‘Het Beste van Laurel & Hardy’ en de Ashton Brothers 

De Perfect Day Tent van de Sons of the Desert viert zijn vijftigste verjaardag zaterdag 24 maart vanaf 12.15 uur in Pathé Tuschinski met Het beste van Laurel & Hardy. Michael Helmerhorst presenteert zes topkomedies van het duo plus Stan Laurels geheel gerestaureerde solo Detained, Donald Mackenzie bespeelt het theaterorgel en de Ashton Brothers verzorgen de spectaculaire pauzeact. Tickets (15 euro) zijn vanaf 1 februari te koop via www.pathe.nl/tuschinski.

Laurel & Hardy maakten ruim honderd films. Voor de viering van de vijftigste verjaardag koos de Perfect Day Tent van de Sons of the Desert – de Nederlandse fanclub – zes komedies die het predicaat (bijna) meesterwerk verdienen. Het zijn korte films van twintig tot dertig minuten, een genre apart waarin het duo uitblonk en waarin het zich het beste thuis voelde. Als extra is ook de nieuwe, gerestaureerde versie van Stan Laurels solokomedie Detained te zien met recent herontdekte fragmenten.

TWO TARS (1928)

De matrozen Stan en Ollie, op stap met twee vrolijke meisjes, belanden in een verkeersopstopping en veroorzaken onder de geïrriteerde automobilisten een vechtpartij die flink uit de hand loopt. Als de opstopping voorbij is, blijken de meeste wagens echter nog te kunnen rijden of hobbelen, behalve de motorfiets van een politieman.

DOUBLE WHOOPEE (1929) met Jean Harlow

Stan en Ollie zijn portiers van een duur hotel op Broadway. Er wordt koninklijk bezoek verwacht en de sfeer is nerveus. Aanvankelijk wordt het duo voor de hoge gasten aangezien, maar als dat misverstand wordt opgehelderd arriveert de echte prins in een smetteloos wit pak, die door toedoen van de nieuwe portiers halsoverkop in een modderige liftschacht duikelt.

PERFECT DAY (1929)

Stan en Olie willen met hun echtgenotes en door jicht geplaagde oom Edgar gaan picknicken. Instappen in de T-Ford lukt nog wel, maar de auto is vervolgens met geen stok vooruit te branden. Als er dan eindelijk toch beweging in komt, wacht aan het einde van de straat een modderpoel.

ANOTHER FINE MESS (1930)

Stan en Ollie, achtervolgd door de politie, vluchten in een leegstaande villa. Als Lord en Lady Plumtree aanbellen, probeert het duo het huis aan het Britse echtpaar te verhuren, waarbij Ollie zich voordoet als hoofdbewoner Kolonel Buckshot en Stan achtereenvolgens als butler Hives en dienstmeisje Agnes.

TOWED IN A HOLE (1932)

Visverkopers Stan en Ollie komen op het idee hun handel lucratiever te maken en de tussenpersoon uit te schakelen. Ze besluiten een boot aan te schaffen om zelf de vis te vangen. Maar eerst moet het duo de oude boot, die het bij een sloper op de kop tikt, nog een beetje opknappen.

THEM TAR HILLS (1934)

Ollie moet op doktersadvies rust houden. Met Stan rijdt hij met de caravan de bergen in. Ze vinden er een mooi plekje met een put met ‘ijzerhoudend water’. Wat de jongens niet weten is dat vluchtende gangsters er clandestiene alcohol in hebben gedumpt. Nog diezelfde dag heeft het duo een plezierige ontmoeting met Mae Busch en een minder prettige met haar echtgenoot Charlie Hall.

DETAINED (1924)

Omdat hij voor een ontsnapte gevangene wordt aangezien, belandt Stan in de cel. Na de nodige komische voorvallen komt hij weer vrij omdat hij, al even ten onrechte, een held lijkt. Het Fries Film Archief stuitte onlangs op verloren gewaande fragmenten van Detained met special effects, zoals de “hanging scene”. In Pathé Tuschinski is de nieuwe, geheel gerestaureerde versie van de film op het grote doek te zien met een live soundtrack, gespeeld op het orgel door Donald Mackenzie.

Michael Helmerhorst, Donald Mackenzie en de Ashton Brothers

Regisseur Michael Helmerhorst, liefhebber en verzamelaar van Laurel & Hardy, presenteert zaterdag 24 maart de feestelijke middag in Pathé Tuschinski. Donald Mackenzie begeleidt de zwijgende films Detained, Two Tars en Double Whoopee op het theaterorgel. En de befaamde Ashton Brothers, die op virtuoze wijze acrobatiek, muziek, clownerie, slapstick en cabaret combineren, verzorgen een spectaculaire pauzeact.

vrijetijdamsterdam.nl