Staande ovatie en toegift Around the World on Two Pianos

Concertliefhebbers kijken bijzonder tevreden terug naar de eerste van de drie concerten uit de concertreeks Around the World on Two Pianos van de Cubaans-Nederlandse gastheer, Gustavo Corrales Romero en drie gastpianisten. In Het Concertgebouw waren de recensies op 12 oktober lovend en liet men na afloop weten vol verwachting uit te kijken naar het tweede concert, dat op zondagmiddag 17 november plaatsvindt in dezelfde historische Amsterdamse locatie, gelegen aan de Van Baerlestraat in Amsterdam-Zuid. Eregast tijdens het tweede virtuoos klassieke optreden zal Indonesië-specialist Henk Mak van Dijk zijn.

“Het eerste concert op 12 oktober – Latinissimo – was eigenlijk, na het laatste persoonlijke contact meer dan 20 jaar geleden, een herenigingsconcert. Gastpianist Ariel González heeft dezelfde 17-jarige opleiding als Gustavo gedaan en heeft daarna aan het Instituto Superior de Arte in Havana, kamermuziekles gekregen van Gustavo, waar Gustavo hoogleraar is geweest”, liet Karen D. Russel de Corrales de partner van Gustavo, die de zakelijke leiding heeft over de concerten, voor aanvang van het eerste concert nog aan Vrije Tijd Amsterdam weten.

Gelukkig kon het goede gevoel tijdens en na afloop vastgehouden worden. “In de pauze heerste er al een relaxte sfeer onder de concertgangers met een opgewonden verwachting met betrekking tot de tweede helft, die culmineerde in een enthousiaste staande ovatie en een toegift. Na afloop was er gelegenheid om wat na te praten, ook met de pianisten. Niet voor de eerste keer kregen we opmerkingen over hoe blij verrast men was over het typisch Latijns-Amerikaanse klassieke aspect van het programma; geen Europees klassiek maar ook zeker geen populair Latijns-Amerikaans.

Meerdere bezoekers gaven aan de aanpak, met de informele relevante uitleg door de pianisten over de stukken, waardoor men niet aldoor stijf hoefde te zitten luisteren zoals vaak bij een Europees klassiek concert het geval is, fijn te vinden. Het gaf zowel de muziek als de pianisten wat meer kleur. Helemaal top was de aanwezigheid van Wenneke Savenije van De Nieuwe Muze, die een mooie recensie heeft geschreven.”

Inmiddels zijn de pijlen gericht op het tweede concert op 17 november. Tijdens ‘East Indies – West Indies’ worden Latijns-Amerikaans klassiek en Indonesische gamelanklanken samengebracht op één podium. “De combinatie klanken uit twee verschillende werelddelen volgt logischerwijs uit de samenwerking van Latijns-Amerika-specialist Gustavo Corrales Romero en Indonesië-specialist Henk Mak van Dijk. Ze maken zich elk sterk voor de muziek die hen drijft waarbij de verbindende factor natuurlijk ook is dat het geen van beide bekende, mainstream klassieke muziek is.

Het gaat om onbekende, minder bekende en vaak vergeten, bijzondere composities gebaseerd op traditionele muziek, volksmuziek en/of jazz. Hierbij vinden alle betrokkenen; Gustavo, Henk en ik als organisator, dat deze muziek bredere aandacht verdient”, laat Karen D. Russel de Corrales, ten slotte enthousiast vooruitkijkend naar het tweede concert weten.

Geschreven door:

Rik Verkaik

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerde artikelen:

Cubaanse en Arubaanse romantiek, mooie zaal, twee gedreven pianisten en prachtige vleugels

Koorproject Opus viert tweede lustrum met drie bijzondere concerten

Staande ovatie en toegift Around the World on two pianos’

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam