Foam Magazine lanceert 50ste issue

“Internationaal fotografiemagazine vanaf nu ook wereldwijd digitaal verkrijgbaar”

Foam publiceert het vijftigste nummer van Foam Magazine en lanceert ter gelegenheid van deze mijlpaal een gedigitaliseerd archief en digitale abonnementsvormen. Ook verschijnt er een ‘limited edition box’ in een oplage van 50, waarbij het magazine met een print van Nadav Kander (editie 50) wordt aangeboden. Gelijktijdig met de oprichting van Foam Fotografiemuseum Amsterdam verscheen de eerste uitgave van Foam Magazine, dat als verlengstuk van het museum in Amsterdam dient en een internationaal platform biedt voor allerlei soorten fotografie: van historisch tot contemporain en van documentaire- tot modefotografie. Uitverkochte uitgaven zoals Dummy, William Klein, Ai Weiwei en On Earth, worden digitaal opnieuw ter beschikking gesteld.

Het 50e issue van Foam Magazine,Water benadrukt de essentiële rol van het element water in ons leven: van een rituele reiniger tot een krachtig middel om de politieke en commerciële belangen van onze tijd te voeden; water is allesomvattend. Poëtische abstracties van IJslandse gletsjers en watervallen door de Zuid-Koreaanse kunstenaar Boomoon komen samen met het meditatieve werk van Nadav Kander over de rivier de Thames. Naast schoonheid biedt Water vele andere perspectieven op deze vitale vloeistof, zoals Boris Mikhailov’s serie Salt Lake over het schrille contrast tussen baden in een heilig, maar vervuild meer. Foam Magazine #50: Water is vanaf heden te verkrijgen bij abonnementen of als los exemplaar in de bookshop van Foam, gespecialiseerde boekwinkels wereldwijd en via de website van Foam.

Tegelijk met de verschijning van het 50ste nummer, wordt het magazine in digitale vorm uitgebracht. Vanaf vandaag is het magazine ook online te verkrijgen als abonnement en worden gewilde en inmiddels uitverkochte issues opnieuw online gepubliceerd. Het digitale abonnement is niet alleen verkrijgbaar voor individuele lezers maar ook voor bedrijven en instellingen wereldwijd, online, via iOS en Android. Momenteel zijn Foam Magazines van de laatste 6 jaar gepubliceerd, een groeiend archief dat het voor scholieren, journalisten en curatoren makkelijk maakt om een rijke geschiedenis aan ontwikkelingen binnen de moderne fotografie te doorzoeken.

Award winnende fotografiepublicatie

Een opvallend en onderscheidend kenmerk van Foam Magazine is het zeer hoogwaardige en innovatieve grafische ontwerp dat voor elk nummer wordt gekozen, waarbij vorm en inhoud elkaar altijd versterken. Foam Magazine heeft diverse prijzen ontvangen, waaronder de Lucie Awards, waar Foam Magazine eind 2017 in New York werd uitgeroepen tot ‘Fotografiemagazine van het jaar’. Elke uitgave bevat portfolio’s die weloverwogen geprint worden op verschillende soorten papier, met dank aan de jarenlange ondersteuning van IGEPA. Met onderwerpen die zowel eigentijds als tijdloos zijn, blijven issues als Meanwhile, Wonder, Happy, Peeping, Searching, Traces, Micro en The Messenger vandaag de dag nog even relevant als toen zij verschenen. Een aantal bijzondere issues kwamen in samenwerking met kunstenaars als William Klein (2013), Araki (2014) en het meest recent, met Ai Weiwei (2016) tot stand.

Naar het jaarlijkse Talent issue, dat wordt samengesteld met het beste werk uit de jaarlijkse open Foam Talent Call, wordt ieder jaar uitgekeken door de internationale fotografie-industrie. Deze publicatie biedt een inspirerend overzicht van de ontwikkeling van een nieuwe generatie internationale beeldmakers en functioneert als een carrière-stimulerend platform dat opkomend talent wereldwijd introduceert. Sinds het eerste Talent issue is het werk van meer dan 180 kunstenaars gepubliceerd, zoals Pieter Hugo, Anouk Kruithof, Alex Prager, Yoshinori Mizutani, Sara Cwynar, Juno Calypso and Clément Lambelet. Momenteel toert de Foam Talent tentoonstelling, die in mei opent in Londen én Frankfurt, nadat hij in Amsterdam en New York te zien was.

De limited edition box set is vanaf 23 mei verkrijgbaar via shop.foam.org en Foam Editions.

vrijetijdamsterdam.nl i.s.m. Fotografiemuseum FOAM