Maand mei bij De Balie

Hoop te beleven in de maand mei bij De Balie
De Balie. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Maand mei bij De Balie

Er zijn in de maand mei bij De Balie in Amsterdam een hoop leuke dingen te doen. We hebben in samenwerking met De Balie, het podium voor het vrije woord, eigentijdse kunst, politiek en cultuur, een aantal leuke activiteiten op een rijtje gezet. De Balie heeft drie theaterzalen, een bioscoop en een café-restaurant aan het Kleine-Gartmanplantsoen 10, bij het Leidseplein in Amsterdam. Doe er je voordeel mee.

HVL – Zijn terroristen ook verzetsstrijders? Di 1 mei 20:30

Hoe wordt haat geboren, hoe gevoed en hoe kom je zover dat je een gijzelnemer wordt? Tijdens dit programma spreken we met Tom Polnaija, een van de kapers van de basisschool in Bovensmilde. Hij legt uit hoe hij de woede, verdriet en diepe teleurstelling van zijn ouders heeft ingeslikt, hoe hij radicaliseerde en een terrorist werd.

Fullscreen: Naaz en Folkert Verdoorn wo 2 mei 20:00

Fullscreen is blij om twee zeer getalenteerde en prijswinnende makers te ontvangen tijdens deze nieuwe editie: zangeres Naaz en regisseur Folkert Verdoorn. Zowel samen als los van elkaar weten zij uit te blinken.

Mede mogelijk gemaakt door WO2 do 3 mei 20:00

I.s.m. Theater Na de Dam bekijken ze bij De Balie hoe de Tweede Wereldoorlog ingezet wordt als middel zodat men niet vergeet waar vreemdelingenhaat en ontmenselijking toe kan leiden. Dit doen ze samen met o.a. Arnon Grunberg, Nicolaas Veul, Joep Leerssen en Natascha van Weezel.

Theater na de Dam: Retourtje Polen vr 4 mei 21:00

In hoeverre kan en mag je je de geschiedenis van de holocaust toe-eigenen en wat zou er overblijven van haar joodse identiteit op het moment dat er geen antisemitisme meer zou zijn? Speciaal voor Theater na de Dam schreef De Balie-redacteur Mirthe Frese een persoonlijke voorstelling over een vader en dochter die samen naar Polen afreizen om daar voormalig concentratiekamp Sobibor te bezoeken.

Theater na de Dam : Oorlogsmonologen en liedjes om stil van te worden – HVL vr 4 mei 21:15

Op vrijdagavond 4 mei sluiten ze de week van Herdenken Vol Leven af met een klein en intiem concert door Wyke van Weelden, Birgit Schuurman en Wudstik. Deze singer-songwriters vertellen bijzondere verhalen over de oorlog en geven antwoord met liedjes om stil van te worden…

De Balie kijkt American Jail met Roger Ross Williams zo 6 mei 15:00

In zijn tot dusverre meest persoonlijke en provocatieve film weet regisseur Rogers Ross Williams het diep racistische en industriële gevangeniswezen van Amerika te doorgronden. Na afloop gaan ze met Roger zelf in gesprek.

De Balie kijkt Possessed met Metahaven di 6 mei 19:00

Het eclectische Possessed schetst een beklemmend beeld van een generatie jongeren die veiligheid zoeken in hun smartphone. Hoe vormt internetcultuur deze nieuwe generatie? Nagesprek met Metahaven en dr. Jessica Piotrowski.

De Balie kijkt The Cleaners met Eelco Bosch van Rosenthal wo 9 mei 20:00

Een fantastische, opwindende en bijzonder actuele film over hoe de sociale media de wereld aan het stukmaken is. Na afloop van de film gaan ze in gesprek met journalist Eelco Bosch van Rosenthal en de filmmakers Hans Block en Moritz Riesewieck.

Sign of the Times: postkoloniale identiteit do 10 mei 20:30

Hoe bepaalt koloniale geschiedenis onze huidige identiteit? Tijdens de derde editie van Sign of the Times reizen ze samen met schrijvers Kamel Daoud, Karin Amatmoekrim en Reggie Baay door het werk van deze auteurs, en door Europa’s verleden. Ze luisteren naar stemmen uit de geschiedenis van het theater en de literatuur, vertolkt door acteurs van Toneelgroep Amsterdam.

Verslaafd aan de likes zo 13 mei 20:30

Heeft Facebook ons onder de duim? Op debatavonden of in de media is de morele verontwaardiging over privacy schendingen vaak groot. Maar ondertussen scrollen, liken en sharen we ons daarna weer suf. Vanavond nemen ze bij De Balie Facebook als casus, en gaan ze op zoek naar wat je op individueel niveau kunt doen om je social media gebruik onder controle te krijgen.

KennisCafé: Frisse blik op de Kosmos ma 14 mei 20:00

Wat weten we van het heelal na Stephen Hawking? En vallen we zonder hem in een zwart gat? Deze maand kijkt het KennisCafé met een nieuwsgierige blik omhoog.

