Het verhaal achter de concertserie van Stichting Musica Ambigua
Duo: Papanicolaou en Andres

“We kijken tevreden terug op een geweldige start voor een vruchtbare toekomst. Het was voor ons als organisatie nog wel even zoeken, maar gezien de omstandigheden kunnen we tevreden terug kijken op een goed eerste concert. We hebben als organisatie wel nog enkele hindernissen te nemen. Maar goed, dat hoort bij het begin van een nieuwe concertserie. We kijken in ieder geval enorm uit naar de volgende drie concerten bij Museum ’t Kromhout”, vertelt Miron Andres vooruitblikkend naar de drie nieuwe muzikale edities.

Een aantal muzikale hoofdrolspelers tijdens het eerste concert. Foto credits: Co Broerse

Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal achter de concertreeks en sprak met Miron Andres, die als medeorganisator én muzikant nauw betrokken is bij de bijzondere concerten.

“Ik ben de medeorganisator naast Juho. We spelen beide ook in enkele concerten. De volgende editie zal meer gericht zijn op andere groepen en wij zullen ons meer verplaatsen in de rol van organisatie”, aldus Miron Andres.

Het ontstaan en unieke verhaal van Ambigu

“Ambigu is ontstaan uit de behoefte om een platform te bieden voor jonge muzikanten in Amsterdam. Natuurlijk zijn er veel culturele activiteiten (vooral concerten!) in de stad, maar wij streven expliciet naar podia met onconventionele programma’s op dito locaties. Dat staat ver weg van de traditionele concerten en de locaties.”

“Nederland, vooral Amsterdam, is vanuit onze beleving een unieke broedplaats van verschillende culturen en smaken en staat bol van de fantastische talenten! De meeste concerten zijn underground en de mainstream concertbezoeker heeft geen idee wat er speelt en wat het achterliggende verhaal achter een concert is. Je hoort veelal steeds opnieuw dezelfde dingen, namen en locaties.“

Bevorderen van oude en nieuwe ambigue

“Stichting Musica Ambigua is organisator van de concertreeks. We hebben deze Stichting in het voorjaar van 2019 opgericht. Dit was mede met de intentie om oude en nieuwe ambigue muziek te bevorderen. Daarnaast willen we met de Stichting onderstrepen wat het verhaal achter het concert is. Op dit moment runnen we de Stichting met twee personen. Dat zijn Juho Myllylä en mijn eigen persoon, Miron Andres.“

Toelichting komende drie concerten

“Het volgende concert vindt plaats op 31 januari 2020. Tijdens dat muzikale optreden worden bezoekers getrakteerd op een duo uitvoering die tussen mijzelf, op viola da Gamba en een collega uit Parijs zal zijn. Deze collega uit Frankrijk is de gerenommeerde Dionysios Papanicolaou die zal spelen op een analoge synthesizer en computer. Het programma waar muziekliefhebbers van gaan genieten zal bestaan uit geïmproviseerde muziek, in combinatie met een nieuwe compositie die door ons is samengesteld.

Tijdens het derde concert op 17 april 2020 presenteren we ons nieuwe programma Crossroads. Dit concert wordt verzorgd door de groep van Juho en mijzelf, als artiest genaamd Ugly Pug, (klavecimbel, blokfluiten en viola da gamba).

Het vierde concert zal plaatsvinden op 13 juni 2020. De sloteditie van de concertreeks is het enige écht ‘oude muziek’ concert in de hele editie. Hiervoor zal Sven Schwannberger uit Wenen, zeer erkende luitist, zanger en professor aan de Schola Cantorum Basiliensis, Basel CH, zich bij Juho en mij voegen. We zullen een vrij conceptueel programma presenteren rond het thema “Verlust der Harmonie”.

Museum ’t Kromhout

“Museum ’t Kromhout is een ongehoorde en door velen nog onontdekte concertlocatie, die zeker de moeite waard is om te bezoeken.

Wat ons betreft voor de eerste editie dé perfecte plek. Het valt buiten het conventionele en is een echte broedplaats voor een nieuw initiatief. We zijn gek op deze locatie. Desondanks zijn we op dit moment zoekende naar een nieuwe locatie voor de reeks concerten die tijdens 2020/2021 zullen plaatsvinden.”

Kunst om het leven te verrijken

“We leven in een tijd waarin het belang van kunst steeds kleiner wordt. Landen verlagen hun subsidies en alleen grote locaties en bedrijven krijgen het meeste geld dat beschikbaar wordt gesteld. Simpelweg omdat ze het “visitekaartje” van een stad zijn (voor toerisme en “prestige”).

Onze tijdsgeest ziet kunst meer als iets dat we consumeren, dan als een essentieel onderdeel van de samenleving. Kunst wordt gezien als iets wat niet nodig is, of iets waarmee je veel geld kunt verdienen. Kunst maakt alleen deel uit van een bepaalde sociale klasse. En dat is volgens ons helemaal verkeerd!

Kunst is er om het leven van mensen te verrijken met schoonheid (ongeacht waar je vandaan komt), om te vragen wat we weten (ongeacht je politieke opvattingen), om een verklaring af te leggen (of je het nou leuk vindt of niet) en nog veel meer dingen!”

Ambigu

“Ambigu hecht veel waarde aan de zojuist genoemde punten, draagt graag haar steentje bij en kan alle ondersteuning goed gebruiken. Het zou leuk zijn als mensen de concerten gaan bezoeken, zodat ze zien welke bijzonderheden er plaatsvinden. Personen en/of bedrijven zijn nog steeds van harte welkom om ondersteuning te bieden. Zij kunnen contact met ons opnemen. We kunnen bijna niet wachten tot het volgende concert. Als de mensen net zo enthousiast zijn als wij dat zijn, gaat het allemaal helemaal goed komen”, laat Miron Andres ten slotte enthousiast vooruit kijkend naar de concerten aan Vrije Tijd Amsterdam weten.

Check voor meer informatie over de concerten de volgende link.

Interview door:

Rik Verkaik

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Zie ook VTA agenda:

Vrijdag 31 januari – Ambigu #2: Duo Papanicolaou/Andres

Vrijdag 17 april Ambigu #3: Ugly Pug

Zaterdag 13 juni Ambigu #4: Contactus