“Ik vergelijk Doka met een rokerige New Yorkse jazzkelder”

“Doka bestond al voordat Volkshotel er was. Het is ontstaan als nachtkelder waar ruimte is voor experiment en creativiteit, toen het gebouw nog leeg stond voor de verbouwing. Nu vele jaren later streven we deze visie nog steeds na”, vertelt Daniël Evers, die zich samen met Axel van der Lugt onder andere bezig houdt met de live en dj programmering van Doka.

In de authentieke ruimte, die is gelegen in het Volkshotel in Amsterdam-Oost, zijn de pijlen sinds kort op live muziek gericht. Vrije Tijd Amsterdam stelde een aantal vragen aan Daniël Evers, met als achterliggende gedachte, de redenen te achterhalen waarom Amsterdammers best eens een bezoekje kunnen brengen aan één van de concerten die de komende periode nog in de underground ruimte zullen plaatsvinden.

Is Doka als concertlocatie onderdeel van het Volkshotel?

“Doka is inderdaad onderdeel van Volkshotel, maar voor veel mensen (en ook voor mij) heeft Doka wel echt een eigen identiteit en is het bijna los te zien van Volkshotel.”

Kun je de ruimte waar de concerten plaatsvinden eens omschrijven?

“De ruimte bevindt zich in een kelder. De capaciteit is 150 man, dus het is een intieme omgeving. Ik vergelijk het vaak met een rokerige New Yorkse jazzkelder, zoals je die wel eens in films ziet. Dat sfeertje heeft het over zich.”

“Ik vergelijk Doka met een rokerige New Yorkse jazzkelder”

Is er een verschil tussen de doordeweekse evenementen en de optredens in het weekend?

“Doordeweeks programmeren we live muziek en uiteenlopende culturele evenementen, zoals spoken word avonden en live coding sessies. Elke vrijdag en zaterdag hebben we all nighters, waarbij een dj van 22.00 uur – 06.00 uur een compromisloze set draait.”

Op vrijdag en zaterdag zijn de openingstijden 22:00 uur – 06:00 uur. Zijn er op werkdagen andere openingstijden?

“Doka is tijdens de doordeweekse evenementen meestal open van 20.00/20.30 uur – 23.00 uur. Daarbuiten is Doka doordeweeks dicht.”

Op welke genres richt Doka zich?

“Met de live muziek richten we ons op de alternatieve hoek. Denk aan indie(pop), lo-fi, post-punk, new wave en psychedelic pop/rock.”

Hoe vinden jullie nieuwe artiesten?

“Veel gaat via via. Dus via andere bands kom je weer terecht bij een andere band. Boekers waarmee we werken, komen ook vaak met interessante tips. Daarnaast houden we altijd de relevante muziekmedia in de gaten en zodoende kom je ook weer op toffe namen.”

“Ik vergelijk Doka met een rokerige New Yorkse jazzkelder”

Zijn de live concerten van 13 februari en 20 februari goed ontvangen door het publiek?

“Deze avonden zijn zeker goed ontvangen door publiek. Er wordt vooral gezegd dat we hiermee door moeten gaan. En dat gaan we dus ook doen!”

Kunnen we de komende tijd nog leuke dingen verwachten bij Doka?

“Er zitten echt veel toffe dingen aan te komen. Waar ik erg naar uit kijk zijn Kitchenette en A.M. Sam. Eerstgenoemde maakt muziek in het verlengde van The War On Drugs & Kurt Vile. Heel sferisch en “groots”. A.M. Sam heeft ook hele mooi geschreven liedjes met pakkende melodieën die wel even in je kop blijven zitten.

Een andere band die ik hoog heb zitten is The Resurrection. Zij maken heel energieke new wave georiënteerde muziek met synths, drums en een saxofoon. Daar moet je zeker bij zijn”, vertelt Daniël Evers ten slotte enthousiast vooruit kijkend naar de komende periode bij Doka Amsterdam.

Meer info:

https://www.volkshotel.nl/en/doka/

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Pepijn Gunneweg: The Great Wonder op de gevel van de Kleine Komedie is echt te gek