrag een tekening aan hun collectie toevoegen. Een sympathieke en laagdrempelige manier om kennis te maken met hedendaagse grootse tekenkunst.

Wie zijn de kunstenaars die bij Tekenkabinet exposeren?

Jaarlijks maakt het Tekenkabinet een persoonlijke selectie uit tekenaars die hun werk willen tonen. Dit is geen vaste groep, maar kent door de jaren heen inmiddels een aantal ‘oude bekenden’. Zowel gevestigde als recent afgestudeerde kunstenaars vormen gezamenlijk een gevarieerd en afwisselend geheel.

Deelnemers Tekenkabinet X:

Agatha van Amée, Marjolijn van den Assem, Emmy Bergsma, Liesje van den Berk, Bernadette Beunk, Jacqueline van den Bos, Mattijs van den Bosch, Margreet Bouman, Chantal Breukers, Jos den Brok, Hillegon Brunt, Ida Cahen, Colette Curfs, Nynke Deinema/Claudette van de Rakt, Bernard Divendal, Britt Dorenbosch, René Duinkerken, Sarah Linde van den Dungen, Laura van Eik, Marieke van Enk, Marc Fabels, Hanneke Francken, Eliane Gerrits, Arike Gill, Frances van Gool, Cathelijn van Goor, Sander Goosen, Lenneke van der Goot, Mitsy Groenendijk, Rik Hagt, Margot van Ham, Takako Hamano, Kate van Harreveld, Judith Heinsohn, Rosemin Hendriks, Yvonne van den Herik, Marike Hoekstra, Marieke Hunze, Niels Janssen, Marjan Jaspers, Ellen de Jong, Tamara Jungnickel, Ninet Kaijser, Iris Van der Kerken, Hans Klaverdijk, Judith Kleintjes, Jaap de Klerk, Kees van der Knaap, Lolkje van der Kooi, Ruud de Kort, Carolina Koster, Nanette Kraaikamp, Maaike Kramer, Gerda Kruimer, Kai Kuper, Sabine Liedtke, Angeline Lips, Giel Louws, Carrie Meijer, Ursula Metzler, Eveline Mooibroek, Susana Mulas Lastra, Greetje Mulder, Jet Nijkamp, Inez Odijk, Astrid Oudheusden, Melanie Ouwehand, Arjo Passchier, Astrid de Pauw, Marjoke van de Plassche, Sophie Järvinen Postma, Hils Robbé, Ariena Roode, Ronald Ruseler, Harm Rutten, Ellis Scheer, Inge Schenke, Roosmarijn Schoonewelle, Marena Seeling, Lisanne Sloots, Jos van der Sommen, Lise Sore, Wilma Stegeman, Manja van der Storm, Espen Strandhagen, Kim Streur, Maartje Strik, Saskia Tannemaat, Frans van Tartwijk, Aimée Terburg, Terry Thompson, Jaco van der Vaart, Marlien Venema, Peter Verdonk, Annechien Verhey, Wilma Vissers, Jeroen van Wijngaarden, Yvonne Willemse, Jurgen Winkler, Harry van der Woud, Cindy van Woudenberg.

Kan iedereen die tekent zich aanmelden om mee te mogen exposeren?

Tekenaars die het tekenen serieus nemen, er dagelijks mee bezig zijn, er een eigen betekenis aan geven kunnen zich eenmaal per jaar aanmelden met hun werk. De ‘open call’ verschijnt op de website, via nieuwsbrief en op social media.

Vallen etsen, werken met inkt, aquarel e.d. ook onder tekenkunst?

Etsen/prenten vallen niet onder tekenkunst maar is een grafische techniek, die in kleine oplage gedrukt worden. De bewerkte etsplaat is op zich wel een tekening. Werken met inkt, zowel met pen/penseel en soms ook aquarellen worden vaak als tekenkunst beschouwd. Meestal met papier als drager. De grenzen zijn soms vaag of juist ruim.

Het Tekenkabinet zoekt regelmatig ook de ‘randen’ van de definitie van tekenkunst op. En gaat daar soms overheen. Gemengd toegepaste technieken kunnen ook tekeningen zijn. Soms ook op andere dragers zoals beton, schuurpapier of karton.

Wie beoordeelt het werk dat mee mag doen aan een expositie?

Initiator/curator Manja van der Storm maakt voor elke editie van het Tekenkabinet een selectie uit de werken die door tekenkunstenaars worden ingediend. Er wordt gezocht naar een gevarieerd geheel, waarin voor elk wat wils te zien is. De mate waarin de tekenkunstenaar zich manifesteert speelt hierin een belangrijke rol. Het is echter geen wedstrijd, maar een momentopname. Om te laten zien hoe rijk tekenkunst is voor zowel kunstenaars als liefhebbers.

Zijn er ook hoogtepunten in de historie van Tekenkabinet te vermelden?

Iedere editie kent ruim 100 hoogtepunten tegelijk met grootse tekenkunst op klein formaat.

Een unieke kans om zowel gevestigde als beginnende tekenaars te leren kennen. In 2018 vond een ‘uitstapje’ plaats in KunstSalon Assen, met 15 ‘greatest hits’ op zeer groot formaat, waaronder een tekening van Arno Kramer van 3 meter breed.

Wilt u zelf nog iets toevoegen?

Op de website www.tekenkabinet.nl is het mogelijk met alle kunstenaars van editie Tekenkabinet X kennis te maken. Iedere deelnemer heeft op de site een eigen pagina met een doorverwijzing naar zijn of haar eigen website. In de webshop zijn alle tekeningen te zien en te koop. Tot en met 31 december worden alle gekochte tekeningen gratis aangetekend verzonden in een handgemaakte Tekenkabinet bewaardoos met deksel.

Een kado voor iedere liefhebber en een collector’s item ineen.