
In het Amsterdam Museum is al enige tijd een wel héél bijzondere tentoonstelling van start gegaan: ’Opslaan als.. Hoe verzamel je de stad?’
Vrije Tijd Amsterdam blikte alvast vooruit en stelde een aantal vragen aan Thijs Boers, conservator van het Amsterdam Museum en maker van de tentoonstelling!
Wat is het achterliggende verhaal achter de tentoonstelling: Opslaan als.. Hoe verzamel je de stad?’
“In de tentoonstelling geeft het Amsterdam Museum een inkijk in zijn gevarieerde collectie van ruim 100.000 objecten die stuk voor stuk een verhaal vertellen over de stad Amsterdam en haar bewoners. Van vreemde snuisterijen tot iconische werken. Van menselijke haarlokjes tot waardevolle schilderijen. We laten in de tentoonstelling zien wat een stadsmuseum door de eeuwen heen allemaal heeft verzameld. Bezoekers ontdekken de bijzondere en vaak persoonlijke verhalen die achter voorwerpen schuil gaan, en hoe deze in het Amsterdam Museum zijn terecht gekomen.
We kijken in de tentoonstelling ook met een kritische blik naar wat we tot nu toe verzameld hebben en vooral: wat niet. Bezoekers kunnen aan ons laten weten wat zij missen in de collectie van het Amsterdam Museum en in de tentoonstelling eigen verhalen en objecten aandragen.”

Kun je persoonlijk iets bedenken om nog aan de collectie toe te voegen?
“Ik als conservator kan veel voorbeelden bedenken, maar wij willen hierbij nu juist de stad en haar inwoners betrekken en vragen het hen. Laatst stelde een lezer van het Parool in een ingezonden brief bijvoorbeeld voor dat het Amsterdam Museum een deel van de muur van de Bijlmer Bajes zou moeten opnemen in zijn collectie. De gevangenis wordt gesloopt en het is belangrijk daar een deel van te bewaren zodat je in de verre toekomst nog iets kan vertellen over de gevangenis. Dat is een goede suggestie!”

Moet je voor deze tentoonstelling een kaartje kopen?
“Ja, de tentoonstelling is te bezoeken in het Amsterdam Museum. Entree voor het museum bedraagt 15 euro. Met een museumkaart, Voedselbank Cultuur of Stadspas en voor kinderen tot 18 jaar is het museum gratis te bezoeken. Vooraf een kaartje kopen is niet nodig, dat kan gewoon bij de kassa van het museum.”
Zijn er recent al mensen langs geweest met een eigen verhaal? Zou je een tipje van de sluier kunnen geven?
“Jazeker! De Afghaans-Nederlandse rapper en schrijver Massih Hutak bijvoorbeeld leende ons voor deze tentoonstelling zijn designerfiets omdat hij wil dat het museum het verhaal van de Gentrificatie van Amsterdam Noord vertelt.
Een zoon en kleindochter van een van de eerste Turkse arbeidsmigranten brachten het museum de dichtbundel van hun vader en opa. In de dichtbundel omschrijft hun vader en opa, net na zijn aankomst in Nederland, hoe hij zijn nieuwe leven in Amsterdam ervaart. Wat hij mooi vindt maar ook wat hij mist aan Turkije. De dichtbundel vertelt het verhaal over arbeidsmigratie.
Ook een goed voorbeeld: de poster van Yuri Veerman. Yuri gaf het Amsterdam Museum onlangs zijn satirische poster van Prins Bernhard jr. die in de hoofdstad veel in vastgoed investeert. De poster werd vorige zomer overal in de stad opgehangen door mensen die protesteren tegen het steeds duurder worden van huizen in de stad.
In de tentoonstelling kunnen bezoekers ook briefjes ophangen met wat zij missen in de collectie. Daarop zijn reactie te lezen als: ‘Andre Hazes’, ‘een gestolen fiets’, ‘meer over de grachtengordel’ en ‘Herman Brood’.”

Zijn er de komende tijd nog meer leuke dingen te beleven in het Amsterdam Museum?
“Ja we organiseren diverse lezingen. Tijdens een drietal lezingen geven conservatoren van het Amsterdam Museum een uitleg over de geschiedenis en de samenstelling van deze enorme collectie en hoe het Amsterdam Museum deze beheert. Het museum kijkt ook met een kritische blik naar wat tot nu toe is verzameld en vooral; wat niet? In de lezing zal worden ingegaan op de tentoonstelling Opslaan als.. als het beginpunt van een nieuw en inclusiever verzamelbeleid waarin het museum aan bezoekers vraagt eigen verhalen en objecten aan te dragen.
De lezingen vinden plaats in het auditorium van het Amsterdam Museum (Kalverstraat 92) en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig entreebewijs voor het museum (o.a. stadspas en museumkaart). Een plek reserveren kan via de website van het Amsterdam Museum”, aldus conservator Thijs Broers.

Data lezingen (duur: 60 minuten):
- Zaterdag 25 januari 15:00 uur, max 70 deelnemers (Nederlandstalig)
- Zaterdag 1 februari, 15:00 uur, max 70 deelnemers (Nederlandstalig)
- Zaterdag 15 februari, 15:00 uur, max 70 deelnemers (Nederlandstalig)
- Zaterdag 22 Februari, 15.00 uur, max 70 deelnemers (Nederlandstalig)
Interview door:
Rik Verkaik
vrijetijdamsterdam.nl
Zie ook VTA agenda