Wat is er te doen tijdens IDFA 2018?

Wat is er te doen tijdens IDFA 2018?

Van 14 tot en met 25 november kunnen ‘Amsterdamse’ filmliefhebbers hun hart ophalen voor een nieuwe editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam. IDFA biedt een onafhankelijke en inspirerende plek waar publiek en professionals terecht kunnen voor een pluriform aanbod documentaires van hoge kwaliteit. Pluriform wat betreft vorm en inhoud, maar ook wat betreft (culturele) achtergrond van de maker. IDFA biedt een alternatief voor massavermaak en eenvormigheid en laat zien dat een steeds groter publiek op zoek is naar een hoogwaardige vorm van verdieping en reflectie. Naast documentaire films geeft IDFA sinds 2007 met IDFA DocLab-programma ook uitgebreid de ruimte aan de nieuwste digitale documentaire ontwikkelingen. Scholieren komen met IDFA documentaires in contact tijdens schoolvoorstellingen en op Docschool Online.

Naast het festival biedt IDFA diverse activiteiten voor professionals, waarmee IDFA in alle mogelijke stadia bijdraagt aan de ontwikkeling van filmmakers en hun films. Op co-financieringsmarkt IDFA Forum pitchen filmmakers en producenten hun filmplannen aan financiers; op Docs for Sale worden nieuwe documentaires te koop aangeboden aan programmeurs en distributeurs; het IDFA Bertha Fund ondersteunt filmmakers en documentaire projecten in ontwikkelingslanden; en IDFAcademy biedt een internationaal trainingstraject voor beginnende filmmakers.

IDFA’s nieuwe artistiek directeur Orwa Nyrabia en zijn programmateam hebben de eerste maanden van het jaar hard gewerkt aan een aantal nieuwe programma’s. Tijdens een presentatie – kort voor de zomer – lichtten ze een tipje van de sluier op. Ook gaf Nyrabia aan dat gender, diversiteit en talent hoog op zijn agenda staan en dat hij bij de selectie meer aandacht gaat besteden aan de artistieke kwaliteit van films. Tot slot maakte Nyrabia vol trots bekend dat IDFA is aangewezen als ‘Oscar qualifying’ festival’: de winnaar van IDFA’s Feature-Length Competition komt vanaf dit jaar automatisch op de longlist terecht voor de Oscarnominatie voor beste lange documentaire.

IDFA’s hoofdgast van het jaar is de Tsjechische regisseur Helena Třeštíková (1949). Deze ervaren filmmaker is een begrip in Oost-Europa maar geniet weinig bekendheid in de rest van de wereld. Dat is opmerkelijk, want Třeštíková is een auteur met een zeer authentieke stijl, die haar personages gedurende lange perioden – vaak meer dan 10 jaar – volgt. IDFA heeft haar gevraagd haar top 10 van favoriete samen te stellen en die in een openbare masterclass te presenteren. Daarnaast vertoont IDFA een retrospectief van haar eigen werk, waaronder René en Katka.

Tijdens IDFA beleeft een uniek meesterwerk na honderd jaar zijn wereldpremière: Anniversary of the Revolution van documentairepionier Dziga Vertov. Van deze lange film bestond tot voor kort slechts twaalf minuten aan materiaal. De Russische onderzoeker Nikolai Izvolov vond na jarenlang speuren in verschillende archieven uiteindelijke de hele film terug. Anniversary of the Revolution is niet alleen de eerste lange documentaire die Vertov maakte, maar wellicht zelfs de eerste creatieve documentaire ooit. IDFA vertoont voor het eerst de hele film, onder begeleiding van live muziek.

IDFA presenteert dit jaar drie focusprogramma’s. De eerste is getiteld Me en is een omvangrijk programma met 20 ego documentaires van de laatste decennia. Binnen dit sub genre van de creatieve documentaire zien ze een veelheid aan stijlen en ontwikkelingen. Centraal in de subjectieve documentaire staat de – vaak kwetsbare – filmmaker die zichzelf onderzoekt via zijn of haar film en greep probeert te krijgen op de wereld. In Me komen verschillende aspecten van de ego documentaire aan bod. Na afloop van de films vinden interviews plaats met de regisseurs.

IDFA DocLab, het nieuwemediaprogramma van het festival, staat dit jaar in het teken van de Humanoid Cookbook. Samen met digitale pioniers, gastcuratoren en chef-koks wordt de eettafel als metafoor genomen. Er vinden interactieve diners plaats met de nieuwste webdocumentaires, je kunt games spelen en audiowandelingen maken en jezelf onderdompelen in virtual reality, artificial intelligence en augmented reality.

In voorgaande jaren besteedde IDFA speciale aandacht aan cinematografie (2017), montage (2016) en geluid (2015) in documentaires. Dit jaar verkent IDFA het gebruik en de rol van de fysieke ruimte in documentaire, die zowel een belangrijke visuele als een narratieve betekenis kan hebben. In het Space Program wordt aan de hand van tien documentaires – klassiekers en premières – de verschillende functies van ruimte in de documentaire onderzocht met aansluitend uitgebreide nagesprekken met de regisseurs.

Film is allang niet meer alleen in de bioscoop te beleven of op televisie maar ook op kleine schermen, via installaties of als onderdeel van een multidisciplinair evenement. IDFA on Stage is een nieuw programma dat zoekt naar innovatieve kijkervaringen door documentaire en verschillende podiumkunsten bij elkaar te brengen. Het programma bestaat uit vier evenementen waar documentaires voor je worden gecombineerd met live theater, muziek, dans en nieuwe media. De verschillende kunstvormen versterken elkaar en creëren een andere dynamiek dan bij ‘ gewone’ documentaire voorstellingen.

Een ander nieuw programmaonderdeel is Frontlight. Hiervoor selecteren we twintig documentaires met belangrijke en opmerkelijke verhalen en thema’s. Frontlight presenteert een beeld van de wereld door de ogen van onafhankelijke filmmakers dat verschilt met de wereld zoals die wordt gepresenteerd via de reguliere (massa) media. Zo zet Frontlight onderbelichte verhalen vol in de schijnwerpers. Er worden uitsluitend premières vertoond, verrijkt met Doc Talks.

Wist u dat:

• IDFA een overzichtelijker programma krijgt?
• IDFA minder films gaat vertonen en strenger gaat selecteren op originaliteit en artisticiteit?
• Voor iedere competitie twaalf in plaats van vijftien films worden geselecteerd?
• IDFA het met minder dan 300 films mogelijk maakt een film vaker te vertonen?
• Er meer Industry- en persvoorstellingen zijn in 2018?
• IDFA verslag gaat doen van het diversiteitsbeleid?
• IDFA meer aandacht heeft voor regio’s die slecht gerepresenteerd zijn?
• IDFA experts toe voegt aan het programmateam op het gebied van gender en diversiteit?
• Dit artikel slechts enkele tipjes van de sluier betreft?
• U voor informatie, nieuws en achtergrondverhalen van de IDFA het beste de officiele website van de IDFA kunt bezoeken?

vrijetijdamsterdam.nl