Politieke Junkies mei vr 18 mei 20:30

Binnenhofwatchers en politiek analisten ontrafelen ook dit seizoen maandelijks in De Balie de mooiste en meest bepalende politieke fragmenten van voor en achter de schermen.

De toekomst is geschiedenis door Masha Gessen za 19 mei 20:00

Masha Gessen, bekroond journaliste, geeft een fenomenaal inzicht in de gebeurtenissen en krachten die haar geboorteland Rusland de afgelopen decennia hebben ontwricht. In haar nieuwste boek De toekomst is geschiedenis volgt ze de levens van mensen die geboren werden in de nadagen van het Sovjetrijk en opgroeiden met ongekende verwachtingen.

Stadsleven – Activisme: van barricade tot hashtag wo 23 mei 20:00

Me too, Black Lives Matter, de Arabische Lente en Occupy, maar ook de stadsmakers die revolutie op lokale schaal proberen te ontketenen. Er is een nieuwe protestcultuur ontstaan die zich van eigentijdse middelen bedient: hashtags en smartphones in plaats van actievoeren op straat. Maar bereiken we daarmee nu echt resultaat of is het slechts een schijnrevolutie?

De Balie kijkt Jane met Jane Goodall VR 25 mei 17:45

Vanwege succes een extra vertoning! Na een inleidend gesprek met Jane Goodall over haar welbewogen carrière kijken we de prachtige documentaire Jane, waarin we zien hoe Goodall onderzoek doet naar het gedrag van chimpansees in hun natuurlijke leefomgeving.

Nacht van Rome 2018 – Eindige Eeuwigheid? za 26 mei 19:30

De NACHT VAN ROME is een interactieve avond over de Eeuwige Stad met debat, speeches en een cultureel programma voor een breed publiek. Jonge academici, opiniemakers, politici en cultuurdragers worden uitgenodigd om hun licht te laten schijnen op Rome in al haar glorie.

Waardenbotsingen in het veiligheidsdomein ma 28 mei15:00

Publieke professionals in het veiligheidsdomein beschermen de samenleving tegen onrecht en bewaken de wet. Maar waarden en opvattingen botsen niet alleen in de samenleving, maar ook regelmatig binnen de teams waarin deze professionals werken. Hoe moeten zij hiermee omgaan? Welke waarden moeten zij onderschrijven en uitdragen?

KVS Lezing: Wat betekenen Trump en Brexit voor de internationale economie? di 29 mei 19:30

Waar komt het protectionistische sentiment van Brexit en ‘America First’ vandaan? Wat betekent het voor de internationale handel en economie, en wat staat ons nog te wachten? Harry Garretsen, hoogleraar International Economics & Business aan de RUG zal dit jaar de KVS Lezing houden, waarna een debat volgt.

Het Nieuwe Nederlandse Ontwikkelingsbeleid di 29 mei 20:00

Terwijl klimaatverandering zich steeds meer manifesteert, ongelijkheid toeneemt, 65 miljoen mensen ontheemd zijn en geopolitieke verhoudingen op scherp staan, zoekt Nederland naar haar rol binnen de ontwikkelingssamenwerking. Hoe moet het Nederlandse ontwikkelingsbeleid er voor de komende jaren uitzien? Ze gaan in gesprek met nationale en internationale experts.

Nederlandse letteren, vervagende grenzen wo 30 mei 19:30

Uit het recent verschenen werk Geschiedenis van de literatuur in Limburg blijkt de regio was een belangrijk knooppunt voor Europa. Hoe heeft deze geografische positie literatuur uit Limburg beïnvloed? En hoeft heeft dit vervolgens de Limburger gevormd? Ze onderzoeken met verschillende schrijvers uit Limburg en andere plekken van de wereld de betekenis van plaats voor literatuur.

Forum on European Culture

Freedom Lecture: Belarus Free Theatre do 31 mei 20:30

De oprichters van theatergezelschap Belarus Free Theater, Natalia Kaliada en Nicolai Khalezin, geven de 23e Vrijheidslezing. Hoe staat het met de democratische en artistieke vrijheid in Europa?

Contemporary Spanish Political Prisoners with Santiago Sierra do 31 mei 21:00

Met wereldberoemd kunstenaar Santiago Sierro onderzoeken we vrijheid van expressie in Spanje. Tijdens het Forum-weekend hangen door heel Amsterdam Sierra’s gecensureerde portretten Contemporary Spanish Political Prisoners (2018). Building Conversation vr 1 jun 10:00

Kunstenaarscollectief Building Conversations daagt je uit om een gesprek te beginnen met je Europese medeburgers. Wie durft?

vrijetijdamsterdam.nl i.s.m. De Balie

Gerelateerd artikel:

Hoop te beleven in de maand april bij De Balie