Robert Glas - Before the Law
FOAM vanaf de buitenkant Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Robert Glas – Before the Law

In samenwerking met NEU NOW presenteert Foam van 21 juli 2017 tot en met 10 september 2017 het werk van de Nederlandse fotograaf Robert Glas in de tentoonstelling ‘Before the Law’. In zijn projecten analyseert Glas wetgeving en bureaucratische processen rondom immigratie en persoonsidentificatie. Zijn werk komt voort uit onderzoek naar de technologieën die overheden gebruiken om de internationale bewegingen van personen te volgen. Dit proces resulteert in korte films, foto’s en installaties. Daarvan zijn er een aantal te zien in Foam 3h, de projectruimte voor jonge talenten.

Persvrijheid

Glas gaat tot het gaatje om bureaucratische procedures, identificatiemethoden en mazen in de wet bloot te leggen. Zo was hij de voorman bij diverse rechtszaken om de beelden voor de fotoserie Voor Vrij Nederland van 2014 tot en met 2016 te kunnen maken en ook te publiceren. De foto’s, die onderdeel vormen van de tentoonstelling in Foam, tonen interieurs van detentiecentra voor ongedocumenteerde immigranten in Nederland. Het is lastig voor te stellen dat deze onopmerkelijke ruimtes het strijdtoneel waren van een uitgebreide juridische strijd rondom persvrijheid. De bijna klinische verbeeldingen van de kamertjes staat in scherp contrast met de politieke, sociale en emotionele gevolgen voor de mensen die daar moesten verblijven.

Ontleden gesprekstechniek

De methoden van Glas zijn vaak conceptueel en methodisch. Zijn projecten zijn op onderzoek gebaseerd en ontwikkeld gedurende zeer lange perioden. In How to Motivate Someone to Leave Voluntarily (2016) bestudeert Glas de gesprekstechniek die wordt gebruikt om uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland te ‘motiveren’ hun streven naar een permanente verblijfstatus op te geven, Nederland te verlaten en terug te keren naar hun thuisland. Door middel van improvisatie en met de support van een deskundige trainer uit het veld tracht Glas het werkingsmechanisme van deze gesprekstechnieken te ontleden.

Over Robert Glas

Robert Glas (Zaandam, 1986) studeerde fotografie aan de HKU – Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (BA) en de AKV|St. Joost – Akademie voor Kunst en Vormgeving (MA). Zijn werk is tentoongesteld in De Brakke Grond (Amsterdam), de Kunsthal (Rotterdam), Gallery Joey Ramone (Rotterdam) en het Van Abbemuseum (Eindhoven). In 2016 ontving hij een Werkbijdrage Jong Talent van het Mondriaan Fonds en werd hij uitgenodigd om deel te nemen aan het Academy Honours Programme for Young Artists and Scientists van de KNAW Akademie van Kunsten en De Jonge Akademie. Zijn werk is ook opgenomen in de collectie van het Van Abbemuseum.

NEU NOW

NEU NOW is een multidisciplinair kunstfestival waar jaarlijks het werk van uitzonderlijke opkomende kunstenaars wordt getoond. Elk jaar selecteert NEU NOW de beste afstudeerprojecten uit heel Europa en presenteert een dwarsdoorsnede van de nieuwste ontwikkelingen binnen de beeldende kunst. Het werk van Robert Glas was onderdeel van de editie van 2013.

vrijetijdamsterdam.nl