Drie programma’s in drie maanden in Het Concertgebouw
Ramón Valle en Gustavo Corrales Romero tijdens een eerdere samenwerking in de Centrale Bibliotheek van Den Haag. Foto: Karen D. Russel de Corrales

DEN HAAG – Na de twee eerdere concerten van zijn driedelige serie Around the World on Two Pianos, die beiden met staande ovaties door het publiek werden ontvangen, maakt Latijns-Amerika-specialist Gustavo Corrales Romero zich op voor zijn derde concert met een volkomen ander programma in drie maanden. Het concert wordt wederom georganiseerd door zijn productiebedrijf KyG Productions op 7 december 2019 in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw. Aan de andere vleugel deze keer ‘het andere gezicht van de Cubaanse jazz’ Ramón Valle.

Gustavo Corrales Romero

De van oorsprong Cubaanse pianist-componist Gustavo Corrales Romero heeft een 17-jarige klassieke opleiding genoten culminerend aan het Moscow Tchaikovsky Conservatory en het Instituto Superior de Arte (ISA) in Havana, Cuba.

Hij draagt al jaren, samen met zijn echtgenote en zakelijke partner, dezelfde missie uit: Meer bekendheid voor het ‘andere geluid van Latijns-Amerika’. Hij biedt verschillende concertformules waarvoor hij kan putten uit een 200-jaar-oud scala aan Latijns-Amerikaanse klassieke, modern klassieke en hedendaagse composities, waaronder die van hem zelf.

Ramón Valle

Het ‘andere gezicht van de Cubaanse jazz’ Ramón Valle behoeft als terugkerende artiest bij onder andere Het Concertgebouw en het North Sea Jazz Festival nauwelijks introductie. Minder bekend is de genremix op twee piano’s in de samenwerking met de klassieke pianist Corrales.

Deze confrontatie is altijd weer een opwindende uitdaging die zich ook naar het publiek vertaalt middels een aanstekelijke chemie. De ontvangst van de achterban zegt het helemaal: ‘Ja, voor mij is het een absolute aanrader. Zodra ze weer samen spelen ben ik er.’

Achtste samenwerking

Corrales en Valle zullen in hun achtste samenwerking het onder de achterban populaire concert spelen dat als ‘Cubaans klassiek en jazz’ begon maar een zinderende samensmelting is geworden van hun talent en persoonlijkheden. Een Valle-Corrales concert staat bol van Cubaanse vreugde en combineert twee uiteenlopende repertoires, vakmanschap en ongedwongenheid.

Het is afwisselend intrigerend, opzwepend ritmisch tot dansbaar, verrassend en ontroerend. Cuban Classical & Jazz is rijk aan eigen arrangementen en composities en Valle’s kenmerkende improvisaties, geïnspireerd door vele internationale invloeden en de gedeelde Cubaanse achtergrond.

Wapenfeiten

Wapenfeiten van de Around the World on Two Pianos concertserie, eerste editie 2019 in Het Concertgebouw: 64 werken, 23 componisten, 11 landen, 8 premières, 3 gastpianisten, 3 concerten, 3 verschillende programma’s gespeeld door 1 gastheer (Corrales) in 3 maanden tijd, 1 organisator (Corrales’ echtgenote, bedrijfsleider van KyG Productions Karen D. Russel de Corrales).

Presentatie twee premières

Tijdens het eerste Cuban Classical & Jazz in Het Concertgebouw zullen twee premières worden gepresenteerd, beiden van de hand van Corrales: zijn duostuk Chocomenta y moscatel en solostuk Jiribillante. Ook Valle’s ‘signature piece’ Levitando is van de partij, onlangs gespeeld samen met het ensemble Fuse bij Podium Witteman, nu met Corrales in de versie voor twee piano’s.

Hiernaast wordt een kernrepertoire gebracht met voor elkaar geschreven arrangementen en composities, stukken van hun diverse CD’s en een grote knipoog naar geliefde werken van onder andere de klassieke Cubaanse componisten Lecuona en Fariñas en de bekende Canadees Leonard Cohen (Hallelujah, in een arrangement van Valle).

Cuban Classical & Jazz is te horen op zaterdag 7 december 2019, van 14:15 tot 16:15 in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam.

vrijetijdamsterdam.nl