Première Aquarius uit Brazilië bij EYE filmmuseum

EYE filmmuseum
EYE FILMMUSEUM. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Première Aquarius uit Brazilië bij EYE filmmuseum

Donderdag 17 augustus 2017 gaat bij filmmuseum Eye Aquarius uit Brazilië in Première. In deze film is een prachtige rol weggelegd voor de legendarische Braziliaanse actrice Sônia Braga als een gepensioneerde muziekcritica die het opneemt tegen een zwaar corrupt vastgoedbureau. Deze Kritische drama over gentrificatie draaide in de competitie van Cannes.

Clara is een gepensioneerde muziekcritica en de enige huurder van een ouder appartementencomplex in Recife dat gekocht is door een stel meedogenloze vastmagnaten. Clara gaat niet in op de ‘royale’ aanbiedingen en verraderlijke charme van Diego, een vertegenwoordiger van het ‘malafide’ vastgoedbedrijf. Diego zet alles op alles om Clara uit haar huis te krijgen. Hij organiseert zelfs een luidruchtige sexpartij in de woning boven Clara. Maar Clara geeft zich niet zomaar gewonnen. Langzaam komen er allerlei geheimen boven tafel rond de corruptie die veel bedrijven in Brazilië heeft geraakt.

De bekende Braziliaanse actrice Sônia Braga (Kiss of the Spider Woman, Dona Flor e seus dois maridos) zet een schitterende rol neer als de koppige Clara. Regisseur Kleber Mendonça Filho (Neighbouring Sounds) laat via haar personage zien hoe de ontwikkeling van de stad en gentrificatie in Recife de oudere bewoners van de stad vervreemdt. Met Aquarius onderzoekt hij niet alleen de gevolgen van nepotisme, maar ook de betekenis van locaties en de dierbare objecten waarmee we ons omringen, zoals de memoires aan een meubelstuk of een LP die jaren terug werd gekocht in een heuse platenwinkel.

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd artikel:

Wist u dat in het EYE filmmuseum?